
Published with Blogger-droid v2.0.4
Redan på tisdag är det fettisdag, så i dag passade jag på att göra några egna semlor, och egen mandelmassa också. Vi har mumsat på en semla idag och de bullar som är kvar räcker till en god semla på tisdag!
Semmelbullar
50 gram jäst
100 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl
Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll över jästen och lös upp den.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och mjölet. Blanda väl, degen ska inte vara för satt.
Låt jäsa i 30 minuter.
Baka ut 10-15 släta bullar, beroende på hur många och stora man vill ha. Undvik att ha i mer mjöl, baka bara ut i lite på bakbordet.
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
Gräddas i ca 12 minuter i 225 grader, mitt i ugnen.
Mandelmassa
100 gram sötmandel
½ dl florsocker
½ dl strösocker
1 dl grädde
3 droppar bittermandelessens
Mal mandeln, tillsätt florsocker, strösocker , grädde och bittermandelessens och blanda till en smet.
Om mandelmassan blir för tjock tillsätt mer grädde eller mjölk till önskad konsistens.
Har passat på att baka en ny kaka också, den på bilden, den är ännu inte provsmakad så om den är god eller inte får jag återkomma med (men den är nog god...)
Några tekakor blev det också då jag bara gjorde en halv sats av semmelbullarna, så då blev det en halv sats av dem också.
Annars har jag lagat mat, aptiten finns nu igen i familjen!
2 kommentarer:
Bra att ni har friskat på er. Jag blev lite lätt förvirad när rubriken var semlor och det var en bild på en sockerkaka!!!! Nåja idag hälsa jag på gobiten och hennes mamma och blev bjuden både på middag (lax) och semla mmm det var väldans gott.
Kram till er.
Syrran
Fasen kompis- DU är så DUKTIG!
Skicka en kommentar