tisdag 28 februari 2017
Fettisdag
Fettisdag i dag, då får man lyxa till det med en semla. Maken köpte med hem från bageriet så vi har ätit en god semla och haft lite tisdagsgott.
I går var vi på bio hela familjen, vi har pratat om att se "101-åringen..." och den gick fortfarande att se på bio här i krokarna dock inte vilka tider som helst men vi slutade ett par timmar tidigare och kom i väg på den. Vi tyckte alla att den var bra, och rolig. Efteråt åkte vi till Ikea och åt. En trevlig eftermiddag och kväll blev det.
I söndags mumsade vi i oss efterrätten som syns på bilden ovan, skrev att jag tyckte vi skulle ha något gott efter maten då det var goa kattens födelsedag, och det blev den där. Efter lite inspirationsletning så blev det denna.
Vispade grädde, inte alltför hårt, rörde ihop det med philadelpiaost, hade inte så mycket som jag tänkt mig (en hel ask utan snarare en halv), vaniljpulver och lite strösocker. Rörde i blåbär och blandade runt.
Sen varvade jag det med smulade degistivekex i glas och toppade med lite granatäppelkärnor.
söndag 26 februari 2017
Födelsedag
I dag fyller den här goa katten år! 🐱 Mattes finaste 💗 Han har fått en present 🎁 Det var visst mest ätbara godsaker i den och det var godiset som gick åt först.
Någon 🍰 har han inte fått, jag funderar på att göra någon god efterrätt, som är snabb och enkel åt oss andra efter maten, vi måste passa på att fira när vi har tillfälle! 😊
Får se vad det blir, måste slänga ihop något av vad som finns hemma för jag har redan varit på affären och handlat och orkar inte gå dit en gång till. Nu börjar det bli dags att fixa med middag, en god kycklingrätt blir det idag. Verkar inte ha skrivit ner receptet som jag hittat här.
Den går snabbt att göra och förbereda om man som jag i dag hade delat den färdiggrillade kycklingen redan så det bara vara att hälla den i formen, koka ihop såsen och hälla över. Låta stå, om jag hinner så gör jag det så den får stå under natten men i dag har den fått stå i några timmar och gotta till sig.
Kycklinggratäng
Bena ur 1 grillad kyckling
Koka upp:
1 msk smör
1 msk fransk senap
2 msk soya
½ msk grönpeppar
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
Lägg kycklingen i en form.
Häll såsen över och låt stå i ca 2 timmar. (Det blir godare om den får stå längre, tex över natten).
Värm sedan i ugn, 225 grader ca 15 min och servera med ris.
lördag 25 februari 2017
Istapp
Kikade ut genom fönstret på ovanvåningen på förmiddan idag och såg att det hängde en vacker istapp och glittrade i solskenet på bron.
Kunde inte låta bli att gå ut och fota den.
Annars har det varit skidåkning i tevesoffan och lite matlagning. Tjocka revbensspjäll och potatismos blev det till middag, mmm! Det är gott det!
Har även prövat ett nytt recept på kalljäst bröd, så i morgon bitti blir det nybakat till frukost :)
Provar lite nytt i fall det är något att satsa på till nästa söndag då det är dags för Vasaloppet, då vi har långfrukost med lite olika godsaker som tradition. Annars blir det kanske mina "vanliga" grahamsbullar som jag gjort i princip varje år till denna söndag. Eller så kan jag ju göra båda sorterna om det blir lyckat!
fredag 24 februari 2017
Tortellinigratäng
Förra veckan kom mamma och S på besök och stannade ett par nätter. Redan den dagen de kom var planen att bjuda dem på totellinigratäng med köttfärs så jag gjorde köttfärssåsen redan då. Nu blev det hämtpizza istället :) därför gick det desto fortare att göra maten innan de åkte hem.
Maten fick godkänt av dem båda så jag tror att de åkte mätta och belåtna härifrån.
Tortellinigratäng med köttfärs
Köttfärssås gjord på 800-1000 gram färs
2 påsar tortellini, valfri smak
4 dl ostsås, gör egen eller köp färdig
Koka tortellini, låt rinna av, blanda ihop köttfärssås, tortellini och ostsås i en större bunke som rymmer allt så du kan blanda ihop allt ordentligt innan det hälls över i en smord ugnsfast form.
Gräddas mitt i ugnen, 225 grader ca 15 minuter, tills allt blivit genomvarmt och fått färg.
Är allt varmt redan innan, dvs det är nygjort räcker det att ha den kortare tid 5-8 minuter i ugnen på 275 grader.
Jag vill att köttfärssåsen ska bli krämig, så jag gör den inte riktigt lika som när jag "bara" gör köttfärssås.
Denna gång tyckte jag att jag fick till den riktigt bra!
Hade 1 kg färs, finrivna morötter, en förpackning med krossade tomater, 5 dl creme fraiche och även en skvätt grädde åkte i :)
Här är bilderna från söndagens promenad på isen, här syns det i alla fall att jag är där.
Trevlig helg!
torsdag 23 februari 2017
Ljusare
I morse var första gången som jag märkte att det blivit ljusare på morgonen också. Kan bero på att det var molnfritt och att vi fick en del snö som gör omvärlden lite vintervit igen i går. Oavsett så var det fint och det känns att ljusare tider är på väg!
I helgen tog jag en promenad på isen, brukar passa på att ta en promenad medans det går på vintern. Så vackert! Visar två bilder här, inte för att det syns så mycket av att jag är på isen just här men det kommer fler bilder i ett annat inlägg.
I morgon bitti inleder jag helgen med sovmorgon, har utvecklingssamtal på skolan så jag åker till jobbet först efter det. Sen får man ta helg, det ska bli soligt och fint väder framöver också så det kan bli ännu fler vinterbilder att visa.
tisdag 21 februari 2017
Guacamole
Förra veckan fick jag en fin bukett med tulpaner som tack för att jag räddade någons helg :) Hade lånat ut en sovsäck till en kvinna som jag träffar när jag går och tränar. Ingen jag känner mer än att vi småpratar då när vi ses. Hennes son skulle ut på hajk i ganska många minusgrader och eftersom vi har en som tål rätt mycket kyla fick hon låna den för jag kunde ju inte låta pojken frysa!
Den står sig fint än, dessa bilder är från i söndags.
Vi åt kycklingfajitas för någon helg sedan, då gjorde jag egen guacamole till. Använde mig av detta recept.
Guacamole
2 advokado
2 dl creme fraice
1½ msk pressad lime
1 vitlöksklyfta
salt
chilipeppar
Gröp ur avokadon, mixa den slät eller mosa med en gaffel.
Tillsätt creme fracihe, vitlök, salt och chili efter smak.
Rör i hop allt.
Smaka av med mer lime, salt och chili om det behövs.
söndag 12 februari 2017
Helggott med oxfilé
I helgen har vi ätit en god oxfilérätt, hade kvar sedan nyår så jag passade på att tillaga en god lördagsmiddag. Hittade receptet här, men jag gjorde så här.
Oxfilépasta
800 g oxfilé
1 röd lök
200 g färsk svamp
smör att steka i
2 vitlöksklyftor
4 dl köttbuljong
2 dl rött vin
2 msk soja
5 dl grädde
(maizena)
salt och peppar
Putsa oxfilén och skär den i mindre bitar. Bryn den hastigt i en het panna med en klick smör. Lägg i en gryta
Strimla rödlöken och skär ned svampen i mindre bitar. Stek detta i samma stekpanna fast på medelvärme så inget bränns vid. När svampen börjat ge ifrån sig vätska och svamp och lök fått en gyllene färg, tillsätt en klick smör. Pressa eller finhacka vitlöken och låt den steka med. Lägg över i grytan med det brynta köttet. Slå på köttbuljong, rött vin, soja och grädde. Låt allt koka ihop under cirka 10 minuter tills du fått en tjock, krämig pastasås. Jag redde även av såsen lite med maizena.
Servera med pasta (tagliatelle) och strö över riven parmesan.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)