onsdag 12 december 2012

121212

I dag var det ju ett lite speciellt datum igen då. Inte för att den varit speciellt annorlunda mot andra dagar, men lite roligt ändå med dessa datum som varit de senaste åren.

Jag har passat på att baka en kaka i kväll. Provsmakning sker först i morgon på lucia då vi har lite luciafika här hemma men receptet skriver jag redan nu, och hoppas på att kakan är så god som jag hoppas på!


Saftig saffranskaka

200 gram smör

1/2 gram saffran

3 dl socker

2 ägg

1 1/2 dl mjölk

4 dl vetemjöl (motsvarar 240 gram)

2 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diamter

Smält matfettet.

Stöt saffranet med 1 msk  av sockret. Blanda det med det smälta smöret.

Vispa äggen och resten av sockret poröst. Rör ner mattfettet och mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten.

Häll smeten i formen, gräddas i nedre delen av ugnen 40-45 minuter (jag hade inte inne mer än ca 35 minuter).

Låt kakan svalna i ca 5 minuter innan kanten på formen lossas.


Published with Blogger-droid v2.0.4

1 kommentar:

Anne sa...

Hej där och trevlig Lucia till er alla :)
Saffranskakan som du la ut recept på e jättegod, jag fick precis det receptet av min svägerska Helena.
Kakan fick MVG+ här hemma, tom Jenny som inte gillar sockerkaka åt 2 bitar :)
Ha d gott nu så hörs vi, kram kram