lördag 30 december 2017

Här var det vinter



Ja här fick vi skotta oss in när vi kom fram till stugan. Det har kommit en hel del snö sedan vi var här för tre veckor sedan.

Nyår ska firas här för första gången och vi ska ta oss till affären och handla lite till nyårsmaten. Det blir samma meny som alltid 😀 det är efterrätten som blir lite annorlunda.

lördag 23 december 2017

Uppesittarkväll


Dags för vår årliga jultradition, uppesittarkväll med Bingolotto. Nu hoppas vi på att vi för ovanlighetens skull vinner (nja någon hundring eller ny lott får jag väl erkänna att vi har fått någon gång)men jag önskar en större vinst :)

Annars är det mesta klart inför i morgon, bra det då jag jobbar en del av dagen precis som jag gjort i dag. Enda lediga juldagen här är juldagen, sen jobbar jag på eftermiddagen igen på annandagen. Lite ovanligt, har aldrig gjort det förut, men någon gång ska ju vara den första.

Den där kolan jag kokade härom kvällen är försvinnande god... tur jag skrev ner receptet så jag kan göra den fler gånger. Kola måste man ju kunna koka närsomhelst under året, får bli bättre på det.

Nu ska jag ta och fixa det sista innan det är dags att bänka sig i soffan med lite godsaker och senare även den traditionella julskinksmackan.
Önskar er alla en riktigt

GOD JUL!

torsdag 21 december 2017

I julgranen



Lite nya kulor blev det i granen i stugan, dessa bland annat. Även här hemma har det blivit någon ny men den visar jag en annan dag.
Fortsatte mitt bakande i dag, gäller att passa på när andan faller på som jag sa till mamma :)
Har bakat två sorters småkakor till, havresnitt och gaffelkakor. I ugnen just nu torkar saffransskorpor, och jag har även kokat salt gräddkola. Jag använde min nya slev med termometer i, så här första gången har jag inget att klaga på, det var väldigt smidigt. De små smakbitarna jag har tagit av kolan var goda så den verkar ha fungerat som den ska tycker jag.

Salt gräddkola

50 g smör
3 dl strösocker (270 g)
3 dl vispgrädde (300 g)
1½ dl ljus sirap (210 g)
½ tsk vaniljpulver
½ tsk flingsalt
+flingsalt efter smak

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt koka på medelvärme till 125 grader, eller gör ett kulprov. Ta ett glas med kallt vatten och droppa ner lite av kolan och känn med fingrarna hur konsistensen är.
Rör i kolan lite då och då för att fördela värmen i kastrullen.
Klä en form på cirka 15×20 cm med bakplåtspapper.
Häll upp kolan i formen och strö över flingsalt efter smak. Låt svalna i rumstemperatur.
Skär upp kolan i bitar.
Förvara i rumstemperatur i en lufttät burk.

onsdag 20 december 2017

Pepparkakssnitt


I dag har jag bakat en slags kolakaka eller sirapskaka som de också kallas. Denna variant är med smak av pepparkaka, har sett dessa förut på denna blogg jag brukar läsa men aldrig kommit mig för att baka just denna variant. Till jul så här så är det gott med denna lilla kaka till kaffet kan jag tänka mig.

Pepparkakssnitt

150 gram smör
2 dl strösocker
3 msk sirap
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
3 msk pepparkakskrydda
2 tsk kanel

Blanda smör och socker mjukt med elvisp, tillsätt sirapen.
Rör samman mjöl, bakpulver, vanilj, pepparkakskrydda och kanel.
Ha i det i smörblandningen, blanda tills allt gått ihop till en deg. Känns den allt för torr kan du ha i lite mer sirap.
Dela degen i 4 lika stora delar och rulla ut dem till längder. Flytta över dem till 2 plåtar med bakplåtspapper och platta ut dem med hjälp av fingrarna.
Gräddas i 200 grader (175 i varmluft) cirka 15 minuter.
Ju kortare tid du gräddar ju segare kakor. Gräddar du dem lite längre blir de knapriga istället. Välj det du föredrar.

fredag 15 december 2017

Julfint



I dag hann vi med en julfika när vi alla kommit hem efter en avslutad skol och jobbvecka. Gott :)
Till middag blev det lite julmat, så vår första julskinka är inköpt för i år och påbörjad. Förr om åren hann vi alltid äta en hel julskinka innan julafton men de senaste åren har vi bara haft en klar till uppesittarkvällen (tradition) men i år blev det visst en lite innan igen. Nu går det ju med rasande fart fram till julafton som är redan nästa helg. Snart är vi där.

Än så länge har vi snö och det ser ut som vi ska få behålla den över jul, så en vit jul ser jag fram emot. I helgen ska en julgran hämtas, vi får hämta gran i makens systers skog som är i närheten av lillhuset. En utegran har vi redan hämtat, den är så fin med snön på grenarna.
Högen av lysande bollar var en fin juldekoration i Särna.

onsdag 13 december 2017

I förra veckan




I förra veckan passade jag på att gå en runda på lunchen, försöker röra på mig lite när jag har sällskap. Men i dag var vi lite lata och satt inne hela lunchen och det var trevligt det med, eller så löser vi korsord. Hur som helst så var det fint väder och jag provade att fota med min nya mobilkamera, som jag inte lärt mig alls hur den fungerar. Det finns ju inte längre några handböcker med som man kan läsa i när man köper en ny mobil. Så jag lär få googla mig fram eller fråga min duktige son :)
Lucia i dag, några lussekatter fanns inte på lilla Ica i närheten, så det fick bli glögg och pepparkakor, "bara". Provat Blossas årsglögg, den var god, både lite varm och även kall. Något övrigt luciafirande har det inte heller varit. Så vare sig lucia eller lussekatter, men det går bra ändå. Får fira mer ett annat år.

lördag 9 december 2017

I garaget


Nu har vår måntomtegubbe fått flytta till fjällen. Han lyser så fint i det lilla fönstret i garaget.
Denna helg tillbringar vi i stugan. Lite mer julpynt i form av tomtar har vi tagit hit och gjort fint med. Även antalet tomtar har utökats då vi var till Särna i dag jag och maken. Vi köpte tre stycken... Bara sådär, svårt att låta bli när de är så fina. Även en fin hjärtljustake köptes och en annan belysning. Storshopping med andra ord 😀

Lite skoj blev det med dagens middag, maken hade tagit med köttfärs. Första tanken var köttfärssås men sedan ändrades planerna till pannbiff. Sen visade det sig att det var inte köttfärs han tagit med... Det var fransyska som jag skurit i bitar. Så det blev köttgryta till middag. Men som min syster skrivit tidigare så är det viktigaste att man blir mätt.