tisdag 27 maj 2014

Brr vad kallt







Efter det ljuvliga väder som var förra veckan så slog det om och blev kyligare och kallare och blåsigare. Trist :(
Syrenen har nu slagit ut helt och många träd och buskar har blommat över. I en av våra rabatter så blommar det för fullt med tulpaner och löjtnantshjärtan.
I helgen var lilla mamma och S här på besök, alltid trevligt när de tittar hit. Det vackra vädret slog om på lördagen när de var här, åskade rejält och vräkte ner regn, 43 mm på mindre än ett dygn. Men innan dess så var det riktigt fint som sagt.

Kort vecka denna vecka, skönt! Bara halv dag kvar att jobba i morgon!

söndag 18 maj 2014

Ljuvliga hägg




Oj vad häggen slog ut ordentligt! Tittade på den på fredag morgon och de började en aning slå ut, på kvällen efter en varm fredag så hade den slagit ut ordentligt! Så med denna härliga varma helg som varit så doftar det ljuvligt av häggen.
I dag blev det ingen matlagning här hemma, vi har varit i väg i eftermiddag och haft kalasfirande och ingen ork för matlagning fanns, lilla loppans förslag om att prova en av restaurangerna som vi aldrig besökt förut gick igenom rätt lätt :)
Så vi satt på en uteservering och åt thaimat, inte fy skam och riktigt trevligt med sånna spontana saker.
Var ett perfekt sitta-ute-och-äta-mat-tillfälle!

I veckan har det varit lite kalasbakande. Vi har bland annat bakat muffins lilla loppan och jag. Det är sällan jag gör, för jag tycker att det sällan blir bra, men det kanske är övning som gäller och jag har i veckan invigt min silikonform för muffins, de blev bra! Även ett muffinsjärn som lilla loppan har är numera invigt. Så vi bakade små goda choklad cupcakes. Första gången vi gjorde cupcakes. Har gått efter detta recept hos Bakverk och fikastunder, hon har så mycket goda recept och vilka tårtor! Hittade även receptet på frosting där.

Saftiga chokladmuffins

1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna.
Vispa smöret och resten av sockret poröst. Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet.
Häll/klicka i smeten i 12 st muffinsformar till max 3/4 av formen. Grädda i 175 grader i ca 18 min.

Mjölkchokladfrosting

200 g mjölkchoklad
200 g färskost
50 g mjukt smör
50 g florsocker
Smält chokladen. Vispa ihop färskost, smör och florsocker till en slät kräm.
Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa fluffig. Räcker till att spritsa 10-12 cupcakes.

På bilden syns resultatet av de cupcakes som vi tog med till faster i dag på kalas, det är min lilla pyssliga tjej som fixat dem så fina.

torsdag 15 maj 2014

Tekakor









I morse öppnade jag en mjölk, 1½ liter och hällde i kaffet, och konstigt nog så blev det klumpar av mjölken, inte så mycket men tillräckligt för att det var ingen idé att dricka hela koppen kaffe. Har svårt för att slänga mat så istället så blev det fläskpannkaka till middag och det som var kvar velade jag lite fram och tillbaka på vad jag skulle hitta på men det blev till sist tekakor. Hade inget bröd upptäckte jag senare så det var ju bra!
Enkla att baka var de och jag var tvungen att provsmaka en (såklart) och den var god. Jag hade i grahamsmjöl också, ca 4 dl av det. Så de blev lite grövre, det är havregryn i också. Så de känns lite nyttiga!
Hittade receptet i Ica Kuriren när jag googlade.

Havre tekakor 16 st

1 1/2 dl havregryn
5 dl mjölk
100 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 paket (50 g) jäst
ca 700 g (ca 12 dl) vetemjöl + till utbakning

Gör så här:

Koka havregryn i 2 1/2 deciliter mjölk till en lös gröt.
Dela smöret i bitar och rör ner det i gröten tills det smält.
Rör ner socker och salt.
Smula jästen i matberedaren. Tillsätt 2 1/2 deciliter knappt ljummen mjölk och rör om tills jästen löst sig.
Blanda i gröten och arbeta in mjölet. Knåda ihop, mjöla och låt jäsa övertäckt i bunke 30–40 minuter.
Kavla ut till en platta, 1 centimeter tjock. Ta ut runda kakor, cirka 9 centimeter i diameter. Nagga och lägg på papprad plåt. Jäs under bakduk 10 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader 7–8 minuter tills de fått fin färg. Låt dem svalna på galler.

Mina rundlar var 8 cm i diameter och jag fick ut hela 26 stycken, vet inte om jag kavlade degen för mycket eller inte, men jag tyckte den var ungefär 1 cm tjock... fast det är ju bara bra att det blir några bröd, även om de inte blev så stora så var de fullt tillräckliga i storlek och det gick att dela dem också.

Bilderna är tagna när jag var hemma hos mamma och S i påskas ute i deras trädgård. Då var det fullt med blivande grodor i dammen som synes. Nu kan jag tänka mig att det ser helt annorlunda ut. Våren är på gång, här har den kommit väldigt långt och nu väntas det värme! Härligt, det ska bli skönt.

söndag 11 maj 2014

Utsikt





Min syster efterlyste bilder från hotellet som jag bodde på i början av veckan då jag var på kurs i storstan. Jag bodde på ett hotell i Kista. Ett nytt (ganska så nytt tror jag i alla fall) högt hotell. Jag bodde på 13:e våningen så utsikten var fin! Längst upp på 34:e våningen finns en skybar, desvärre var den stängd :( då jag och min kollega kom upp på kvällen för att titta på utsikten, ta något att dricka och prata. Det var söndag, och då var baren inte öppen tråkigt nog. Vi tog istället något att dricka och satt i lobbyn och pratade, trevligt det med, men inte lika fin utsikt. Taklamporna var dock fina, inuti var ett fint mönster, försökte få med det på kort och det syns någorlunda tycker jag.

Idag har vädret varit rätt så mulet, maken säger att det regnat på förmiddagen, men det märkte inte jag... Har idag ägnat mig åt att baka rågsiktslimpor, och nu i kväll gör jag en småkaka för första gången. Har ätit den men aldrig bakat den själv.
Skulle göra chokladsnurror, men oj vad det var svårt att få till. Så det fick bli schackrutor istället.

lördag 10 maj 2014

Körsbärsblom







Lite bilder från förra helgens promenad då min syster var på besök. Körsbärsträden blommade så fint, nu är det redan över. Hann i alla fall att fånga det på bild, även om det är svårt att få med det vackra på bild. Det är så fint på håll när man kommer åkandes med bilen, men är man nära så är det inte riktigt riktigt samma sak :)

Bakade en kladdkaka som jag skrev om förra i förra inlägget. Jag tycker den blev god som sagt, så för att ha receptet lite lättare till hands än att leta upp den hos henne så skriver jag det här också.
Om jag säger som så, hon lite flitigare med sina inlägg än vad jag är...


Godiskladdkaka

100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 dl kakao
1 krm salt
en rejäl näve daimkulor

Glasyr:
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl sirap
50 g mörk blockchoklad
50 g smör
(minimarshmallows)

Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med ströbröd eller kokos. Sätt ugnen på 175 grader.
Rör i hop de torra ingredienserna och tillsätt sen smöret och sist äggen och blanda ordentligt.
Rör ner daimen och häll över smeten i formen.
In i mitten av ugnen ca 15 minuter hade jag min inne (15-30 min, beroende på hur stor form man har mm).
Den ska vara kladdig! Ställ kallt att svalna.
Blanda alla ingredienser till toppingen utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar (ca 15 min, jag kokade inte min så länge den tjocknade innan).
Tag av kastrullen och rör ner smöret till en jämn fudge. Bred glasyren över kakan och låt svalna något. Strö eventuellt över marshmallows innan den stelnat helt och låt den sedan stå kallt, gärna över natten.

onsdag 7 maj 2014

Egengjord


Jag har provat att göra egen müsli. Sån där man rostar den i ugnen. Det svåra är att inte få det bränt, speciellt nötterna och mandlarna. Lyckades väl ok tycker jag. Har flera påsar med blandade julnötter i skafferiet så min tanke var att försöka använda de nötterna men det tar en evighet att knäcka dem och emellanåt så klämde jag mig något så fruktansvärt (blodvite uppstod till och med), så jag tog vanlig sötmandel och hasselnötter ur påsar. Får kanske knäcka nötter så det är klart och man kan göra lite då och då istället för att försöka få till det just då!

torsdag 1 maj 2014

Soppa och pannkaka


I dag, liksom många andra fikadagar hemma förstås hade vi gofika. I dag var det mesta av det vi hade hembakat. Kladdkakan bakade jag för första gången. Mäktig, tog alldeles för stor bit... god var den med dajm i och en god glasyr på. Receptet jag följde hade mini mashmallows på, var väl inget som jag kanske har om jag inte har hemma. Fast fin och färgglad blev den med dem på.

Har provat en ny maträtt idag också. Har aldrig gjort, tror inte jag ätit det heller, jordärtskockssoppa. Dagens middag blev eftersom det är torsdag idag, soppa och pannkaka. Blev mycket mätt! Receptet jag hittade och följde var ur veckans Ica blad.

Jordärtskockssoppa

300 gram jordärtskockor
150 gram potatis (mjölig sort)
2 1/2 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
1 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Skala skockor och potatis. Skär i 2-3 cm stora tärningar. Koka dem i vatten under lock tillsammans med buljongtärningen tills de är mjuka, ca 10 minuter.
Tillsätt grädde, mjölk, salt och peppar.
Mixa soppan slät med stavmixer ( eller i en matberedare).

Hade inget bacon hemma, annars skulle nog det, lite knaperstekt vara gott att strö i soppan. Får bli bättre på att göra soppa här hemma, men idag var en lite ruggig dag så det passade ändå bra trots att det är första maj. Snön som föll i går låg kvar i morse och där det var skuggigt långt in på eftermiddagen. Nu är den borta, i alla fall den vi hade på gräsmattan. Blåsigt och kallt har det varit idag, men solen har varit framme en del.