tisdag 18 oktober 2011

Äppelkräm





I kväll så har jag kokat lite äppelkräm, maken och svärmor har kokat en omgång äppelmos till (klagar inte, det är gott, men plats i frysen är det ont om...) så några äpplen låg på bänken och då kokade jag lite som vi åt i kväll jag och barnen.
Har haft detta recept med förut men skriver det igen då det var ett tag sedan.

Äppel och vaniljkräm
3 äpplen
2½ dl vatten
saft från en ½ citron (jag hällde i från flaska, gick lika bra det)
½ dl strösocker, gärna råsocker
½ vaniljstång
1 msk potatismjöl
Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar.
Koka upp vatten med citronsaft, socker och vaniljstång. Lägg i äppeltärningarna, låt koka i 3-4 minuter eller tills de är knappt mjuka. Ta upp vaniljstången och skrapa ur de svarta fröna i krämen. (Går att mixa krämen med stavmixer om du vill).
Rör ut potatismjölet med lite kallt vatten, häll under omrörning ner redningen, vispa noga. Värm krämen tills den börjar småkoka och bubbla lite.
Låt krämen svalna lite, sockra lite så den inte skinnar sig.
Nu är det inte alltid jag har en halv vaniljstång i, om jag inte gör det så brukar jag ha i någon matsked (blir det nog) vaniljsocker när krämen är klar.
Vi åt den med turkisk yoghurt smaksatt med vaniljsocker som jag vispat lite krämig. Barnen hade på kanel också.

Bilderna idag är från vår resa till Riga i somras. Har inte visat dem tidigare, två av korten är på den del av ringmuren som finns kvar. De andra är från Svenskporten som den heter. Vi åt på ett litet ställe i närheten så det här är taget när vi åt. Många turister var det som fotograferade, porten alltså :)

Inga kommentarer: