fredag 26 december 2014
Efterrätt
Oftast har vi en hel del godis hemma så här i juletid så det är inte ofta jag gör efterrätt till jul. Fast i år kände jag för att göra det och hade tid och ork så då blev det så.
Så lite enare på kvällen, vi var ju tvungna att smälta ner julmaten, så blev det en apelsin och pepparkakscheesecake, hittade den på Icas sida, den verkade vara enkel att göra och fick bra betyg.
Apelsin och pepparkakscheesecake
100 g smör eller margarin
30 pepparkakor
Fyllning:
200 g philadelphiaost
1½ dl socker
3 ägg
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft
Topping:
2 dl crème fraiche
½ - 1 dl florsocker
1 apelsin
pepparkakor
Sätt ugnen på 175°C.
Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.
Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal och saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.
Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.
Jag tog skalet av en apelsin, så det blev nog inte en hel matsked, så apelsinsmaken blev inte så kraftig. Någon topping med apelsinskal och pepparkakssmulor hade jag inte heller, men vi tyckte om den (nästan alla i familjen i alla fall).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar