lördag 24 maj 2025

Tre bilder på en kaka och matlåda





Dagens middag blev fiskgratäng, vete sjutton om jag lagat just denna rätt sedan 2017 :) men länkar till receptet så får det bli ett middagstips för den som behöver ett. Just då 2017 gjorde jag inte dubbel sats men det gjorde jag i dag. Min gröna form räckte nog till om man velat trycka ihop fisken men tänkte till (om jag får säga det själv) och kom på att varför inte göra en matlåda eller två direkt så är det liksom klart. Så nu finns två (eller ja tre eftersom maken gjort iordning en till sig i en hederlig plåtdosa också utav det som fanns kvar i formen) matlådor redo att ta fram i veckan.

Till gratängsåsen skulle det vara äggula och äggen jag hade, eller tog först, de ville inte riktigt samarbeta utan gulan satt liksom fast i skalet/hinnan så det blev två ägg som helt enkelt fick användas till något annat. Något annat i det här fallet blev en mjuk kaka i form av en kardemummakaka.
Även den har jag bakat förut, inte riktigt lika längesedan jag bakade den första gången, det var tydligen i höstas. 
Är så kul tycker jag när jag letar fram recept som jag skrivit om innan, speciellt om det är flera år sedan och man kan läsa om vad som man gjort då eller hur vädret var.
Länkar jag till kakan med i fall andan faller på att baka något gott till kaffet.

Appropå vädret så har det väl blivit lite bättre, blåsigt och ingen vidare värme, men i dag har det väl varit aprilväder i form av gråmulet, regn, solsken och hagel. Tittade på mina egna inlägg på instagram i morse och kunde konstatera att den 25 maj i fjol tåg jag årets första dopp. Kan säga att det kommer inte hända i år på samma dag, för sol och värme känns långt borta. Fast det ska väl bli bättre framöver, säger de.

fredag 23 maj 2025

En liten utflykt








Hade en semesterdag förra veckan och då blev det en liten utflykt till Kopparberg, vägen dit kan man åka genom ett fint ställe där det blev några stopp för att titta på den fina naturen och sjöarna.

I Kopparberg så tittade jag närmare på den fina kyrkan i trä också. Gullig liten ort, ska försöka se om det kan bli något mer besök där framöver. Stopp blev det också i Grangärde och ett besök på en butik som säljer saft och sylt och massa annat, det gick att fika där med. Väldigt gott fika var det så det är väl värt ett besök bara det :)

torsdag 22 maj 2025

Soppa och pannkaka







Ja nog blev det tråkväder i dag som de förutspått i väderprognosen. Dock inte så blåsigt som utlovat tack och lov men någon värme har det inte varit som de skrev så det slog in. Två grader i morse och fem som mest tror jag på dagen men nu i kväll är vi nere på två grader igen. Har inte regnat så mycket men lite lätt regn har det kommit. 
Hur som helst en sån här trist väderdag får man drömma sig tillbaka till i måndags då det var soligt och 25 grader varmt, jag spanade på äppelträdet som står i full blom och drömmer om att det framöver åter blir 25 grader och sol :)

Syrenen har börjat blomma nu också, hade en tanke om att få med Selma lite fint där hon satt i fönstret och få med syrenen i bakgrunden men hon var nog inte lika taggad på att vara med utan gjorde allt för att bilderna inte skulle bli bra...

Denna ruggiga dag blev det en klassisk torsdagsmiddag här hemma, inte för att vi brukar ha det just på torsdagar utan det kan bli vilken dag som helst men soppa och pannkaka är ju en klassiker som sagt på torsdagar. Hade ett par påsar med jordärtskockor i kylen som fick styra soppvalet, länge sedan vi åt just det, jordärtskockssoppa alltså. Enkelt och gott är det så det tål att tipsas om, här har jag skrivit receptet jag brukar göra. 
Ser nu att det inlägget har exakt samma rubrik som jag gett dagens inlägg :) och då den torsdagen för 11 år sedan var det första maj och lite ruggigt väder också. Dock så är det lite vanligare att det är så i början av maj än 22 maj, men ovanligt är det ju inte. Då, för 11 år sedan var det första gången jag gjorde just denna soppa och det är faktiskt något som jag fortsatt att göra, och inte letat efter något nytt recept heller utan det är det här jag letar upp när jag lagar den.

måndag 19 maj 2025

Dubbel vitsippa




Gullvivorna blommar fortfarande för fullt här utanför bron och i år har även vitsippan kommit, den är lite speciell med sin "dubbla" blomma, bladen är precis som den "vanliga" vitsippan men själva blomman ser ju annorlunda ut. Vacker är den i alla fall, så jag har passat på att fota med min nya mobil, man måste ju testa så många bilder på olika blommor blir det. Spanar för fullt på allt som växer och börjar blomma nu, det är så himla fint med allt det gröna och alla blommor.

söndag 18 maj 2025

Kalas och äppelblom





I helgen har vi firat sonen som numera levt ett halvt sekel!! Hur nu det gick till, kan bara konstatera att 25 år går ganska fort.

Jag hade en idé om tårta som i min tanke såg bättre ut än hur det blev. Smakmässigt så blev det gott men utseendemässigt får jag göra bättre nästa gång, om det blir en nästa gång :) Fast det kan det absolut bli eftersom det var enkelt och gott.
Jag kombinerade två olika goda saker, kladdkaka och lemon posset, och det blev en god kombination. serverade med lite hallon till.

Kladdkakan jag gör nästa gång måste vara en som är tillräckligt stor för min storlek på springform så jag kan göra allt i den. 
Så välj ett gott recept på kladdkaka, gör den innan nästa goda sak, lemon posset, så den hinner svalna.
Gör lemon posset och häll över kladdkakan, låt stå i kylen minst fem timmar, gärna över natten.
Servera med valfria goda bär som passar till citron.

Ute har äppelträdet börja blomma, senare i veckan enligt väderprognosen ska det bli omkring tre grader och blåsigt... Hur det då går med allt som börjat blomma och alla insekter kan man undra, då får vi nog varken frukt eller bär :(
Så jag hoppas att det inte blir så kallt, från början var det till och med snö som skulle komma men nu är det inte det, regn behövs ju men inte så kallt och blåst.

fredag 2 maj 2025

Gammelstan










I går var det helg och nu är det helg igen! Förvirrande men skönt, hade en form av måndag i dag fast det var fredag så det är skönt att det faktiskt är helg.
Ledig i går som sagt och vi gjorde en liten utflykt till Gammelstan i Furudal, ett ställe jag många gånger tänkt att jag skulle besöka, nu hade vi vägen förbi, och tiden. Så sagt och gjort så stannade vi och gick omkring lite och tittade på de olika husen.
Skulle gärna vara med på någon tur där de pratar mer om det hela än att bara läsa på en skylt nere vid vägen. Får väl se om det blir av någon gång.

Middag i går blev rester av smörgåstårtan, och kladdkakan med grädde på :) så om man inte tar alltför stor bit och grädde så räckte det gott och väl.

torsdag 1 maj 2025

Välkommen sköna maj



Ja nu vet jag inte så här på 1:a maj hur skön maj kommer att bli men hoppas kan jag alltid :)
Majs första dag i dag som sagt, ledig dag också det är alltid skönt. Så blir det jobb i morgon som kommer känns helt förvirrande med vilken dag det är... 

I går på Valborg åt vi smörgåstårta, vilket vi ofta har gjort på just Valborg så vi fortsatte med den traditionen även i år. Passade på att baka något gott till efterrätt också i går när jag ändå jobbade en lite kortare dag, har länge funderat på att göra den här kakan igen, då 2017 skrev jag att "denna kommer jag att göra igen, var så säker :)" men jag vet faktiskt inte om jag verkligen har gjort den igen. Kanske nån mer gång på 8 år...
Oavsett så är kakan god, lite väl söt kanske så man får egentligen inte ta för mycket av den (och ändå minskade jag på sockret gentemot vad som stod i receptet). Kanske skulle den upplevas som mindre söt om det var kokos på den och gärna en klick grädde till också. Kokos hade jag visst inte hemma så det blev strössel istället och grädde iddes jag inte vispa och de andra sa att vi kunde hoppa över grädden så då blev det så. Men till i morgon så vispar jag nog lite grädde ändå :)

Receptet jag kikade på i går är nästan likadant som det jag länkat till längre upp men det var lite som var olika så jag skriver det igen (och med den ungefärliga mängden socker jag tog).

Kärleksmumskladdkaka

150 gram smör
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2 dl mjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Tillsätt äggen och rör runt till en slät smet.
Häll smeten i en smord form ca 20 cm i diameter (min var 23 cm) med löstagbar kant.
Grädda kakan i ca 10 minuter (om formen är i samma storlek som jag använde här) annars ca 20 minuter. Kakan ska ha stelnat i kanterna och vara rejält kladdig i mitten.

Gör glasyren till kakan:
75 gram smör
2 msk kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker

Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en slät glasyr.
Häll glasyren över kakan, strö över kokos (eller strössel funkar också).
Låt kakan stelna i kylen.

I det här receptet så skrev hon som lagt ut det i sina kommentarer att glasyren skulle på medans kakan fortfarande var varm.
I receptet som jag hade från 2017 så står det att man inte ska ha glasyren på kakan direkt utan låta den svalna lite för annars brakar den i hop...
Jag hade, utan att ha läst något om just det momentet, på glasyren efter att kakan svalnat lite eftersom jag fixade kakan och sen åkte jag en sväng till bageriet och hämtade den beställda smörgåstårtan och fortsatte med glasyren när jag kom hem. 
Och det funkade alldeles utmärkt!

Kommer i håg mammas recept som vi hade och gjorde efter förr i tiden på brunbitar (som kärleksmums heter i min värld). Då skulle den glasyren fixas i ordning medans kakan gräddades och snabbt på med den då kakan kom ut så man fick på den medans kakan var varm.
Kommer inte riktigt i håg skillnaden på den glasyren mot den som jag gör numera när jag bakar brunbitar, får kanske höra med mamma om hon har receptet kvar så jag kan jämföra.