torsdag 21 december 2017
I julgranen
Lite nya kulor blev det i granen i stugan, dessa bland annat. Även här hemma har det blivit någon ny men den visar jag en annan dag.
Fortsatte mitt bakande i dag, gäller att passa på när andan faller på som jag sa till mamma :)
Har bakat två sorters småkakor till, havresnitt och gaffelkakor. I ugnen just nu torkar saffransskorpor, och jag har även kokat salt gräddkola. Jag använde min nya slev med termometer i, så här första gången har jag inget att klaga på, det var väldigt smidigt. De små smakbitarna jag har tagit av kolan var goda så den verkar ha fungerat som den ska tycker jag.
Salt gräddkola
50 g smör
3 dl strösocker (270 g)
3 dl vispgrädde (300 g)
1½ dl ljus sirap (210 g)
½ tsk vaniljpulver
½ tsk flingsalt
+flingsalt efter smak
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt koka på medelvärme till 125 grader, eller gör ett kulprov. Ta ett glas med kallt vatten och droppa ner lite av kolan och känn med fingrarna hur konsistensen är.
Rör i kolan lite då och då för att fördela värmen i kastrullen.
Klä en form på cirka 15×20 cm med bakplåtspapper.
Häll upp kolan i formen och strö över flingsalt efter smak. Låt svalna i rumstemperatur.
Skär upp kolan i bitar.
Förvara i rumstemperatur i en lufttät burk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Vad kul att sleven verkar funka :). Man kanske hinner att få ett smakprov också då av kolan ;). Fina julkulor, det är alltid trevligt med lite nytt.
Kram syrran
Skicka en kommentar