måndag 22 maj 2023

Dahlia







På min väg till Smedjebacken i fredags stannade jag till och var bland annat in på Ikea.
Där köpte jag två stora fina dahlior i denna fina färg. De var på halva priset och stod i fyndhörnan, vet inte riktigt vad som var "fel" på dem men det spelar ju ingen roll för jag hoppas att jag får dem att överleva och kan ha så här fina, vackra blommor hela sommaren.

Något som jag hoppas att vi får mer av till hösten är pumpa, men så här dags på året vet man inget om det då fröna precis kommit i jorden och är på väg upp.
Vi hade en hel del pumpa i fjol som jag visade, mycket hamnade i frysen och en hel del av det som jag nu tagit rätt på har blivit en soppa. Kom på att jag inte har skrivit receptet här, prova om ni har pumpa! Jag har gjort den på "hallowenpumpa", passar perfekt och fröna är stora och lätt aatt ta reda på. Spara några och odla själv, resten är gott att rosta i ugnen och äta.

Pumpasoppa med bacon och rostade pumpafrön

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek (eller efter tycke och smak)
500 gram pumpa
2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
½ tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
salt, peppar
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 tsk äppelcidervinäger

Topping:
 paket bacon
½ dl pumpafrön

Skala och dela pumpan i mindre bitar.
Hacka löken och vitlöken, låt den bli mjuk i smör tillsammans med sambal oelek.
Tillsätt pumpan i kastrullen och låt den fräsa under omrörning.
Häll på vatten, fond och kryddor.
Koka i ca 15-20 minuter så pumpan får koka sönder.
Stek baconet knaprigt och rosta pumpafröna i lite salt och olja.
Rör ner creme fraiche och grädde i pumparöran och mixa den slät med en mixerstav.
Smaka av med äppelcidervinäger och eventuellt extra kryddor.
Toppa med strimlat bacon och rostade pumpafrön.

Inga kommentarer: