fredag 2 juni 2017
Kaka med smak av lakrits
Jag har blivit väldigt förtjust i den här lilla kakan. Försvinnande god är den, tur att det blir många, i receptet står det 30 st kakor, men jag lyckas få ut många fler på mina två rullar som jag gör. Jag skär dem i ca ½ cm tjocka skivor och plattar ut dem lite och försöker göra dem lite rundare än kantiga som de lätt blir när de varit rullade. I går blev jag sugen på denna lilla kaka och eftersom de tagit slut nu (bakade till kalaset) så bestämde jag mig för att sno ihop en sats, och prova något nytt. I alla fall för mig :)
Jag gillar ju lakrits, och i skåpet har jag fortfarande lakritspulver så jag bestämde mig för att ha i det i degen. Även det nyinköpta strösslet med smak av hallon och saltlakrits bidrog till att jag ville testa lakritssmaken.
Jag tycker att de blev goda! Kan lätt sätta i mig flera stycken...
Strösselkakor med smak av lakrits
100 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
3 tsk lakritspulver
strössel till garnering
Rör smör mjukt ihop med socker och vaniljsocker.
Rör ner äggulan.
Blanda de torra ingredienserna för sig, och knåda sedan ihop en deg av alltihop.
Rulla degen till två lika långa rullar, ca 3 cm tjocka i diameter. Lägg rullarna i plastfolie, och ställ i kylen en timme.
Sätt ugnen på 175 grader, och dela varje rulle i ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper, platta till skivorna lite och tryck fast lite strössel på varje kaka. Jag provade även att få strössel runt kanten så jag rullade rullen i strössel innan jag skar skivor, men det gör man som man vill.
Gräddas i mitten av ugnen i ca 8 min. De ska knappt få färg.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar