fredag 13 juni 2025

Så kom värmen




Äntligen lite sommarkänsla och värme! Och den ska vara här under helgen och ja sen blir det inte riktigt lika varmt om man ska tro prognosen. Får väl se hur vädret blir till midsommar, kanske inte blir så varmt som man skulle önska. Det visar sig.

Skönt ändå med lite värme, efter denna vår som inte riktigt har varit så varm eller känts som vår, eller hur man nu ska säga.

Hur som, sommar är det nu och jag har nedräkning till semestern 😊

Irisen blommar, den står där så rak och ståtlig i rabatten, fin är den. 

torsdag 12 juni 2025

Syrensaft






Det blev av i år! Jag plockade syrener och har faktiskt provat att göra saft på de söta små syrenblommorna. Den blev god, så om man kommer i håg att plocka dem medans tid är så ska jag absolut göra igen. I många recept står det att man kan få saften ännu mer lila så kan man ha i några blåbär också de ger ingen smak utan bara färg, jag orkade inte leta fram några i frysen och jag tycker den här fick fin färg ändå. Visst den blir lite svagare i färgen när man blandar till den men outspädd så har den en fin färg.


Syrensaft

Blommor av 30 klasar
2 citroner
1 liter vatten 
1 kg socker

Plocka av blommorna, skaka dem också för att se att det inte är några kusar med. 
Se till att inte få med något av stammen för då kan det smaka bittert.
Lägg blommorna i en stor bunke.
Tvätta citronerna och skär dem i skivor.
Lägg dem bland blommorna.
Koka upp vatten och socker (jag tog ungefär 800 gram socker och för min smak blev det bra) slå det över blommorna och citronen.
Låt svalna något, täck med lock och låt stå svalt i 2-3 dygn.
Sila av och häll upp på rena flaskor.


fredag 6 juni 2025

Nationaldagen

























Ledig fredag, långhelg när nationaldagen är på en fredag, skönt med alla dessa kortveckor som varit. Efter semestern så är det bara vanliga veckor fram till jul... Så man får passapå att njuta.

Och nu ska man njuta av den ljuva sommartid som kommit. Inte så mycket värme har det varit i maj, men nu hoppas jag att den kommer. Regn har det varit lite till och från den här veckan, även i dag, och ska visst vara det resten av helgen med. 

Trots det ostadiga vädret i dag så klarade vi oss från regn när vi var ute vid lillhuset i dag, kom en skur när vi hade fikapaus. Och efter regn kommer solsken och vackra regndroppar på blommor och blad. Gick runt och försökte fånga det vackra på bild. Med min nya mobil så tycker jag att bilderna blir rätt bra ändå. Får testa och försöka lära mig mer hur den funkar. Så det kommer kanske fler inlägg med många bilder... 

lördag 31 maj 2025

Sista dagen i maj











Lite bilder från i dag, är i stugan i helgen. Har inte varit här sedan i påskas, skönt att vara tillbaka och njuta av lugnet. Lite kallt med den nordliga vinden men den mojnade framåt senare delen av eftermiddagen och solen värmde någorlunda ändå när vi satt ute och åt.

Middagen blev lite sen då ugnen här i stugan inte riktigt ville bli varm. Nåt konstigt är det. Hälften av klyftpotatisen la jag i folie på grillen då vi grillade kött till middagen. Även den delen av potatisen som var kvar i ugnen blev klar tillslut och vi fick mat i dag med. 

måndag 26 maj 2025

Feeling



I går fick jag feeling för att baka matbröd, dels för att det började ta slut det vi hade och för att jag kände för det. Sagt och gjort, har länge tänkt att jag skulle baka ett bröd med fyrkornskross. Gjorde det ett par gånger för, ja några år sedan, eller antagligen rätt många år sedan när jag tänker efter. Vill minnas att det är gott, hyfsat enkelt och jag har fortfarande fyrkornskross just av den anledningen i skafferiet.

Sagt och gjort tog fram förpackning med fyrkornskross för där är receptet, trodde jag... det hade de visst bytt ut till hur man kokar gröt på detta istället. Ja ja jag kollar min blogg för jag har det där, trodde jag... Hade inte alls skrivit ner det visade det sig. Så det blev till att kika på Saltå kvarns hemsida och hoppas på att de har det nedskrivet där. Tack och lov hade de det! Och jag är inte ensam om att sakna receptet på förpackningen för de skriver själva vid receptet: 
"Hur var det man bakade det där brödet vars recept ni tidigare hade på förpackningen till fyrkornskrossen? är en fråga som trillar in ganska ofta". Så för säkerhets skull skriver jag ner receptet denna gång.

Matbröd med fyrkornskross 2 bröd

2 dl fyrkornskross
4 dl vatten
5 dl mjöl (alternativt fil eller yoghurt)
50 gram jäst
2 tsk salt
2 msk olja eller flytande smör
13-14 dl (ca 700 gram) rågsikt

Koka kross och vatten i ca 10 minuter, rör om då och då.
Häll gröten i en bunke, tillsätt mjölk eller fil.
Kolla att det är fingervarmt, 37 grader, smula ner jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt salt, olja eller smör och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta i hop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt i ca 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord, forma till två limpor.
Lägg på en smord plåt eller täck plåten med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Gräddaförst i 10 minuter i 250 grader (230 grader varmluft) sänk sedan till 200 grader (180 grader varmluft) och grädda i ytterligare ca 30 minuter.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Annars så slutförde vi projekt täckodla potatis vid lillhuset i går. Ja vi har i alla fall gjort efter konstens alla regler nu hoppas jag och provar denna metod för att se om vi får någon skörd med potatis. 
Vi har inte odlat potatis någon gång, ja svärmor och Jan gjorde det när de bodde där och sonen har odlat här hemma för ett par år sedan. Annars så har jag ju hjälpt till att sätta potatis hemma hos mamma och Sven såklart, men då sitter man ju efter en traktor och släpper ner en pära med jämna mellanrum.
Kul och se om det blir något, vi satte 4 olika sorter.

söndag 25 maj 2025

Blåsiga bilder






Att fota blommor i blåst är inte det lättaste så bilderna blir därefter.

Insåg att vår klematis här hemma som är en tidig sort redan börjat blomma för fullt. Och vid lillhuset så har paradisäppelträden börjat blomma. Det gör grannens träd också, så jag kan titta på det, även om hon haft någon där som har beskurit det trädet och hennes äppelträd så de har blivit mindre.

Ska försöka höra med grannfrun om jag kan plocka lite fläder i år och göra saft, den är så god. Ja den är god att göra på rabarber med och skulle vilja testa att göra den med syren. Här hemma blommar den som sagt så vet inte om jag hinner med att plocka här men vid lillhsuet har de inte syrenen börjat blomma ännu.
Får se vad det blir, av alla dessa sorter är det lättast att hinna göra det av rabarber som finns längst så det kanske blir det.

lördag 24 maj 2025

Tre bilder på en kaka och matlåda





Dagens middag blev fiskgratäng, vete sjutton om jag lagat just denna rätt sedan 2017 :) men länkar till receptet så får det bli ett middagstips för den som behöver ett. Just då 2017 gjorde jag inte dubbel sats men det gjorde jag i dag. Min gröna form räckte nog till om man velat trycka ihop fisken men tänkte till (om jag får säga det själv) och kom på att varför inte göra en matlåda eller två direkt så är det liksom klart. Så nu finns två (eller ja tre eftersom maken gjort iordning en till sig i en hederlig plåtdosa också utav det som fanns kvar i formen) matlådor redo att ta fram i veckan.

Till gratängsåsen skulle det vara äggula och äggen jag hade, eller tog först, de ville inte riktigt samarbeta utan gulan satt liksom fast i skalet/hinnan så det blev två ägg som helt enkelt fick användas till något annat. Något annat i det här fallet blev en mjuk kaka i form av en kardemummakaka.
Även den har jag bakat förut, inte riktigt lika längesedan jag bakade den första gången, det var tydligen i höstas. 
Är så kul tycker jag när jag letar fram recept som jag skrivit om innan, speciellt om det är flera år sedan och man kan läsa om vad som man gjort då eller hur vädret var.
Länkar jag till kakan med i fall andan faller på att baka något gott till kaffet.

Appropå vädret så har det väl blivit lite bättre, blåsigt och ingen vidare värme, men i dag har det väl varit aprilväder i form av gråmulet, regn, solsken och hagel. Tittade på mina egna inlägg på instagram i morse och kunde konstatera att den 25 maj i fjol tåg jag årets första dopp. Kan säga att det kommer inte hända i år på samma dag, för sol och värme känns långt borta. Fast det ska väl bli bättre framöver, säger de.