torsdag 2 januari 2014

Gråväder

Hur grått kan det bli? I dag har det verkligen varit grått hela dagen, så trist så. Har både slöat och gjort lite nytta (tycker jag i alla fall). Bakade en helt vanlig sockerkaka, är så himla gott med en bit nybakad sockerkaka och en kopp kaffe.
Härom veckan letade jag recept på något helt annat men hamnade på en blogg som jag tror har många läsare, hon har recept också, i alla fall hittade jag det här som jag testat i dag. Inte för att jag kanske behöver fler recept på filmjölksbröd, men jag kunde inte motstå att prova :)

Enkelt filmjölksbröd som är lätt att variera (var ju inte det kortaste namnet jag kom på)
7 dl mjöl av valfritt slag, men gärna hälften vetemjöl
4 dl fil (jag tog lite mer 4½-5 dl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Blanda mjöl med salt och bikarbonat. Slå över fil och rör om. Degen ska bli som en klistrig gröt. Smörj en avlång brödform med lite rapsolja eller lägg i ett bakplåtspapper. Töm över degen i formen. Ställ in brödet i mitten av ugnen och låt det gräddas i 40–60 minuter på 175 graders värmde. Låt sedan svalna på ett galler.
Lite olika förslag som hon hade som förslag på att kunna variera med:
Använd olika sorters mjöl i brödet. Testa att blanda hälften vetemjöl och resten dinkel, grovt rågmjöl, grahamsmjöl eller havregryn. Använd det du gillar och har hemma.

Brödkrydda på påse gör brödet extra smakrikt. Två teskedar är lagom.

En riven morot i smeten ger sötma och extra fibrer.

Frön och nötter är supergott i smeten. Hackade pumpakärnor, mandlar och valnötter eller varför inte sesam – och linfrön för extra tuggmotstånd. Blanda i själva degen men spara också lite att strö ovanpå brödet.

En halv deciliter lingonsylt eller sirap gör brödet saftigt och lite sött. Men öka på mjölmängden med några matskedar.

Russin, torkade aprikoser, fikon och dadlar är goda att grovhacka och blanda i brödet. Öka då på mängden salt med1 tsk så att det inte blir för sött. Och låt gärna det färdiggräddade brödet stå och vila några timmar innan det skärs upp.

Jag bakade två olika bröd, i det ena hade jag 3 dl vetemjöl och 4 dl dinkel och närmare 1 dl linfrön.
I det andra 3 dl vetemjöl och 4 dl rågsikt och 2 tsk brödkryddor.
Receptet hittade jag på denna blogg Underbara Clara hon hade lite fina bilder också till receptet.

Skulle kunna tro att det inte är några bilder i dagens inlägg, men det är det. Dessa bilder har min son tagit, han tog (och tar) många fina bilder när vi var i Thailand. Det är en blandning av lite olika bilder, här på den första så är det en stor fisk på 1 kg vill jag minnas som jag och maken delade på till middag en kväll. Gott, den var alldeles färsk.



Den här bilden har nog jag tagit om jag minns rätt (därför den kanske inte är lika bra...) det är lite olika frukter som de hade i baren där vi brukade ta en drink om kvällarna. Dessa frukter använde de till en fruitshake, som barnen fick i fall de inte ville ha en läsk.


Lite härligt fina flygplansbilder ovan molnen som han knäppte när vi åkte hem.




Den här bilden tycker jag är fin, här var vi och tog lite i magen mitt på dagen i poolbaren, toast med fruitshake och han knäppte på sin lime skiva mot poolen. Härlig bild som får mig att längta tillbaka!

Inga kommentarer: