söndag 1 november 2020

Fläskfilégryta med kebabsmak





 

Då har vi kommit in i årets näst sista månad, går inte tiden galet fort?! Redan november, snart dags att ta fram ljusstakar och adventsstjärnor. Redan nästa helg ska vi göra årets bak i bagarstugan, tidigt i år men det var för att få ihop det och för att inte stå där i december.

Lite bilder från olika planteringar, en från stugan, en hemma på bron och en från lägenheten.
Ja nu finns det en kategori som heter just så. I veckan fick vi itillträde till en lägenhet där lilla loppan ska bo. Hon har flyttat hemifrån...Tack och lov är det ju inte så långt bort ändå.
Där har hon i alla fall en hyggligt stor balkong, så det blir ju mysigt när det går att använda den, men just nu har hon virat en ljusslinga runt räcket och då blomlådan satt kvar så tog jag med det som aldrig kom ner i en kruka här hemma :)

I dag lagade jag en god gryta med fläskfilé till middag. Kul när man hittar något som är enkelt och gott som också går hyfsat fort att göra.
Inte får man någon fin bild på den heller, men den bjuder jag på :) receptet hittade jag här.

Då min närmaste affär inte hade kebabkrydda så googlade jag runt på lite olika recept för att blanda ihop en egen blandning, gjorde ungefär som det här receptet fast jag halverade det just i dag. Det blev kanske lite för starkt för mig (kliar nu) men de andra klagade inte.

Fläskfilégryta med kebabsmak


1 stor fläskytterfilé eller 2 mindre
smör att steka i
1 msk dijonsenap
2 msk kalvfond
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 msk kebabkrydda
salt och peppar
1 dl riven parmesan eller annan smakrik ost

Putsa filén, skär den i skivor och stek dem på båda sidor så de får färg.
Tillsätt dijonsenap, kalvfond, grädde och creme fraiche.
Krydda med salt, peppar och kebabkrydda efter smak.
Låt puttra en stund så köttet blir genomstekt.
Stäng av värmen, rör ner osten och låt den smälta.

Vi åt klyftpotatis till, i morgon i matlådan blir det makaroner till den, får se om det passar lika bra.

Kebabkrydda

2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
2 tsk chilipeppar
1 tsk svartpeppar
2 tsk oregano
2 tsk vitlökspulver
2 tsk gurkmeja

Rör ihop allt, klart!

Jag gjorde lite mer sås så jag hade 2 dl creme fraiche och mer grädde, och just i dag var min dijon slut så den får jag pröva att ha i nästa gång. Det lär ju inte försämra smaken tänker jag.
För den här grytan gör jag igen, behöver lite variation på fläskytterfilén.

söndag 25 oktober 2020

En lugn helg






En lugn skön helg i stugan. Grått och regn, men tidigare i veckan kom det snö både där uppe och här hemma. Så det var lite vitt kvar i går, när vi kom upp i fredags så var det - 7° men i dag när vi åkte hem vräkte regnet ner och det var 6 plusgrader istället.

Jag har läst ut en bok, bakat en äppelpaj på äpplet som började ha sett sina bästa dagar och mest tagit det lugnt. 

Vi satte upp en ny ljusslinga på huset så vi har förberett lite inför deb mörkare tid som kommer, man vill ju inte gärna klättra på stege och tak i minusgrader. Och det är ju faktiskt mindre än två månader till julafton nu! En månad till advent, tiden brukar springa i väg snabbt. 

Maken åkte skidor på Idrefjäll så han har haft längdskidspremiär i helgen, jag väntar ett tag med min.

Det blev en promenad i går med lite foto vid vattnet och en liten promenad i duggregn i dag innan vi åkte hemåt. 

söndag 18 oktober 2020






 

I veckan var vi på fyndjakt på Willys på lunchen, de har ibland om vi har tur en låda med frukt eller grönsaker för 20 kr. Just den här dagen så fanns det en låda med grönsaker så jag tog och köpte den. Åtta paprikor, en rättika, ett gäng morötter och rödbetor samt ett nät med brysselkål.
Rättikan, morötterna och rödbetorna ugnsstektes en dag till middagen och åts tillsammans med fläskytterfilé så de har blivit använda.
Har aldrig varken tillagat eller ätit (inte vad jag vet i alla fall) rättika, den blev, i alla fall på en del bitar lite besk eller vad jag ska säga i smaken, så den var väl ingen jättefavorit även om den var helt ok så, inget jag kanske köper igen bara för att det var himla gott men följer den med så där så var den helt okej. Går kanske att göra annat med den också som man kan prova.
En del av paprikorna använde jag till en ratatouille. Hade en zucchini som behövde räddas i kylen så då är det alltid himla praktiskt och gott att göra en sån. Det åts tillsammans med ugnsstekt potatis och kyckling i går.

Ratatouille

3 msk olivolja
1 röd paprika
1 grön paprika
2 förpackningar krossade tomater
2 gula lökar
1 aubergine
1 zucchini
3 stycken vitlöksklyftor (krossas, hackas eller pressas)
½ tsk timjan
2 krm rosmarin
2 lagerblad (valfritt)
½ tsk salt
3 krm vitpeppar
1 tsk socker

Hacka upp grönsakerna i lagom stora bitar, ca 2x2 cm. 
Fräs lök och vitlök i olivolja någon minut.
Tillsätt de övriga grönsakerna och låt det fräsa någon minut till.
Tillsätt de krossade tomaterna och rör om.
Krydda med timjan, rosmarin, lagerblad, salt, peppar och socker.
Koka ratatouillen minst 20 minuter, under lock på medelvärme. 
Rör om emellanåt.

I solen i dag satt han och filosoferade vår Mjukis, ja också väntade han nog på att grannfrun skulle prata klart med oss och gå in till sig så han kunde gå in en sväng till henne :)

lördag 17 oktober 2020

Härliga höstfärger







 

I veckan har det varit dagar med fint väder, rätt kyligt också, en morgon fick man skrapa framrutan på bilen och det var någon minusgrad på vissa ställen på vägen till jobbet.
Det är så fina färger på träden, ja på de som har löven kvar, många har blåst ner redan. 
Vid jobbet så är det fortfarande en del löv kvar på rönnarna och lönnarna så en dag blev det en lunchpromenad mer lite mer fokus på foto än att gå så långt.
Vi har våra rundor, en del kortare och en del lite längre. För att fota de här träden så ingår de inte alls i någon av våra rundor så just därför en promenad med foto i fokus.
På en av bilderna så såg jag efteråt att jag lyckats få med både en skata och ett löv som blåste omkring.

tisdag 13 oktober 2020

Sverigekaka

För några veckor sedan bakade jag en variant av en kaka som jag kallar för pensionärskaka, men kärt barn har ju som bekant många namn, hittade en ny variant på den på en blogg som jag provade att baka. Jag tycker att den blev god och alltid roligt med nya varianter.

Sverigekaka med chokladkräm

4 ägg
4½ dl socker
4½ dl mjöl
1 msk bakpulver
1½ dl kokande vatten

Chokladkräm:
1½ dl mjölk
175 gram smör
6 msk vaniljsocker
3 msk kakao

Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Tillsätt vattnet och blanda till en slät smet.
Smöra och bröa en form (jag tog en springform)
Gräddas i ca 40-45 minuter (känn med en sticka att kakan är klar, stickan ska vara torr)

Koka chokladkrämen under tiden.
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp.
Sjud under ett par minuter och ställ den sedan åt sidan för att svalna och tjockna lite.

Låt kakan svalna en stund innan den delas på mitten.
Lyft av locket, häll på chokladkrämen och lägg på locket.
Låt kakan kallna.

Jag åt den som den var men den går att göra lite festligare genom att pudra över lite florsocker och servera grädde till.

måndag 12 oktober 2020

Kolakladdkaka

Jag har några gånger i år ätit och även bakat själv en kolakladdkaka, den ser kanske inte så mycket ut för världen men den är himla god. 
Någon bra bild har jag inte på den heller så de får bli lite vackra färger från en lunchpromenad för att tag sedan. 
Här går det att se receptet och bilder. 

Kolakladdkaka 
 225 g smör 
2 dl strösocker 
1½ dl farinsocker 
½ tsk salt 
1 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche à 397 g 
2½ dl vetemjöl 
3 ägg 

Kolasås, vispad grädde och hallon att servera till kolakladdkakan 
Gör såhär: 
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper. 
Smält smöret på medelvärme i en kastrull. 
Ha i alla ingredienserna till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret och rör ihop med ballongvisp försiktigt bara precis till det går ihop till en jämn smet. 
Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten fortfarande är vobblig. 
Låt kladdkakan svalna och stelna i kyl i minst 4h, helst över natten innan du serverar den med vispgrädde, kolasås och hallon.

söndag 11 oktober 2020

Tvättmaskin och höstfix

Helgen har bjudit på mest gråväder och regn men det är alltid skönt att vara i stugan ändå trots tråkväder. 
Det var ett tag sedan vi var där nu så det var trevligt att få en helg där med lite småpyssel. 
Ner åkte spetsgardinerna som jag brukar sätta upp i ett par av fönstrena och lite mer höst/vinteraktig gardin sattes upp. 
Annars så var det tvättmaskinen som kom på plats som var det stora denna helg! 
Vi har köpt en som är 38 cm djup, större hade inte blivit bra, den här blev alldeles lagom. 
Så vi har tvättat, såklart och det gick alldeles utmärkt. 
Jag har tagit det så pass lugn att jag hann med att läsa ut en bok också så därför fick jag plantera ljungen och prydnadskålen i regn i dag :) och plocka undan bord och bänk för vintern. 
I fedagskväll kom en bil och lastade av något hos våra stuggrannar, det visade sig att de beställt en ny badtunna, får se när de fixar med den och om den blir på samma ställe som de har sin nuvarande. 
Så en rätt lugn men ändå en helg med en del höstfix som blivit uträttat lider mot sitt slut. 
Dags att göra sig redo för en ny arbetsvecka.