lördag 22 februari 2020

Formfranska



För ett par veckor sedan låg det lite snö kvar, på min lunchpromenad så tyckte jag det hade blivit sånt fint mönster vid kullerstenarna så jag var tvungen att stanna till :)
Annars lyser snön fortfarande med sin frånvaro, det blev inte någon vinter alls i år kan man konstatera. En riktig skitvinter helt enkelt. Det har blåst en del här och regnar, inte något bättre väder i dag heller, och 5 grader varmt...

Förra helgen bakade jag två olika sorters bröd som jag skrev om, formfranskan bakade jag en gång till tidigare i veckan, hade ju ett paket jäst till att ta hand om. Så den här gången bakade jag två bröd som receptet ger också tog jag ungefär hälften dinkelmjöl, det blev bra det med. Gott att äta det som det är eller rosta. Hon har många recept som jag provat på den här receptsidan.

Formfranska 2 st

50 g jäst
5 dl vatten
½ dl matolja
1 tsk salt
1 msk strösocker
13 dl (780 g) vetemjöl


Smula jästen i en degbunke.
Värm vattnet i en kastrull till 37°C.
(Tänk på att röra om med en sked i botten så att värmen fördelas, stoppa ner ett finger och när det varken känns varmt eller kallt är det 37°C.)
Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.
Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker,rör om.
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Degen ska bli blank och smidig.
Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.
Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1½ liter. Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.
Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.

Inga kommentarer: