måndag 21 maj 2018

Kolasnitt med saltstänk




Så här fina molnformationer var det på himlen tidigare i dag. Moln är verkligen häftiga.
I helgen så var det lite kalas. Passade på att göra två nya kakor, eller kolasnitt har jag gjort förr men det här var en annan variant. Försvinnande goda!

Kolasnitt med saltstänk

100 gram smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
1 nypa havssalt eller flingsalt
2 dl vetemjöl

Mixa ihop alla ingredienser i matberedaren eller knåda ihop dem för hand.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar.
Rulla varje del till en plåtlång rulle och lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Platta till rullarna litegrann.
Baka i ugnen på 175 grader i 12-15 minuter.
Skär längderna i sneda kakor innan de kallnat.

fredag 18 maj 2018

Vår vid lillhuset




Lite vårbilder från lillhuset, förra veckan var det lite helg och ledig en dag så då var vi där en sväng. På den vecka som gått så har massor hänt även där såklart. Bland annat att ett vedlass har kommit dit. Så nu har vi att göra... Några vändor hem har det blivit för att fylla upp här hemma med ved inför nästa säsong. Sen ska det radas om, och sen ska den nya radas upp.
Jag har nog skrivit det förr, men veden värmer flera gånger :)

Denna vecka har det varit en helt normal jobbvecka, som nu är till ända. Två veckor till innan det blir lite ledigt mitt i veckan igen, och då är vi redan framme vid skolavslutningen! Som jag skrev i går, tiden bara rusar i väg.

Trevlig helg!

torsdag 17 maj 2018

Tiden går så fort



Bilderna på dessa träd knäppte jag förra tisdagen, då blommade de så här vackert. Nu har de blommat över, det gick bara några dagar efter detta så var denna prakt slut. För denna gång.
Men nya blommor, träd, växter kommer mer och mer för varje dag nu. Med den otroliga sommarvärmen som var i helgen så exploderade allt! Gräsmattan har fått börja klippas nu, så den säsongen är igång nu.
Häggen blommar och syrenen är redan på gång. Knappt någon tid alls "mellan hägg och syren".

Något annat som gått fort, man fattar knappt var tiden tagit vägen, min "lilla" kille har blivit stor, 18 år. Myndig. Herregud! Var tog tiden vägen?
I måndags firade vi honom lite med lite fika och prinsesstårta. I helgen ska vi fira lite mer, tårtan har vi ätit upp det sista av i dag så det blir en festvecka. För mer godsaker blir det i helgen. Man fyller bara 18 en gång :)

söndag 13 maj 2018

Njupeskär


Hemma igen efter en helg i stugan. Det är mycket vatten där! Vi drog upp båten en bit till med gemensamma krafter då den låg i vattnet trots att vi burit upp den en bra bit tyckte vi i höstas.
I går åkte vi runt och tittade lite på hur mycket vatten det är på många ställen och i dag besökte vi vårt högsta vattenfall, Njupeskär. Får visa mer bilder från helgen framöver, här är en bild på fallet. Det är en del snö kvar där. Häftigt och mäktigt att besöka. Väl värt en promenad.

lördag 12 maj 2018

Ekoägg



Äntligen har min svägerskas höns börjat värpa igen! Så häromdagen var jag förbi henne och kom hem med dessa fina ekologiska ägg.
Gjorde en rabarber och jordgubbspaj och så gjorde jag en kall rörd vaniljsås till. Det blev så gott!

Rårörd vanijkräm 6 portioner:

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor,florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt.
Vispa grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.
Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabt ihop om du vispar upp den igen.

tisdag 8 maj 2018

Från en dag till en annan





Ja inte riktigt då på dessa bilder, men på många saker som växer märks det stor skillnad på från dag till dag nu.
I fredags knäppte jag kort på libbstickan och luftlöken, och nu i kväll med. De har växt så det knakar som synes. På fyra dagar.
Luftlök började jag skörda redan i helgen, gott i salladen.

Vädret är ju helt underbart just nu med en härlig värme nu på kvällen med. Allt börjar bli sådär skirt grönt och det är alldeles alldeles underbart.

Förra veckan blev det ännu mer vegetarisk matlagning! Allt på en gång kan man säga :) Det blev till att ta rätt på lite morötter så det blev denna pastasås som jag skrivit om innan.

Morotssås

4 rivna morötter
1 gul lök
2 dl creme fraiche
1 burk krossade tomater
tomatpuré
1 dl vatten
1½ tärning grönsaksbuljong
smaka av med salt, vitpeppar, oregano, basilika, vitlök, timjan

Riv morötterna. Hacka löken. Fräs morötter och lök i en kastrull.
Tillsätt creme fraiche, krossade tomater, vatten, tomatpuré, buljong. Låt koka i hop.
Smaka av med kryddorna efter smak.

Förutom den blev det en pastagratäng med spenat. Den har jag inte ätit så mycket av ännu själv, får bli en matlåda med den så får jag känna hur den smakar också.

torsdag 3 maj 2018

Vegetariskt



Att laga vegetariskt är inget som jag gör så där jätteofta, inte känner jag mig speciellt bekväm eller vad man ska säga heller. Men man kan alltid försöka bli bättre.
Den här veckan har jag lyckats med att laga en vegetarisk rätt två gånger! Plötsligt händer :) Även dagens paj blev vegetarisk, just paj är annars lätt att just göra vegetarisk.
Nu till rätten som jag gjort två gånger, fetaostgratinerade bönor. Tycker själv att det blev gott, så det här ska jag försöka få in på menyn framöver.

Fetaostgratinerade bönor

2 burkar/tetror bönor, blandade eller icke blandade (avsköljda)
400 gram krossade tomater
1 rödlök
2 st vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
chiliflakes (eller 1 röd chili)
grovmalen svartpeppar
ev salt
100 gram fetaost

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka lök och vitlök (och chili om du tar den varianten).
Fräs i smör (eller rapsolja) på medelvärme tills löken mjuknat.
Tillsätt bönor, krossade tomater, timjan, buljong och creme fraiche.
Låt koka ihop 5-10 minuter.
Smaka av med chiliflakes, peppar och ev salt.
Häll röran i en ugnsform och strö över den smulade fetaosten.
Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.