Ja nu vet jag inte så här på 1:a maj hur skön maj kommer att bli men hoppas kan jag alltid :)
Majs första dag i dag som sagt, ledig dag också det är alltid skönt. Så blir det jobb i morgon som kommer känns helt förvirrande med vilken dag det är...
I går på Valborg åt vi smörgåstårta, vilket vi ofta har gjort på just Valborg så vi fortsatte med den traditionen även i år. Passade på att baka något gott till efterrätt också i går när jag ändå jobbade en lite kortare dag, har länge funderat på att göra den här kakan igen, då 2017 skrev jag att "denna kommer jag att göra igen, var så säker :)" men jag vet faktiskt inte om jag verkligen har gjort den igen. Kanske nån mer gång på 8 år...
Oavsett så är kakan god, lite väl söt kanske så man får egentligen inte ta för mycket av den (och ändå minskade jag på sockret gentemot vad som stod i receptet). Kanske skulle den upplevas som mindre söt om det var kokos på den och gärna en klick grädde till också. Kokos hade jag visst inte hemma så det blev strössel istället och grädde iddes jag inte vispa och de andra sa att vi kunde hoppa över grädden så då blev det så. Men till i morgon så vispar jag nog lite grädde ändå :)
Receptet jag kikade på i går är nästan likadant som det jag länkat till längre upp men det var lite som var olika så jag skriver det igen (och med den ungefärliga mängden socker jag tog).
Kärleksmumskladdkaka
150 gram smör
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2 dl mjöl
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Rör ner smöret.
Tillsätt äggen och rör runt till en slät smet.
Häll smeten i en smord form ca 20 cm i diameter (min var 23 cm) med löstagbar kant.
Grädda kakan i ca 10 minuter (om formen är i samma storlek som jag använde här) annars ca 20 minuter. Kakan ska ha stelnat i kanterna och vara rejält kladdig i mitten.
Gör glasyren till kakan:
75 gram smör
2 msk kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en slät glasyr.
Häll glasyren över kakan, strö över kokos (eller strössel funkar också).
Låt kakan stelna i kylen.
I det här receptet så skrev hon som lagt ut det i sina kommentarer att glasyren skulle på medans kakan fortfarande var varm.
I receptet som jag hade från 2017 så står det att man inte ska ha glasyren på kakan direkt utan låta den svalna lite för annars brakar den i hop...
Jag hade, utan att ha läst något om just det momentet, på glasyren efter att kakan svalnat lite eftersom jag fixade kakan och sen åkte jag en sväng till bageriet och hämtade den beställda smörgåstårtan och fortsatte med glasyren när jag kom hem.
Och det funkade alldeles utmärkt!
Kommer i håg mammas recept som vi hade och gjorde efter förr i tiden på brunbitar (som kärleksmums heter i min värld). Då skulle den glasyren fixas i ordning medans kakan gräddades och snabbt på med den då kakan kom ut så man fick på den medans kakan var varm.
Kommer inte riktigt i håg skillnaden på den glasyren mot den som jag gör numera när jag bakar brunbitar, får kanske höra med mamma om hon har receptet kvar så jag kan jämföra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar