Vi har fortfarande en hel del pumpa kvar här hemma, i fredags tog jag tag i och använde en del av det i en pumakaka. Den blev god, den var slut redan på lördagen :) Eftersom vi hade mer riven pumpa kvar gjorde jag en till kaka men använde då ett recept på morotskaka där jag bara bytte ut morötterna till pumpa istället. På bilden är det efter mitt vanliga recept men frostingen som det blev mycket utav till den andra kakan använde jag även på den här kakan.
Frostingen var lite annorlunda här, den var god men nja, jag föredrar nog ändå den frosting jag brukar göra men resten av familjen tyckte att den här var god.
Kan tillägga att på i går vid tolvfikat så var den andra kakan också slut.
Pumpakaka
1 msk kanel
½ msk malen ingefära
½ msk malen kardemumma
½ dl farinsocker
3 ägg
3 dl socker
1½ dl neutral olja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Frosting:
300 g kylskåpskall färskost
1½ dl kylskåpskall vispgrädde
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme), smörj och bröa en form eller fodra den med bakplåtspapper, 23 cm i diameter.
Skölj, skala och riv pumpan fint.
Blanda ihop riven pumpa, kanel, kardemumma, ingefära och farinsocker i en skål, ställ den åt sidan.
Vispa i hop ägg och socker pösigt i en bunke, tillsätt pumpablandningen och olja. Vnd försiktigt i hop till en jämn smet.
Sikta ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver, vänd försiktigt i hop till en jämn smet med en slickepott.
Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen tills den är helt genomgräddad.
Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen.
Frostingen görs på följande sätt:
Vispa i hop färskost och grädde med elvisp tills det blir riktigt tjockt och krämigt.
Det kan ta några minuter så man får ha lite tålamod.
Sikta ner florsocker och vaniljsocker, vänd försiktigt i hop till en jämn smet.
Täck kakan med frostingen.
Servera direkt eller förvaras i kylskåp.
Till frostingen tog jag inte riktigt så mycket färskost som det står och jag fick ändå mycket frosting kvar.
Efter jag ätit båda kakorna så tycker jag att mitt recept där jag bytte morötterna mot pumpa var godast även om den andra också var god, men om jag får välja att göra igen så kommer jag nog att göra min vanliga frosting och mitt vanliga recept.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar