onsdag 30 maj 2018

Högsommarvärmen fortsätter



Hittills i år har jag badat fler gånger innan maj är slut än vad jag gjorde på hela förra sommaren!
Sommarvärmen bara fortsätter och fortsätter, helt otroligt. Blommorna som man normalt plockar vid midsommar blommar för fullt redan nu. Jag undrar när pionerna kommer att slå ut i år? De brukar börja blomma i början av juli... Knopparna har vuxit till sig rätt mycket redan nu tycker jag så jag väntar med spänning.

Med den värme som är så blir det inte alltid så mycket gjort här hemma, dels för att det är så varmt men också för att det gäller att passa på man vet ju aldrig hur länge det håller i sig.

I helgen så var det ju Mors dag, mina fina barn kom hem med dessa fina saker till mig. Känns så overkligt att de drar i väg till stan bara sådär helt själva, med bilen :)
Kakburken får jag fylla med lite goda kakor och det fina fatet får jag fylla med frukt kanske. Nya kökshanddukar i blått blir fint i köket.

söndag 27 maj 2018

Mandelkladdkaka


Till förra helgens kalas bakade jag några sorter som var glutenfritt då barnens kusin inte tål det. Kom på att den klassiska kokoskakan är det så den gjorde jag och sen gjorde jag maränger då det fanns ett gäng äggvitor i kylen. Eftersom födelsedagsbarnet önskade sig smörgåstårta när jag frågade om jag skulle baka en tårta eller köpa en, så blev det ingen sån tårta. Utan jag gjorde en smörgåstårta efter hans önskan också bakade jag en kladdkaka på mandelmjöl. Tillsammans med en klick grädde blev det alldeles lagom. Hittade ett bra recept här, en av mina favoritsidor när jag letar inspiration och recept.

Mandelkladdkaka

150 gram smör
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl mandelmjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Smält smöret på svag värme i en kastrull, när drygt hälften av smöret smält, stäng av värmen och tag bort kastrullen från plattan. Rör om tills allt smöret smält.
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter och beströ den med mandelmjöl eller kokosflingor.
Tillsätt ägg, strösocker, mandelmjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
Vispa ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp och kör först så det blir blandat och därefter full effekt ca 30 sekunder.
Häll smeten i formen.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 175°C ca 19 minuter. Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för kladdigheten. För en perfekt kladdig kaka, öppna ugnsluckan och skaka försiktigt formen, när kakan dallrar endast i den mittersta hälften av kakan så blir den perfekt kladdig när den svalnat tycker jag. Gräddar man för länge så slutar kakan att dallra, tänk på att det hänger på enstaka minuter på slutet så öppna gärna och testa att skaka försiktigt flera gånger. Tänk på att tiden i ugnen förändras om du tar en större eller mindre ugnsform, en större ugnsform ger kortare gräddningstid.

I går var det en riktigt härlig varm sommardag fast vi inte ens kommit in i juni. Gäller att passa på och njuta. Jag badade två gånger till och med i går. Först rensade vi lite vass vid badplatsen där vi badar vid lillhuset. Jag samlade ihop det och då kom jag på att jag skulle använda en del av det. Tycker det blev fint där i kannan på bron.

lördag 26 maj 2018

Årets första dopp




I onsdags den 23 maj så blev det årets första dopp för mig! Vilka härliga dagar det har varit den senaste tiden här. Sommarvärme, sol, sol och åter sol. Man ska ju inte klaga... men det blir ju lite så ändå ibland. Fast ändå inte :)
Som sagt ett dopp i sjön blev det efter att vi hade radat in det sista av vedhögen. Så nu är vi förberedda inför nästa års vinter med.

Med denna värme som varit så blommar allt mycket tidigare än det brukar, liljekonvaljerna såg jag började blomma redan förra helgen. Plockade med en bukett i onsdags, de doftar så ljuvligt gott och är så fina. Kan inte låta bli att plocka dem. Även om de är väldigt fina där i naturen med, alldeles alldeles vitt när man hittar ett ställe där det finns många.

Syrenerna blommar fortfarande, den stora fina häcken här på bilden fotade jag på en av veckans lunchpromenader.

tisdag 22 maj 2018

Mellan hägg och syren



Som jag skrev tidigare så var det i år ingen direkt tid mellan hägg och syren i år. Häggen blommade fortfarande vackert när jag tog dessa bilder och syrenen började redan slå ut.
Nu har häggen blommat över, en del hjälp fick den av att det blåste en del så alla vita små blomblad yrde omkring. Syrenen har slagit desto mer. Och det doftar ljuvligt. Det är en underbar tid nu (om man bortser från att myggen redan kommit då).
På den övre bilden försökte jag få med alla tre vita blommande träden. Plommonträdet, äppelträdet och häggen.

I fredags var jag borta, och värdinnan vi var hos hade bakat något som var både snabbt, enkelt och väldigt gott. Havreflarn. De var hur enkla som helst att göra. Eftersom det var första gången jag gjorde dem så lyckades jag inte riktigt i gräddningen, det blev en aning för länge så de blev lite för mörka, men det var en strykande åtgång på dem trots det!

Havreflarn ca 30 st
75 gram smör
1 dl havregryn
1 dl (60 gram) vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk vispgrädde eller mjölk
2 msk ljus sirap
1/4 tsk bakpulver

Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en smidig smet.
Klicka ut smeten på bakpappersklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Låt flarnen svalna något, lossa dem från plåtarna och böj dem eventuellt över en käpp eller (ett glas) för att forma dem.

Här googlade jag inte fram receptet utan tog fram en av mina Sju sorters kakor bakböcker och hittade ett bra recept.

måndag 21 maj 2018

Kolasnitt med saltstänk




Så här fina molnformationer var det på himlen tidigare i dag. Moln är verkligen häftiga.
I helgen så var det lite kalas. Passade på att göra två nya kakor, eller kolasnitt har jag gjort förr men det här var en annan variant. Försvinnande goda!

Kolasnitt med saltstänk

100 gram smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
1 nypa havssalt eller flingsalt
2 dl vetemjöl

Mixa ihop alla ingredienser i matberedaren eller knåda ihop dem för hand.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar.
Rulla varje del till en plåtlång rulle och lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Platta till rullarna litegrann.
Baka i ugnen på 175 grader i 12-15 minuter.
Skär längderna i sneda kakor innan de kallnat.

fredag 18 maj 2018

Vår vid lillhuset




Lite vårbilder från lillhuset, förra veckan var det lite helg och ledig en dag så då var vi där en sväng. På den vecka som gått så har massor hänt även där såklart. Bland annat att ett vedlass har kommit dit. Så nu har vi att göra... Några vändor hem har det blivit för att fylla upp här hemma med ved inför nästa säsong. Sen ska det radas om, och sen ska den nya radas upp.
Jag har nog skrivit det förr, men veden värmer flera gånger :)

Denna vecka har det varit en helt normal jobbvecka, som nu är till ända. Två veckor till innan det blir lite ledigt mitt i veckan igen, och då är vi redan framme vid skolavslutningen! Som jag skrev i går, tiden bara rusar i väg.

Trevlig helg!

torsdag 17 maj 2018

Tiden går så fort



Bilderna på dessa träd knäppte jag förra tisdagen, då blommade de så här vackert. Nu har de blommat över, det gick bara några dagar efter detta så var denna prakt slut. För denna gång.
Men nya blommor, träd, växter kommer mer och mer för varje dag nu. Med den otroliga sommarvärmen som var i helgen så exploderade allt! Gräsmattan har fått börja klippas nu, så den säsongen är igång nu.
Häggen blommar och syrenen är redan på gång. Knappt någon tid alls "mellan hägg och syren".

Något annat som gått fort, man fattar knappt var tiden tagit vägen, min "lilla" kille har blivit stor, 18 år. Myndig. Herregud! Var tog tiden vägen?
I måndags firade vi honom lite med lite fika och prinsesstårta. I helgen ska vi fira lite mer, tårtan har vi ätit upp det sista av i dag så det blir en festvecka. För mer godsaker blir det i helgen. Man fyller bara 18 en gång :)