torsdag 15 februari 2024

Snabbmat








Finns det någon mat är ibland en vanlig fråga här hemma. Just den här veckan har det ekat lite tomt med rester också (som jag skrev om i går, fick ju ta yoghurt till lunch).
Gjorde en grönkålspaj i går och lite finns det nog kvar men det räckte inte till middag i kväll till mig och sonen samt matlåda i morgon för två stycken. 
Något som ändå är relativt enkelt att sno ihop är ju ugnspannkaka (och har man haft bättre framförhållning och planerat än att bestämma sig när man får frågan om det finns någon mat så kan man för all del göra fläskpannkaka). Det är en slags snabbmat som alltid brukar gå hem här hemma. Så det blev det i kväll, tog fram ett paket bacon som snabbtinades och sen stektes och hade på sidan om. Rårivna morötter och lingonsylt, så fick vi mat i dag också.
Snabbt, enkel och gott!

Bilder från helgen och min promenad i lördags, såg en båt som nog skulle behövt lite mer omvårdnad i höstas än att bli ståendes så där med motorn på och allt.

Grönkålspaj har jag aldrig gjort förut, önskemål från maken om att äta mer vegetariskt, så ibland så försöker jag och paj är alltid enkelt. Pajen fylldes enligt pajreceptet som jag länkat till ovan, pajskalet är detta som jag brukar göra till mina stora pajformar som är över 30 cm i diameter.

Pajskal

4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1½ dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader (varmluft, 225 grader vanlig ugn).
Blanda i hop alla ingredienser till pajskalet och tryck ut den i en smord pajform.
Nagga med en gaffel.
(Ibland förgräddar jag pajskalet i ca 10 minuter).
Lägg i fyllningen.
Blanda i hop en äggstanning (på 4 ägg och 4 dl mjöl/grädde/gräddmjölk).
Häll över fyllning och grädda den i ca 30 minuter.
Låt gärna pajen stå en liten stund innan servering så den "sätter sig".
Servera med en sallad.

Inga kommentarer: