torsdag 11 maj 2017

Havrebollar


I dag är det chokladbollens dag :) och det är absolut värt att firas, och att ätas!
Jag har dock bakat havrebollar dagen till ära. Har inte gjort det förut och jag har nog heller aldrig tänkt på att det är skillnad. Receptet har jag hämtat på en receptsida som jag ofta hamnar på recepten.se. Hon har även skrivit en förklaring mellan chokladbollar och havrebollar. Alltid lär man sig något nytt :) Båda sorterna är i alla fall goda kan jag säga efter att ha provsmakat en boll redan i går kväll...

Havrebollar ca 30 st

250 g smör
2½ dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 dl bryggt kaffe (eller 1 dl vatten och 1 tsk snabbkaffepulver)
10 dl havregryn
2 tsk kakao
½ tsk salt
ca 2 dl kokosflingor att rulla bollarna i


Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
Låt stå framme i rumstemperatur, gärna en timme så att smöret verkligen är mjukt (om man skär smöret i mindre bitar så går det fortare).
Vispa till en jämn smet, minst 3 minuter med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp), det ska bli ljust och fluffigt.
Tillsätt kaffet, havregrynen, kakao och salt, till smör och sockersmeten.
Vispa till en jämn och kladdig smet, minst 5 minuter med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp). Man ska vispa kraftigt och den långa tiden man vispar är viktig för den rätta konsistensen, så sätt gärna en timer.
Ställ in bunken med smeten i kylskåp minst en timme eller i frysen 30 minuter.
Häll upp kokosflingor i en skål.
Ta en valfri stor klick havrebollssmet och rulla med händerna till en boll som sedan rullas i kokosflingorna.
Jag gjorde normalstora och fick då ut mer än 30 stycken.

Inga kommentarer: