torsdag 21 augusti 2008

Så fint det blir!

Redan torsdag kväll, nu har man snart jobbat en vecka efter semestern, tiden går fort!
Det var ju dags att börja fundera på dessa veckomatsedlar nu när skolan drar igång nästa vecka. Den här veckan har det varit fritids/dagmamma och upp tidigt. Kan skriva det som serverats denna vecka måndag-torsdag, kanske kan ge lite tips och inspiration.
Måndag: biffstroganoff och ris
Tisdag: pannkaka
Onsdag: varm korv med bröd...
Torsdag: kokt hokifilé, potatis och äggsås
De kom idag och började med att byta ut och sätta in vår nya braskamin, oj vad fint det blir tror jag! Nu är det ju väldigt rörigt och så i vardagsrummet men jag tycker att det blivit mycket finare i rummet redan, så då kan det väl bara bli bättre! Ska lägga in en före och efter bild så får ni se själva.
Före

Efter

Visst är den fin den nya kaminen?! Jag ska försöka lägga in någon mer efter bild sen när man ser mer av själva rummet. Får se när vi till det bara, lite pyssel är det ju.

I helgen hoppas jag på fint väder så vi kan hitta på något tillsammans med barnen sista helgen innan skolan drar igång påriktigt, min stor kille som börjar tvåan!! Vart har tiden tagit vägen? Tyckte nyss det var dags för dagis...

lördag 16 augusti 2008

Gott kycklingrecept!

Den här är bilden tänkte jag visa i mitt förra inlägg men jag kunde inte lägga till den då. Och jag vet inte om de har gjort något med bloggen för den såg annorlunda ut när jag loggade in idag. Och det var svårt att lägga till bilden idag också.
Bilden är från Kolmården på elefanterna som jag inte vet vad de håller på med, men jag lyckades inte knäppa på dem när de stog ännu mer tätt ihop såhär.
Idag har vi varit ute på "byn", det har varit en såndär dag som anordnades med lite marknadsstånd, tivoli, uppträdande, Byggare Bob på besök och godisregn. Det var nog det viktigaste tror jag för mina barn. Redan igår kväll la de fram två påsar i hallen att ha och samla godis i! Vi har gått runt i flera timmar så när vi kom hem var man lagom inspirerad att laga middag. Vi vräkte istället i oss en del av godiset som vi köpt... men middag blev det också. Nu sitter jag här väldigt väldigt mätt! Kan dela med mig av det goda receptet.

Kyckling med parmaskinka och balsamsås 4 port
8 kycklinglårfiléer eller 4 kycklingfiléer 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsam vinäger
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225 grader.
Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn dem i en stekpanna.
Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form.
Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det över kycklingen. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Strö eventuellt över lite färsk oregano.
Vi brukar ha klyftpotatis till, den står överst i ugnen och kycklingen under och det brukar bli klart samtidigt då. (Vi brukar ha förkokat potatis nätt och jämnt klar då). Jag har läst ett recept som var likadant men istället för kyckling så var det fläskfilé, har inte provat det men det är kanske lika gott det.

onsdag 13 augusti 2008

Om lite av varje...

Tänkte skriva om lite av varje i detta inlägg.
I helgen var vi till Kolmården hela familjen, jätte trevligt hade vi det även om vädret inte var det bästa hela tiden. Vi hade bokat ett rum på hotellet vid djurparken och hade två dagars entré, det är bra för då slipper man stressa runt och kolla på djuren, och barnen får leka om de vill osv. Det är VÄLDIGT backigt på Kolmården så lite motion blev det då man travar runt fram och tillbaka när man kom på att man skulle kolla på det också och det var därborta! Vi har inte någon barnvagn längre till lilltjejen, men det gick bra det också. Sonen längtade tillbaka redan innan vi åkt därifrån... så det är ju ett gott betyg!
På vägen till Kolmården stannade vi hos kusinerna, fast det var "bara" farbror som var hemma, och sov över en natt. På vägen till kusinerna stannade vi till på IKEA och det inhandlades en bänk som jag monterade ihop idag och den står i vår hall. Tror, och hoppas att jag ska kunna få lite ordning på hallen tillslut. Förvandlingen har börjat! Hoppas bara att det kan bli som man tänkt sig.
Men först ska det bytas kamin i vardagsrummet, troligtvis kommer de i slutet av nästa vecka och gör det. Ska bli spännande att få det iordning nu när hösten närmar sig!
Semester börjar lida mot sitt slut, det är bara två dagar kvar nu. Vi har inte gjort så mycket, bara tagit det lugnt och gjort sånna vanliga saker som städa, laga mat, diska och naturligtvis kollat på OS!

onsdag 6 augusti 2008

HALLONSAFT & SYLT

I dag klev vi upp alla vid fem ! i morse. Det är ju inte den roligaste tiden jag vet att kliva upp när jag inte måste. Men får väl se det positiva i det hela, att man KAN få en del saker gjorda. Jag har tidigare skrivit om att jag hittat ett recept på saft och sylt av samma omgång av hallonen, i går hade vi skrapat ihop ca 2 liter till så jag ställde i ordning igår kväll med det och i morse så tog jag tag i det, betydligt tidigare än jag trott!
Vi har även varit en sväng till barnens farmor och plockat lite svarta vinbär idag. Det blev ungefär 2 liter som vi fick ihop. Måste passa på och berömma min duktiga son, plocka bär är han intresserad av! Han och jag plockade, den lilla hjälpredan jag hade med plockade mest i sin mage.
När jag hade givit upp då fortsatte han att plocka en stund till. Så någon annan dag ska vi hälsa på farfar och plocka röda vinbär, och kanske lite körsbär om det finns några kvar.

Hallonsaft ca 6½ dl
3 dl vatten
1 liter hallon
1 tsk citronsyra
5 dl socker per liter avrunnen saft
Börja med att koka upp vattnet och låt det svalna till rumstemperatur.
Mosa hallonen lätt och blanda ner citronsyran. Häll över det svala vattnet och rör om.
Täck bärmoset väl och ställ det svalt över natten.
Häll upp bärmassan att rinna av genom en finmaskig sil eller silställning.
Mät saften och tillsätt sockret. Rör om tills sockret är upplöst.
Häll saften i kalla, väl rengjorda flaskor. Förvara kallt eller djupfrys saften i lämplig förpackning.

Hallonsylt ca 4 dl
avrunnet bärmos från saften
finrivet skal och saften av 1 citron
3 dl syltsocker
Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull.
Värm upp och låt bärmassan koka i ca 2 minuter.
Häll upp den heta sylten på varma, väl rengjorda burkar och förslut väl. Förvara mörkt och kallt.

Första omgången som jag gjorde då hade jag i citron i sylten, men kom på nu att det glömde jag i morse när jag höll på, får skylla på trötthet... och idag hade jag syltsocker när jag kokade sylten. Förra gången så var syltsockret slut på bägge affärerna som jag kollade i så då tog jag vanligt socker. Kan nog tycka att det blev lite fastare sylt idag. Men det går bara vilket som för mig, huvudsaken är ju att ha hallonsylt hemma!!! Kanske ska passa på att baka hallongrottor någon dag..? Det blev jag sugen på nu, får se om jag hinner med någon mer bakning på semestern eller om det får bli längre fram.

måndag 4 augusti 2008

AUGUSTI REDAN!

Oj vad tiden går fort! Det är redan augusti, och just idag har vi haft mer höstväder än sommarväder. Blåst, regn och inte mycket till värme. Tur att vädret har varit soligt och fint i alla fall. Men nu har jag två veckors semester så jag vill gärna ha bättre väder än så här.
Jag skrev sist om en hallonkaka som jag tänkte prova, det blev först idag som jag tog tag i det...
Men god blev den i alla fall. Fast jag tror att jag nästa gång skippar att köpa lättfil, för allt går ju inte åt till kakan och jag tänkte att det går väl bra att äta upp, men lättfil var inte gott! Så nästa gång tar jag nog den fil jag har hemma bara.
Har fått en hel del hallon ute i vårt land, det är skoj. Så förra veckan provade jag ett recept där man både gjorde saft och sylt av samma. Saften blev god och hallon sylten provade jag igår då vi åt pannkakor, jättegod den också. Så jag ska försöka få ihop så att jag kan göra en omgång till.
Här kommer receptet på hallonkakan.

Hallonkaka med kardemumma (ca 30 bitar)
200 g smör
2 stora ägg (jag hade lite mindre ägg och tog 3 st)
3 dl socker
8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 msk finstött kardemumma
4 dl lättfil eller lättmjölk
250 g hallon
100 g vit choklad
1 dl sötmandel
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret.
Blanda mjöl, bakpulver och stött kardemumma och rör ner det i smeten. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
Bred ut smeten på bakplåtpapper i en ugns långpanna (ca30 x 40 cm). Strö över hallonen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter tills kakan börjar få färg.
Hacka chokladen och mandeln och strö över den. Fortsätt och grädda ca 5 minuter till chokladen och mandeln får färg utan att bli brända. Prova med sticka att kakan känns torr.

onsdag 23 juli 2008

HALLONTIDER

I vår trädgård har vi ett hallonland, och det tycker jag är bra för det är ju så himla gott! Nu har de börjat mogna så de senaste dagarna har jag varit ute och plockat av de bär som mognat. Jag försöker nämligen hinna före fåglarna, vill inte att de ska få upp ögonen för att bären börjat mogna. Jag har plockat och sparar ihop för att jag ska baka en kaka på fredag.
I helgen så var vi till min syster och lämnade våra barn för hon är snäll och hjälper oss att ta hand om dem medans vi jobbar. På fredag kommer de hem igen och då kan det vara gott med något smarrigt. Nu ska jag prova ett av mina oprövade recept och se om det är något att ha eller inte.
Eftersom sommaren verkligen har kommit nu igen med lite värme så ska vi passa på att grilla också. Jag har ett recept på marinad som jag bara änvänt till kyckling än som vi grillat och det har smakat bra. Nu blir det fläskytterfilé som vi ska prova, och den här gången är jag ute i tid och ska låta det ligga i ett helt dygn i marinaden!

MARINAD (till karré, kotlett, nötkött & kyckling)
2-3 kg kött
1½ dl sweet chili sås
3 msk senap
3 msk ketchup
3 stora vitlöksklyftor
1½ dl olja
1 msk ingefära
½ dl soja
1 tsk rosmarin
Blanda allt, vänd köttbitarna i marinaden och lägg ner i en plastpåse, slå resterande marinad över köttet. Låt allt stå och dra över natten. Vänd gärna på påsen någon gång.
Nu är det inte alltid jag har så här mycket kött men då brukar jag ta hälften ungefär till 1 kg kött.

Jag har haft en del av min semester redan, då var jag och hälsade på min mamma. Vi var ute och kollade i affärer en hel dag!!! Lite affärer gjorde vi också, bla så köpte jag dessaJag har länge varit på jakt efter salt & peppar kar att ha framme, och i det här fallet så blir det på fläkten. Har inte riktigt vetat vad jag velat ha, men tänkt att det vet jag när jag ser det, och det gjorde jag! Alldeles lagom höga så att de ryms på fläkten utan att det tar i när man öppnar köksluckan ovanför! Nu blev det så fint där och jag försöker att det inte ska bli någon samlingsplats för diverse saker...

torsdag 3 juli 2008

EN PAUS I SOMMARSOLEN

Det är soligt och fint väder idag, en riktig sommardag med 25 grader och bra tork vindar för tvätt. Det är vad jag har pysslat med bland annat idag, tvättat. Sen har jag gått igenom en del barnkläder, suttit ute på altanen i skuggan och gjort det, det gick mycket fortare då av någon anledning.
Mat är ju något som man behöver varje dag, även på sommaren, men det är så svårt ibland att komma på vad man ska ha till middag just när det är sommar. Känns inte lika kul att stå inne och laga mat en sådan här fin dag. Idag blir det inte så avancerat, köttbullar och pasta. Men igår lagade jag köttfärssås. Har hittat ett nytt recept i en kokbok som jag fick av min mamma när jag flyttade hemifrån, och redan då var boken gammal... den är från 70-talet, men detta recept på köttfärssås är gott. Vi var alla lite trötta på krossade tomater i köttfärssåsen, så dethär är lite annorlunda. Barnen tycker det är jättegott och tar om flera gånger! Det är ett gott betyg!

Italiensk köttfärssås 4 port
500 gram köttfärs
1-2 gula lökar
1 medelstor morot
(1 bit skalad rotselleri)
3-5 msk tomatpuré
1-1½ tsk salt
1-2 krm vit eller svart peppar
(½ buljongtärning)
1 tsk basilika, oregano, rosmarin eller mejram
vitlök
3-4 dl vatten

Skala och hacka löken. Skala och riv moroten och rotsellerin på den grova sidan på rivjärnet.
Fräs grönsakerna i lite margarin eller olja, lägg i köttfärsen efter några minuter. Peta sönder köttfärsen ordentligt så det blir grynigt och genomstekt. Salta, peppra och krydda med någon örtkrydda. Pressa i vitlök. Häll på vattnet och tillsätt tomatpuré och buljongtärning.
Rör om väl och koka alltsammans under lock i minst 25 minuter, gärna 40-45 minuter. Smaka av med mer salt och kryddor om det behövs.