fredag 28 februari 2020
Ledig fredag
Ledig fredag har jag haft i dag, varit himla skönt. Har fått för mig flera gånger att det är lördag men den är ju kvar ☺️ skönt när man kan bli sådär dagvill, då är man ledig.
I morse vaknade vi till - 21°sen var det inte fullt lika kallt men ändå minusgrader. Vi tog en promenad i det vackra vädret sen har jag slappat och tagit det lugnt, börjat läsa en bok, siktar på att bli klar med den i helgen.
tisdag 25 februari 2020
Fettisdagen
I dag är det fettisdagen och jag har ätit årets första semla ☺️ Får se om det blir någon mer, vet inte varför det inte blivit någon tidigare brukar alltid ha blivit någon. Men än finns det ju tid att hinna äta fler för de brukar bakas ända till påsk så någon mer kan det bli.
Den här semlan, en helt vanlig med mandelmassa har sonen pimpat och ätit i kväll. Själv åt jag min helt vanliga bara som den var liksom de övriga gjorde med sina vaniljsemlor.
lördag 22 februari 2020
Formfranska
För ett par veckor sedan låg det lite snö kvar, på min lunchpromenad så tyckte jag det hade blivit sånt fint mönster vid kullerstenarna så jag var tvungen att stanna till :)
Annars lyser snön fortfarande med sin frånvaro, det blev inte någon vinter alls i år kan man konstatera. En riktig skitvinter helt enkelt. Det har blåst en del här och regnar, inte något bättre väder i dag heller, och 5 grader varmt...
Förra helgen bakade jag två olika sorters bröd som jag skrev om, formfranskan bakade jag en gång till tidigare i veckan, hade ju ett paket jäst till att ta hand om. Så den här gången bakade jag två bröd som receptet ger också tog jag ungefär hälften dinkelmjöl, det blev bra det med. Gott att äta det som det är eller rosta. Hon har många recept som jag provat på den här receptsidan.
Formfranska 2 st
50 g jäst
5 dl vatten
½ dl matolja
1 tsk salt
1 msk strösocker
13 dl (780 g) vetemjöl
Smula jästen i en degbunke.
Värm vattnet i en kastrull till 37°C.
(Tänk på att röra om med en sked i botten så att värmen fördelas, stoppa ner ett finger och när det varken känns varmt eller kallt är det 37°C.)
Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.
Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker,rör om.
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Degen ska bli blank och smidig.
Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.
Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1½ liter. Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.
Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.
måndag 17 februari 2020
Halloumicarbonara
Innan jul provade jag att göra hallumicarbonara, för att inte glömma bort receptet kopierade jag in det i ett inlägg här som jag tänkte att jag skulle redigera under min julsemester, det blev dock aldrig av så nu kommer receptet här för det blev väldigt gott.
Det är ett vegetariskt alternativ, något som jag försöker bli bättre på att laga, det går sisådär... Förbättringspotential finns :)
Barnen är inte helt överförtjusta i vegetarisk mat, de får/fick rätt mycket sånt vad jag förstår i skolan, men det här gick hem.
Halloumicarbonara
400 g spaghetti
200 g halloumi
1 msk rapsolja
1 stor riven vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl riven parmesanost
2 krm salt
½ tsk svartpeppar
½ dl hackad persilja
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Häll av och spar 1 dl av kokvattnet (för 4 port).
Skär halloumin i små tärningar. Stek i oljan tills den är gyllene. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 1 minut.
Vispa ihop kokvattnet med grädde, äggulor, parmesan, salt och peppar.
Häll ner vätskan i stekpannan med halloumifräset, rör i pastan och värm på svag värme under omrörning någon minut.
Strö över persilja och servera direkt.
Det är ett vegetariskt alternativ, något som jag försöker bli bättre på att laga, det går sisådär... Förbättringspotential finns :)
Barnen är inte helt överförtjusta i vegetarisk mat, de får/fick rätt mycket sånt vad jag förstår i skolan, men det här gick hem.
Halloumicarbonara
400 g spaghetti
200 g halloumi
1 msk rapsolja
1 stor riven vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl riven parmesanost
2 krm salt
½ tsk svartpeppar
½ dl hackad persilja
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Häll av och spar 1 dl av kokvattnet (för 4 port).
Skär halloumin i små tärningar. Stek i oljan tills den är gyllene. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 1 minut.
Vispa ihop kokvattnet med grädde, äggulor, parmesan, salt och peppar.
Häll ner vätskan i stekpannan med halloumifräset, rör i pastan och värm på svag värme under omrörning någon minut.
Strö över persilja och servera direkt.
söndag 16 februari 2020
Feeling för att baka
Förra helgen preppade jag en del mat att ha i veckan som gick, i dag kände jag mer för att baka lite matbröd.
I kylen har en öppnad fil stått ett tag, ett rätt bra tag... har länge tänkt baka något för just matbröd går ju alltid åt.
Nu visade det sig att det inte alls var så mycket kvar i den som jag trodde så nu blev det en halv sats av rågsiktskakor med filmjölk istället, men bättre än inget alls.
Dock fick jag halva paketet jäst kvar så då gjorde jag en halv sats av ett formfranskarecept också. Så nu har jag testat båda recepten och i alla fall siktkakan blev väldigt god.
Formfranskan har jag ännu inte smakat. Får kanske bli en kvällsmacka i kväll... Fast jag är rätt mätt, i dag blev det tacos för jag hittade tortillabröd i stugan som behövde ätas upp. Får köpa nya att ha på lut där uppe i fall vi får för oss att ha något sånt till middag då vi är där.
Här är receptet på siktkakorna, hittade det på denna sida.
Filmjölksrågsiktskakor 4 st
50 g jäst
6 dl filmjölk, kylskåpskall
1 ½ tsk salt
½ dl rapsolja
½ dl ljus sirap
11–13 dl rågsikt
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt filmjölken och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av ingredienserna (rör ner rågsikten lite i taget mot slutet så degen inte blir för torr). Degen ska vara smidig. Knåda den i några minuter.
Spola upp ca 10 cm varmt vatten i diskhon. Ställ ner bunken och täck den med ett lock. Låt degen jäsa där i ca 30 min (jäsningen blir effektivare när degen står i varmt vatten).
Ta upp degen och rulla den i mjöl. Dela degen i 4 bitar.
Forma runda bollar av degen.
Lägg 2 på varje plåt (med bakplåtspapper under). Mjöla dem på ytan, platta till dem, 2–3 cm tjocka och nagga dem med en gaffel.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min.
Låt dem svalna på plåten.
söndag 9 februari 2020
Nougatrutor
Som sagt tror jag att jag har gjort en slags nougatrutor någon gång för länge sedan. Trodde att receptet var i en "Sju sorters kakor" men i min äldsta upplaga av den så hittade jag inte något recept, så det kanske var någon annanstans jag sett receptet. Strunt samma, här är receptet på dem när jag bakade dem till kalaset för ett par veckor sedan. Hittade det på denna sida.
Nougatrutor
100 g smör
4½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1 msk vetemjöl
2 msk ljus sirap
Garnering:
250 gram nougat.
Sätt på ugnen på 200°C.
Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen när ungefär hälften av smöret smält och låt resten av smöret smälta av värmen runtomkring.
Ta fram en ugnsform 20x30 cm (för en sats) och klä den med bakplåtspapper.
Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke.
Tillsätt det smälta smöret och sirap och rör till en jämn smet.
Platta ut smeten till ett jämnt lager i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter tills kakan fått gyllene färg.
Låt kakan ligga kvar i formen.
Hyvla eller skär med kniv längs kanten på nougaten och lägg sedan nougatbitarna på kakan så att den smälter.
Bred ut nougaten till ett jämnt lager. Gör gärna mönster med en gaffel.
Låt nougaten stelna i kylskåp ca 20 minuter.
Lägg kakan på en skärbräda och markera rutorna med en kniv.
Använd sedan en vass och bra kniv för att skära ut kakorna. Var försiktigt så att inte kakan spricker.
Lägg nougatrutorna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren.
Förvara i kylen eller frysen.
söndag 2 februari 2020
20200202
I morse tittade jag på nyhetsmorgon som pratade om att det var palindromdagen, dagens datum är också en palindrom, lite häftigt för det inträffar inte så ofta.
Det blir likadant om du läser det baklänges som framlänges som tex namnet Anna ☺️
I hallen i stugan hittade jag dessa vinterstövlar i storlek 45, sonen har fått vinterskor på jobbet. Denna vintersko hade han när han var liten också, föga anade jag väl då att jag skulle hitta dem hemma i vuxen ålder med. Men de behövs om det är kallt när man jobbar på en fjällanläggning som han gör nu i vinter.
Annars så går mina barn i gympaskor hela vintrarna oavsett snö eller inte.
I vinter har det ju funkat alldeles utmärkt, nu lyser snön med sin frånvaro igen, det är kolsvart ute.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)