söndag 10 februari 2019

Dumlesnitt



Något som är bra, eller i alla fall gott, är att efter ett kalas när man har bakat så har man lite godsaker kvar att förgylla fikastunderna på helgerna ett tag till.
Så även i helgen har vi smaskat i oss ett dumlesnitt till kaffet.
God liten småkaka, jag följde receptet hos Recepten.

Dumlesnitt

150 g smör
1,25 dl strösocker
3 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
4 dl vetemjöl
24 st dumlekolor

Blanda smör, strösocker och ljus sirap i en bunke.
Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt.
Vispa till en jämn smet.
Tillsätt vetemjölet.
Vispa tills det blir tjocka smulor av smeten som sedan kan tryckas ihop till en enda stor kakdeg.
Är det problem att få ihop den till en kakdeg så har man antagligen tagit för mycket mjöl. Rädda då kakdegen genom att tillsätta lite vatten och mera smör tills degen går att få ihop till en klump.
Dela degen i 4 lika stora degbitar
Rulla ut varje degbit så den blir lika bred som plåten (ca 38 cm och degen blir ca 2½ cm i diameter).
Dela dumlekolorna på längden.
Tryck ner dem i längderna, på längden
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 14 minuter tills de fått gyllene färg.
Vänta ett par minuter och skär därefter med en vass kniv i sneda bitar, ca 2½ cm breda.

Inga kommentarer: