onsdag 1 mars 2017
Kalljästa rutor
Då är det mars, vårens första månad. Tråkigt nog så slaskar och töar det och är mest halt och blött, hade gärna sett att den fina snön låg kvar ett lite tag till.
I helgen provade jag ett nytt recept på kalljäst bröd. Det är alltid bra att ha lite olika recept på bröd i fall man vill variera sig lite. Nu får vi se vad det blir för bröd till söndagsfrukosten, men här är receptet jag provade i helgen. Det är från tidningen Hembakat, fast jag läser mest recepten på nätet, finns mycket gott att hitta där.
Kalljästa honungsrutor i långpanna ca 16 st
50 g jäst
6 dl kall mjölk
3 dl havregryn
50 g smält smör
2 msk honung
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
11–12 dl vetemjöl
På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner havregrynen och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör, honung, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär den i rutor, 4 x 4 stycken. Pudra över vetemjöl med en sil. Täck degen med plastfolie och ställ den i kylskåpet över natten.
På morgonen: Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 20–24 min. Det ska ha fin färg på ytan när det är klart. Låt brödet svalna under bakduk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Hej blev honungsrutorna god? Vi har haft två fina dagar med sol. Men på mogonen har temperaturen visat på dryga -12 grader och på kvällen sjunkit till -15 grader som ikväll. Tur är att solen börjar värma känner jag när jag har gått en promenad, men i skuggan inte lika varmt. Vi har tittat på den senaste djurfilmen som har spelats in. Kram och ha det så bra från oss.
Skicka en kommentar