söndag 27 april 2025

Persikoblom


Sonens persikoträd har börjat blomma. Inga blad på trädet ännu men det är säkert som det ska, den har massor av fina rosa blommor och knoppar.
Helgen har bjudit på sol, lite svala vindar så har man inte varit i lä och i solen har det inte varit så där jättevarmt, men som sagt satt man på en bänk mot en husvägg och tog en kaffe i solen så var det helt ok :)

I går lagade jag mat i vår nya airfryer, den här gången blev det också kyckling, men klubbor. Får försöka hitta något annat att prova i den, men kycklingklubborna blev goda, saftiga.

I dag blev det en gryta på picnicbog, hade en bit och noll aning om vad jag skulle hitta på så jag googlade fram lite recept och hittade ett som skulle vara som en stroganoff, och det är ju gott. Vet inte om det blev som en stroganoff men god blev det i alla fall. Enkel, inte så många olika ingredienser så gick snabbt att laga. Kan vara för att jag dela och stekte köttet redan innan så det momentet var klart också... Men det var himla skönt att det var gjort för som sagt då gick det snabbare att få till middagen.

Skinkgryta á la stroganoff

600-700 gram färsk skinkstek, bog, karré
Salt och peppar
Paprikapulver
2 gula lökar
3-4 msk tomatpuré
Ca 5 dl köttbuljong
En liten burk creme fraiche

Dela köttet i mindre bitar och stek dessa, ta upp dem och lägg åt sidan.
(Jag vispade sen ur stekpannan med lite vatten och hällde upp för att sen tillsätta det som buljong).
Hacka och stek löken mjuk i en gryta, tillsätt tomatpurén och låt det fräsa med en studn.
Tillsätt köttet, krydda med paprikapulver, salt och peppar. Rör runt.
Tillsätt vatten och en buljongtärning. Rör runt.
Låt småkoka ca 20 minuter.
Rör ner creme fraiche mot slutet och smaka av.

Servera med ris, just i dag blev det vanligt vitt ris, i matlådan i morgon har jag kornris. Annars har jag fastnat för havreris som jag gärna äter numera. Hade även rårivna morötter till.
Min köttbit blev nog runt ett kilo när jag fixat till den i mindre bitar så jag tog någon matsked mer av tomatpurén och 6 dl buljong ungefär.


fredag 25 april 2025

Bilder från en liten promenad






Lite bilder från förra fredagen då det var jättefint väder i stugan. Maken tog en löptur i spåret som var ovanligt torrt för att vara i mitten av april. Skidspåren var ett minne blott... 

Själv tog jag en promenad i det fina vädret, först gick jag till sopstationen med lite skräp och passade på att titta på hur fint molnen speglade sig i älven. Städjan syns också på en bild och där har snön också försvunnit en hel del redan. 
Efter sopstationen gick jag till den gamla telefonkiosken och tittade om det fanns några spännande böcker att läsa. Gick därifrån med tre böcker, varav den ena började jag läsa och insåg efter ett tag att jag redan läst en gång... Men läste den ändå, det var en bra bok så inte hela världen att läsa den två gånger då. 
Hann med att läsa ut en annan bok och vid en annan promenad lämnade jag de två böckerna som jag läst ut för någon annan att låna och läsa. Perfekt att kunna göra så. 

onsdag 23 april 2025

Efterrätt i dagarna tre





Hade med mig några citroner till stugan som var riktigt trista i skalet men som var hur fina som helst att pressa och får citronjuice till en god efterrätt. Gjorde samma som jag gjorde till nyår men letade upp ett recept så jag fick till ungefär 4 portioner då det bara var jag och maken. 
Hällde upp lite lagom i dessa glas och det blev 6 stycken glas så vi hade efterrätt i tre dagar! 


Lemon posset 4 port

3 1/3 dl grädde
1 dl strösocker
½ dl färskpressad citronjuice

Koka upp socker och grädde och låt koka i en minut.
Ta av från värmen och rör ner citronjuice.

Häll upp i formar eller glas och låt stå kallt minst 4 timmar eller tills de stelnat.

Den här gången toppade jag med passionsfrukt, jättegott! Till nyår hade vi hallon och det var också gott.

fredag 18 april 2025

Glad Påsk



Långfredag och härligt vårväder här i stugan. Sol och värme och fika ute. Invigde vår nya grill, vår ärvda grill (den som följde med vårt stugköp) har gjort sitt för länge sen. Så det blev att äta ute i dag i solen, grillat och en god efterrätt. 

Glad Påsk! 

torsdag 17 april 2025

Fler vårtecken




Fortsätter med mina inlägg om vårtecken, en följetong har det blivit. 

I förrgår knäppte jag kort på Per i backen som blommar för fullt nu vid lillhuset. De här stod så fint i en liten klunga.
I dag blev det kort på sälgen som slagit ut där och hittade ett gäng vitsippor med. 

Nu är det ledigt i några dagar, får se vad det blir för väder. Har hört att det skulle bli sol och fint men sen hört att det ska bli snö så spännande att se vad påskhelgen bjuder på. 

I dag har det varit varmt, 20 grader och ljummet i luften så det var riktigt skönt. 

måndag 14 april 2025

Ännu fler vårtecken



I helgen upptäckte jag att gullvivorna är på gång! Redan... En har till och med en blomma som slagit ut precis ovanför marken.
Det är himla tidigt, har aldrig sett gullvivorna lite drygt en vecka in i april. Hittade en bild i mobilen som jag tagit för några år sedan och då var det en lång fin blomma och det var i slutet av maj. Lite mer "normalt" alltså. Ser ju fler av det gröna på dem i gräsmattan som har kommit upp så får se om de alla blir så här små eller om de växer till sig.

Nu är vi inne i påskveckan, kortvecka alltså. Och det bästa är att det är kortvecka nästa vecka och veckan där på också :)

torsdag 3 april 2025

Fler vårtecken och fisk


Såg att även krokusen tittat upp nu på framsidan här hemma. Den har visst funnits i någon dag bara jag som missat den när jag har gått ut från bron tydligen. Som med blåsippan tycker jag att det är ovanligt tidigt med tanke på att det i dag bara är den 3 april. 
I går och i dag har vi haft varmt, i dag runt 20 grader. Så ett annat vårtecken är att hänga ut tvätten och det har jag passat på att göra både i går och i dag. Skönt att få undan sängkläder och handdukar när de torkar ute. Nu ska dock värmen försvinna redan till i morgon då det blir betydligt svalare temperatur och nordanvind... Får se när värmen kommer tillbaka sen.

För någon vecka sedan så blev det en god rätt med torsk, nu när jag läser tillbaka för att tipsa om det igen så ser jag att jag lagt ut det första gången här på bloggen november 2016 tydligen är det inte så ofta som jag kommer i håg att göra den för sen har jag skrivit om den i oktober 2022. Trodde inte att det var så länge sen jag gjorde rätten första gången men åren går... Som variation till kokt torsk med äggsås (som är jättegott) eller stekt panerad torsk (också jättegott) så nu tipsar jag om den igen genom en länk till inlägget 2016. 

Fisk med bacon heter det och är enkelt att laga och väldigt gott.