lördag 9 februari 2019

Köttgryta


Den här bilden togs för nästan en månad sedan på en lunchpromenad, sen dess har det kommit lite mer snö både här vid jobbet och här hemma. Soligt och fint har det varit men inte i dag då det är helg och man är ledig. Lite som det brukar vara med andra ord. Fast jag hoppas på fina vinterdagar framöver också även på helgen.
Töväder i dag men jag hoppas vintern håller i sig ett tag till, det är ju bara början av februari än.

Grytan jag skrev om sist kommer receptet på här, och till mamma (och min syster) kan jag säga att receptet finns på sidan 22 i receptboken vi alla tre har :)

Lördagsgryta

1 kg grytbitar av nöt eller älg
1 dl rött vitt
2 msk koncentrerad svartvinbärssaft
1 msk soja
2 stora hackade vitlöksklyftor
200 gram champinjoner (färska eller konserverade)
1 skivad morot
1 purjolök i bitar
1 köttbuljongtärning
1 kruka färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 dl creme fraiche
1 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
svartpeppar

Lägg köttbitarna i en kastrull tillsammans med rödvinbärssaft, soja och vitlök.
Låt stå i rumstemperatur i 2 timmar, rör om flera gånger under tiden.
Koka upp och låt det sakta puttra i 30 minuter.
Tillsätt grönsakerna, smula i buljongtärningen och timjan.
Låt grytan puttra utan lock ytterligare ca 20 minuter eller tills morötterna känns mjuka.
Rör i creme fraichen blandad med vetemjölet.
Smaka av med salt och peppar.

Lite som vanligt så använde jag lite annat eftersom jag inte hade allt som stod hemma. Svartvinbärssaft ersattes med svartvinbärsgelé och champinjoner är inte något som finns så ofta hemma hos mig. Men vi har vid något tillfälle när vi besökt bondens marknad köpt torkade kantareller, och det fanns det fortfarande kvar av så de åkte ner i grytan.


Inga kommentarer: