tisdag 30 september 2008

Septembers sista dag

I dag är det sista dagen på september, och i morse var det mer än 1 minus grad, hua vad kallt det börjar bli! Var ut och kollade på pumporna och de slokade verkligen, de tålde inte frost, så synd för då blev det bara en pumpa. Men jag är glad att det blev en i alla fall!
Jag har haft en bunt veckotidningar som jag fått, har gått igenom dem för att se om det finns lite recept... så nu har jag utökat min samling med oprovade recept. Jag kan inte låta bli även om jag vet att jag inte borde spara på mer förrän jag gått igenom de jag redan har. Men jag var väldigt "hård" i min gallring, det skulle verkligen vara BRA recept för att de skulle bli sparade.
Veckans matsedel är inte helt spikad, men så här har det varit och jag tror det blir så här:
Måndag: potatis gnocchi (var inte så gott, men jag gjorde dem själv och det blev lite torftigt, har aldrig ätit det förut heller så visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig).
Tisdag: ris och gulach (eller ja det blev en slags gulach, gjorde lite efter två recept och även efter eget tycke).
Onsdag: vitkål i någon form, och antagligen korv till
Torsdag: våfflor eller pannkaka, blev så sugen på det
I dag har jag gjort hemmagjord äppelkräm, barnen och jag åt det till mellanmål, eftersom sonen har börjat spela innebandy och det var träning idag så tänkte jag att han behövde ett ordentligt mellanmål.
Äppel och vaniljkräm
3 äpplen
2½ dl vatten
saft från en ½ citron (jag hällde i från flaska, gick lika bra det)
½ dl strösocker, gärna råsocker
½ vaniljstång
1 msk potatismjöl
Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar.
Koka upp vatten med citronsaft, socker och vaniljstång. Lägg i äppeltärningarna, låt koka i 3-4 minuter eller tills de är knappt mjuka. Ta upp vaniljstången och skrapa ur de svarta fröna i krämen. (Går att mixa krämen med stavmixer om du vill).
Rör ut potatismjölet med lite kallt vatten, häll under omrörning ner redningen, vispa noga. Värm krämen tills den börjar småkoka och bubbla lite.
Låt krämen svalna lite, sockra lite så den inte skinnar sig.
Vi åt krämen ljummen tillsammans med turkisk yoghurt (sån i hink) som jag vispade lite fluffigare tillsammans med lite vaniljsocker. Jättegott tyckte både barnen och jag!

Inga kommentarer: