måndag 26 maj 2025

Feeling



I går fick jag feeling för att baka matbröd, dels för att det började ta slut det vi hade och för att jag kände för det. Sagt och gjort, har länge tänkt att jag skulle baka ett bröd med fyrkornskross. Gjorde det ett par gånger för, ja några år sedan, eller antagligen rätt många år sedan när jag tänker efter. Vill minnas att det är gott, hyfsat enkelt och jag har fortfarande fyrkornskross just av den anledningen i skafferiet.

Sagt och gjort tog fram förpackning med fyrkornskross för där är receptet, trodde jag... det hade de visst bytt ut till hur man kokar gröt på detta istället. Ja ja jag kollar min blogg för jag har det där, trodde jag... Hade inte alls skrivit ner det visade det sig. Så det blev till att kika på Saltå kvarns hemsida och hoppas på att de har det nedskrivet där. Tack och lov hade de det! Och jag är inte ensam om att sakna receptet på förpackningen för de skriver själva vid receptet: 
"Hur var det man bakade det där brödet vars recept ni tidigare hade på förpackningen till fyrkornskrossen? är en fråga som trillar in ganska ofta". Så för säkerhets skull skriver jag ner receptet denna gång.

Matbröd med fyrkornskross 2 bröd

2 dl fyrkornskross
4 dl vatten
5 dl mjöl (alternativt fil eller yoghurt)
50 gram jäst
2 tsk salt
2 msk olja eller flytande smör
13-14 dl (ca 700 gram) rågsikt

Koka kross och vatten i ca 10 minuter, rör om då och då.
Häll gröten i en bunke, tillsätt mjölk eller fil.
Kolla att det är fingervarmt, 37 grader, smula ner jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt salt, olja eller smör och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta i hop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt i ca 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord, forma till två limpor.
Lägg på en smord plåt eller täck plåten med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Gräddaförst i 10 minuter i 250 grader (230 grader varmluft) sänk sedan till 200 grader (180 grader varmluft) och grädda i ytterligare ca 30 minuter.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Annars så slutförde vi projekt täckodla potatis vid lillhuset i går. Ja vi har i alla fall gjort efter konstens alla regler nu hoppas jag och provar denna metod för att se om vi får någon skörd med potatis. 
Vi har inte odlat potatis någon gång, ja svärmor och Jan gjorde det när de bodde där och sonen har odlat här hemma för ett par år sedan. Annars så har jag ju hjälpt till att sätta potatis hemma hos mamma och Sven såklart, men då sitter man ju efter en traktor och släpper ner en pära med jämna mellanrum.
Kul och se om det blir något, vi satte 4 olika sorter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas att det kommer att funka med potatisen. Idag har vi satt ner potatisen i jorden borta i Böle. Zigge var med oss där också och höll kollen på oss./ mamma