lördag 27 maj 2017
Banan och chokladrutor
För några veckor sedan var jag och åt lunch på ett ställe som ligger i ett gammalt hus från 1700-talet. Inte så mycket så direkt som var 1700-talsaktigt där men det var fint där inne och god mat. Jag var nöjd när jag gick därifrån. Hann med ett toabesök innan vi gick därifrån och då passade jag på att fota därinne för jag tyckte det var så fint!
I dag har det varit underbart varmt och härligt! En riktig sommardag!
Passade dock på att tillbringa en del av dagen inne och ta rätt på lite slattar av gammal grädde som blev smarrigt fikabröd, alltid gott att ha något till kaffet. En enkel sockerkaka blev det och en ny variant som var väldigt god. En kaka som bakades i långpanna så det blev några rutor att frysa in och ha framöver med. Receptet var från en veckotidning men jag hittade den först på en annan blogg. God var den som sagt och det gick alldeles utmärkt att använda sur grädde, så jag fyller på i min kategori som heter så :)
Banan- & chokladrutor ca 30 rutor
150 g smör
1½ dl vispgrädde
1 mogen banan, medelstor
3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver (=1 msk vaniljsocker)
1 dl kakao av bra kvalitet
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Glasyr
100 g mörk choklad av bra kvalitet
150 g mjukt smör
½ dl kakao av bra kvalitet
1 tsk äkta vaniljpulver (=1 msk vaniljsocker)
2 dl florsocker
Garnering
1–2 dl kokosflingor
Ugn 175°
Smält smöret och blanda i grädden.
Mosa och rör i bananen.
Vispa ägg, socker och vaniljpulver pösigt.
Blanda de torra ingredienserna. Vänd försiktigt ner allt i äggblandningen.
Häll smeten i en långpanna, ca 25×35 cm. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min. Låt svalna.
Glasyr: Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Låt svalna något.
Vispa ihop med smöret.
Tillsätt kakao, vanilj och florsocker och rör till en smidig glasyr.
Häll glasyren över kakan och strö över kokos. När glasyren har satt sig, skär kakan i bitar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det var verkligen en fin toalett.
Kram syrran
Skicka en kommentar