måndag 1 augusti 2022

Ugnspannkaka


I dag behövde jag komma på något till middag utifrån vad som fanns i kylen då vi inte tagit upp något annat att tillaga ur frysen. Ugnspannka går ju alltid hem, eller ännu hellre fläskpannkaka men som sagt låg fläsket i frysen. Det är samma recept.

Hade en liter fil som jag tänkte jag kunde använda så istället för mjölk tog jag helt enkelt bara fil denna gång och det funkade alldeles utmärkt!

Grundreceptet är såhär :

Ugnspannkaka 6 port

3 dl vetemjöl 

1/2 tsk salt

8 dl mjölk

4 ägg


Sätt ugnen på 225°

Blanda mjöl och salt i en bunke. 

Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn och klimpfri smet. 

Tillsätt resten av mjölken och vispa i äggen. 

Smörj en långpanna ca 30x40 cm. 

Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter eller tills smeten stannat och fått fin färg.

Låt pannkakan stå en liten stund innan den serveras. 

I dag fick man välja vilken sylt man ville av de som fanns. Det fanns hjortronsylt, jordgubbssylt och lingonsylt. Men oftast äter vi den med lingonsylt och rårivna morötter, speciellt om vi har fläskpannkaka. 

Det är som sagt samma grundrecept men man tillsätter gärna fläsk eller kanske bacon. 

300-500 gram brukar jag klippa/skära i bitar och det steker jag i långpannan innan tills det fått fin färg och sen häller man på smeten och gräddas på samma sätt. 

I dag hade jag som sagt en liter så då ökade jag på med en dl mjöl och två ägg till. Ibland tar jag och byter ut någon dl vetemjöl mot grahamsmjöl också. Gjorde så i dag för att få den lite mer mättande, inbillar jag mig  ☺️ 


Inga kommentarer: