lördag 10 juni 2017

Kalljäst rågsiktskaka



I onsdags blåste det något enormt på eftermiddagen som jag skrev om tidigare. Var ut och knäppte någon bild på hur det såg ut med alla nedblåsta syrenblommor. Tack och lov så blev det en hel del blommor kvar på själva trädet så det blommor fortfarande vacker häromkring av syrener.

Inget bröd hemma och orkar inte gå till affären och handla brukar betyda att jag ställer mig och bakar för att ha något till morgondagens frukost. Så även i kväll :)
Till vår Vasaloppsfrukost i år bakade jag ett gott bröd som var enkelt att sno ihop och så fick det jäsa i kylen över natten. Har bakat det efter det också, så lyxigt med nybakat bröd på morgonen! Insåg nu när jag letade här på bloggen att jag inte delat med mig av receptet som jag utlovat. Så här kommer det, för er och även för min egen skull så jag lättare hittar det nästa gång.

Kalljäst rågsiktskaka

25 g jäst (½ pkt)
2 ½ dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5 dl rågsikt
1–2 dl vetemjöl

På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper.
Täck formen med plastfolié och ställ den i kylskåpet över natten.

På morgonen: Ta fram brödet och låt det jäsa under bakduk i ca 50 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Sänk värmen till 230 grader när du sätter in brödet.
Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.

Om man vill kan man på kvällen skåra brödet med en vass kniv eller degskrapa i 6 eller 8 bitar och på morgonen pensla brödet med mjölk (eller vatten om man inte tål mjölk) och strö över sesamfrön.

Inga kommentarer: