lördag 28 januari 2012

Nu har det bakats



Denna vecka har det bakats, har haft hjälp i köket av en lilla loppan. Hon hade önskemål om drömmar så det har vi gjort, och en ny sorts kolastänger har vi provat, banankladdkaka och sen har jag bakat ja nu kommer jag inte ihåg vad de heter riktigt :) men goda är de i alla fall.
Receptet som kommer här är på sirapslimpor som jag bakat i två olika omgångar, första blev inte som jag tänkt mig alls...men jag tog nya tag och gav det en chans till. Bättre resultat den gången så jag kommer nog att baka dem igen.

Leilas sirapslimpa 2 st bröd

50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt

Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

Inga kommentarer: