söndag 16 februari 2020

Feeling för att baka


Förra helgen preppade jag en del mat att ha i veckan som gick, i dag kände jag mer för att baka lite matbröd.
I kylen har en öppnad fil stått ett tag, ett rätt bra tag... har länge tänkt baka något för just matbröd går ju alltid åt.
Nu visade det sig att det inte alls var så mycket kvar i den som jag trodde så nu blev det en halv sats av rågsiktskakor med filmjölk istället, men bättre än inget alls.
Dock fick jag halva paketet jäst kvar så då gjorde jag en halv sats av ett formfranskarecept också. Så nu har jag testat båda recepten och i alla fall siktkakan blev väldigt god.
Formfranskan har jag ännu inte smakat. Får kanske bli en kvällsmacka i kväll... Fast jag är rätt mätt, i dag blev det tacos för jag hittade tortillabröd i stugan som behövde ätas upp. Får köpa nya att ha på lut där uppe i fall vi får för oss att ha något sånt till middag då vi är där.

Här är receptet på siktkakorna, hittade det på denna sida.

Filmjölksrågsiktskakor 4 st

50 g jäst
6 dl filmjölk, kylskåpskall
1 ½ tsk salt
½ dl rapsolja
½ dl ljus sirap
11–13 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt filmjölken och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av ingredienserna (rör ner rågsikten lite i taget mot slutet så degen inte blir för torr). Degen ska vara smidig. Knåda den i några minuter.
Spola upp ca 10 cm varmt vatten i diskhon. Ställ ner bunken och täck den med ett lock. Låt degen jäsa där i ca 30 min (jäsningen blir effektivare när degen står i varmt vatten).
Ta upp degen och rulla den i mjöl. Dela degen i 4 bitar.
Forma runda bollar av degen.
Lägg 2 på varje plåt (med bakplåtspapper under). Mjöla dem på ytan, platta till dem, 2–3 cm tjocka och nagga dem med en gaffel.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min.
Låt dem svalna på plåten.

Inga kommentarer: