måndag 13 juni 2011

Bakkväll



Nu på eftermiddagen så har det regnat ganska mycket till och från, nyss vräkte regnet ner för att sluta lagom tills att maken ska cykla hem från jobbet. Själv cyklade jag i regnet i några kilometer, och det avtog lagom till jag hade ställt in cykeln i garaget...
Eftersom vädret varit så trist har jag tillbringat kvällen inne med att baka dels denna goda kaka

BANANKLADDKAKA

150 g smör
2 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl
2 st mogna bananer

GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret och låt det svalna under tiden du rör ihop resten.
Vispa ägg och socker. Blanda ner vaniljsocker och kakao. Tillsätt vetemjölet och blanda till en jämn smet.
Rör i det smälta smöret.
Hacka bananerna grovt och blanda ner dem eller lägg i bananerna hela och kör med elvisp.
Häll smeten i en rund form (ca 25 cm i diameter) som man kan smörja om man vill. (Jag brukar använda teflonform och smörjer inte den.)
Grädda mitt i ugnen i 175°C i 30 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna till rumstemperatur. Förvara den därefter i kylen tills servering. Den blir ännu godare efter ett par dagar i kylen och håller sig där i åtminstone en vecka. Man kan också frysa kakan.

Sen har jag även bakat en mazarinkaka i långpannan, det har jag inte provat förut, vi har ett recept här hemma på en vanlig kaka som gräddas i en sockerkaksform, men nu ville jag ha fler att kunna frysa in (är min förhoppning i alla fall) och med glasyr. Kanske blir det provsmakning av den i kväll...
En filmjölkslimpa med lingon har det också blivit.
Kardemummakakan som jag bakade i helgen som jag hade i rabarber blev väldigt god, fanns inte nån kaka kvar alls några timmar senare... Kakan är god som den är och lätt att göra, men ibland så stoppar jag i något för att det ska bli lite annat, har haft i färska hallon, äppelbitar och nu sist så fick det bli "rabarberslantar".

Inga kommentarer: