I dag klev vi upp alla vid fem ! i morse. Det är ju inte den roligaste tiden jag vet att kliva upp när jag inte måste. Men får väl se det positiva i det hela, att man
KAN få en del saker gjorda. Jag har tidigare skrivit om att jag hittat ett recept på saft och sylt av samma omgång av hallonen, i går hade vi skrapat ihop ca 2 liter till så jag ställde i ordning igår kväll med det och i morse så tog jag tag i det, betydligt tidigare än jag trott!
Vi har även varit en sväng till barnens farmor och plockat lite svarta vinbär idag. Det blev ungefär 2 liter som vi fick ihop. Måste passa på och berömma min duktiga son, plocka bär är han intresserad av! Han och jag plockade, den lilla hjälpredan jag hade med plockade mest i sin mage.
När jag hade givit upp då fortsatte han att plocka en stund till. Så någon annan dag ska vi hälsa på farfar och plocka röda vinbär, och kanske lite körsbär om det finns några kvar.
Hallonsaft ca 6½ dl
3 dl vatten
1 liter hallon
1
tsk citronsyra
5 dl socker per liter
avrunnen saft
Börja med att koka upp vattnet och låt det svalna till rumstemperatur.
Mosa hallonen lätt och blanda ner citronsyran. Häll över det svala vattnet och rör om.
Täck bärmoset väl och ställ det svalt över natten.
Häll upp bärmassan att rinna av genom en finmaskig sil eller silställning.
Mät saften och tillsätt
sockret. Rör om tills
sockret är upplöst.
Häll saften i kalla, väl rengjorda flaskor. Förvara kallt eller djupfrys saften i lämplig förpackning.
Hallonsylt ca 4 dl
avrunnet bärmos från saften
finrivet skal och saften av 1 citron
3 dl syltsocker
Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull.
Värm upp och låt bärmassan koka i ca 2 minuter.
Häll upp den heta sylten på varma, väl rengjorda burkar och förslut väl. Förvara mörkt och kallt.
Första omgången som jag gjorde då hade jag i citron i sylten, men kom på nu att det glömde jag i morse när jag höll på, får skylla på trötthet... och idag hade jag syltsocker när jag kokade sylten. Förra gången så var
syltsockret slut på bägge affärerna som jag kollade i så då tog jag vanligt socker. Kan nog tycka att det blev lite fastare sylt idag. Men det går bara vilket som för mig, huvudsaken är ju att ha hallonsylt hemma!!!
Kanske ska passa på att baka hallongrottor någon dag..? Det blev jag
sugen på nu, får se om jag hinner med någon mer bakning på semestern eller om det får bli längre fram.