söndag 28 augusti 2011

Ny dator


Vi har blivit med ny dator... kul men det är ju inte helt okomplicerat, klura ut allt för att få mail att fungera, föra över bilder till datorn ja det är sådant som jag inte lyckats lösa ännu.
Måste även föra över alla mina recept som jag har på den andra datorn, så det finns nya saker att pyssla med nu framöver, som om det inte fanns annat redan innan...

Snart är helgen över för den här gången, i dag vräker regnet ner emellanåt för att sen bli soligt och fint, men mest har det varit lite grått och kyligare luft. De senaste dagarna har annars varit underbart soliga och varma, kanske det allra sista av sommaren?
Ny vecka och ny matplanering är det som gäller, i morgon får det bli korvstroganoff och ris tänkte jag.

måndag 22 augusti 2011

Terminens första skoldag




Då har jag en femte klassare och en första klassare här hemma! Vilka stora barn jag har... tiden går så fort. Sommaren också, nu får man väl anse att den är över. Men hösten är fin den också. Mysigt att få börja elda igen, fast det är kanske mest jag och katten som tycker :-)
I och med att skolan börjat och maken slutat semestra så är det vardagsrutinerna igen som börjar gälla. Matplanering bland annat. Denna vecka så är det följande:

Måndag: falukorv, stuvad blomkål och kokt potatis
Tisdag: tortellinigratäng
Onsdag: kokt torsk, potatis och äggsås
Torsdag: tjocka revbenspjäll, men vad det blir till har jag inte klurat ut än

Ha en bra vecka!

lördag 20 augusti 2011

Nya smaker



Banankladdkakan blev god, vi åt den i kväll med grädde och hallon.
Igår var vi på indisk restaurang, något vi aldrig gjort förut. Jag har ätit indisk mat någon gång förut men för resten av familjen så var det första gången. Vi fick in en sallad jag och maken innan vår mat och och det var en dressing på den som smakade tandkräm...var någonting med väldigt mycket mintsmak i alla fall. Vi skrattade och åt en hel del av det ändå. En ny smakupplevelse var det för oss i alla fall.

I dag har vi ätit quinoa för första gången. Maken köpte ett paket i början av sommaren för han hade sett ett recept på någon somrig sallad som det var tänkt att vi skulle prova. Det har vi inte gjort och inte hittade jag receptet i dag heller, inte för att det direkt har varit somrigt men ändå.
Gjorde sallad med ruccola, rödlök och fetaost och sen hade vi stekt chorizo och tjock grillkorv till. Vi åt och blev mätta alla i familjen även idag, då vi ännu en gång provat något helt nytt för oss. I morgon blir det nog inte några nya smaker, inte som jag planerar i alla fall...

Banan inventering


I dag har jag inventerat antalet bananer i mina frysar, och det var hela 22 stycken!
Så jag har helt enkelt bakat lite på förmiddagen för att dels få lite gott att äta och sen som ni säkert förstår, minska antalet bananer...
Så det har blivit bananmuffins, chokladkladdkaka och en banankaka.
Min smakpanel gav muffinsen och banankakan godkänt, men mina muffins blir inte vackra, enligt min son så måste jag nog öva lite mer! Själv så tror jag att jag ger upp och bakar annat istället.
Chokladkladdkakan brukar ju bli god så den hoppas jag är så även idag, tänkte att det skulle få bli lite gott till efter maten och i kväll.

Vädret är inte det mest uppiggande, skulle bi bättre enligt de prognoser jag tittat på, i alla fall framåt eftermiddagen, men än så är det trist, och regn.
Visar en fin pelargon som min lilla tjej fick när vi var på pelargon kväll tidigt i våras. Det var en lite annorlunda sort, och inte så stor. Har lyckats få en knopp som blommade så här fint tidigare i sommar. Finns en liten knopp till har jag sett, får se om den växer till sig och blir så här fin den också.

onsdag 17 augusti 2011

Kvällsdoppens tid är förbi




Några mer kvällsdopp blir det nog inte för i år känns det som. Vi var och badade i helgen fast inte riktigt så sent, det kanske var mitt sista dopp denna sommar. Vet ju inte än, det kan ju kanske bli soligt och varmt så man tar ett litet dopp dagtid... men kvällarna nu känns inget sköna alls.

Dagens middag blev ädelostkyckling. Ja det har blivit kyckling flera dagar på rad nu... men det blir så ibland. Rätten vi åt idag kan ätas antingen med pasta eller ris, så idag blev det pasta för oss. En god enkel rätt som jag gärna tipsar om igen, receptet är här

Upptäckte att jag skrev det för ungefär ett år sedan, skolan hade precis börjat då och det var dags för rutiner igen. Det är likadant nu, på måndag börjar skolan och det är rutiner för oss alla igen. Får ta tag i veckomatsplaneringen också igen känner jag. Men först ska jag ha lite långhelg, vet inte riktigt hur pass mycket jag orkar planera då, det får jag se. Kanske blir det lite bakning också, det vet man aldrig...

söndag 14 augusti 2011

Halva augusti



Japp nu har halva augusti gått också, fort springer tiden iväg. Vi har i alla fall hunnit med att göra det som jag skrev om att vi kanske skulle göra, i helgen. I går passade vi på i det fina vädret att ta en heldag med bad, lek och karusellåkning. Och i dag så var vi på bio. Det är inte ofta vi går på bio, men den senaste tiden här hemma har filmen "Bilar" gått för fullt, så nu passade vi på att se den nya "Bilar 2", i 3D. Aj, vad jag fick ont vid öronen av de där glasögonen! Bra var den i alla fall.

För några, eller snarare rätt många år sedan... så köpte jag sånna där små böcker som såg ut som en frukt tex och så var det recept i dem. Det är magnet på baksidan så de kunde sitta på kylen. Jag har en ananas och ett äpple. Har inte provat så många av recepten, det tar som sagt tid ibland...men ett har jag under årens lopp gjort i alla fall, men nu var det ett bra tag sedan. Tog in kyckling som vi skulle äta igår men det blev hämt pizza istället, så kycklingen fanns kvar i dag. Gjorde i ordning den så morgondagens middag är klar.

Ananaskyckling
1 kyckling, jag brukar ta 1 kg kycklingfile
1-2 gula lökar
1 burk (225 g) ananasringar
1 dl russin
2 tsk ingefära
2 tsk soja
2 dl creme fraiche
salt och peppar

Dela kycklingen i mindre bitar och stek dem i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
Hacka löken och fräs den i stekpannan tillsammans med ananasringarna och russinen. Lägg över i grytan.
Tillsätt creme fraiche, ananasspad och kryddor.
Koka sakta i ca 30 minuter.

Jag delar ananasen i bitar och oftast så tillsätter jag de bitarna tillsammans med russinen när jag hällt i allt annat. Och det blir gott det med, fast jag får kanske prova att steka russinen någon gång... I dag hade jag en större burk med creme fraiche, så det blir lite mer såsigt.

Ha en bra vecka!

torsdag 11 augusti 2011

Några fler Riga bilder





I dag blir det några fler bilder från vårt besök i Riga. Vi åt på en liten restaurang och där hade de inte mycket till blommor i blomlådan, gräs och en liten svamp! Finare blommor fanns vid ett torg där jag knäppte de andra bilderna.

I helgen kände jag för att prova att göra bruschetta, har ätit det några gånger på restaurang och vill minnas att jag åt det när jag var i Rom också, och tycker det är gott. Läste på den trevliga bloggen Trattoria detta recept och provade det. Det fick godkänt av oss alla utom min dotter som petade bort allt på brödet och åt bara upp det. Vi hade även parmaskinka och melon till förrätt. Så två förrätter, en varmrätt färskpotatis och kassler och efterrätt blev det.

Jag skrev ju att jag provat att göra egen vaniljkräm, vilket blev väldigt gott. Det kommer jag att göra igen, men det vill ju till att jag orkar ta rätt på äggvitorna och hitta på något med dem också. Här är i alla fall receptet som jag använde mig av.

Snart är det helg igen, bara en dag kvar att jobba. Får se om vi kommer iväg på något som vi inte brukar göra så ofta i helgen, får berätta mer sen om det blir av.