tisdag 18 januari 2022

10 minuters bröd




I helgen var det tuplanens dag, eftersom vi var en sväng på Ikea just den dagen och de sålde tulpanerna för 19 kr bunten just den dagen slog jag till på två buntar.

I söndags lagade jag en pumpasoppa och tänkte det kunde vara gott med ett nybakat bröd till, hade sett på Instagram ett snabbt recept med just frallor så jag provade det.

10-minuters bröd

5 dl vetemjöl (jag tog 1 dl grahamsmjöl och 4 dl vetemjöl)

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

0,5 dl olivolja

2,5 dl mjölk


Sätt ugnen på 250 °

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Tillsätt olja och mjölk och blanda till en rätt lös deg.

Arbeta degen ett par minuter med en träslev så att den går att ta på utan att den klibbar.

Dela degen i 10 st bitar och rulla till frallor, lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Gör ett par snitt i varje fralla. 

Gräddas mitt i ugnen 10-12 minuter. 

Låt svalna på plåten. 


Goda alldeles nygräddade med smör på och passade bra till en god soppa. Även till frukosten dagen efter. Hade inte hunnit blivit torr som det kan bli ibland en dag efter. 

Dock fick jag inte till det där med att degen inte skulle vara så klibbig, så jag tog bara kluttar av degen och formade till frallor på plåten. Fick inte ut 10 st men det kan ju bero på det eftersom de blev inte riktigt lika stora. 

En städad bild på en hörna av köket, man ser det nya kaklet och bänkskiva som vi har efter höstens lilla renovering. Saknas fortfarande belysning och det nya golvet är inte inlagt än. 


söndag 16 januari 2022

Halloumi och morotsbiffar




Den här veckan har vi haft en hel del vegetarisk mat, inte det vanligaste på menyn men sånt händer ☺️ 
Bland annat gjorde jag dessa morot och halloumibiffar tidigare i veckan. 

Morot och halloumibiffar 

200 gram halloumi 
300 gram morötter 
2 ägg
1 dl ströbröd 
1 vitlök
1 tsk chiliflakes
1,5 msk citronsaft 
Rivet skal från en citron 
Salt och peppar efter smak

Sätt ugnen på 250 grader. 
Skala och riv morötterna och halloumi grovt. 
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. 
Forma till biffar och lägg på en bakpappersklädd plåt, pensla på lite olja. 
Sätt in biffarna i ugnen och sänk värmen till 225 grader. 
Stek biffarna i ca 15-20 minuter tills de fått en fin färg. 

lördag 8 januari 2022

Hönökakor


Har länge tänkt prova och baka hönökakor, sett recept på det lite här och var. I dag blev det av. Hade ett paket jäst i kylen så jag gjorde dubbelt av receptet som jag hittat hos Matplatsen och de blev väldigt goda.

Läste lite senare ett recept på en annan sida där stod det att man skulle kavla dem med kruskavel så nästa gång ska jag leta fram den och använda. Har en som jag aldrig använt... Köpte den för att jag tänkte jag skulle baka pariservåfflor, vilket jag hittills ännu inte gjort. Men vem vet, en vacker dag så händer det nog, eller det behöver inte vara vackert väder heller ☺️ I dag en lite grådimmig dag går lika bra det, inte lika kallt i dag som det var i går och det har kommit lite mer snö också. 

fredag 7 januari 2022

Pizza bianco



Alltså hur gott blev inte detta! Hemgjord pizza blev det i dag, inte alls tänkt men efter önskemål så kan man ju ändra sig, det fick bli av sånt som fanns hemma (nästan) och blev ingen köpepizza fast det var nog det som önskades egentligen.
Hade en jäst som passerat datum för ett tag sedan men som synes så jäste degen fint ändå.
Hade lite tomatsås som barnen fick dela på sina små pizzor, jag gör mindre eftersom vi inte alltid tycker om samma sak på våra pizzor. Här syns de jag gjorde till maken och mig, provade att göra pizza bianco, alltså utan tomatsås och det blev jättegott.
Hade en slatt creme fraiche och en öppnad burk pesto. Bredde creme fraichen först på botten, klickade ut pesto, sen hade jag på mozzarella och riven ost, maken fick oliver också.
När pizzan gräddats klart efter ungefär 10 minuter så toppade jag den med lufttorkad skinka. Den kom dock inte med på bild insåg jag när jag knäppt kort i all hast och sen satt i mig nästan hela pizzan :)

torsdag 6 januari 2022

Året som gått




Brukar ju göra en summering av året som gått och visa en och annan bild, en del har jag visat tidigare och en del har jag inte visat. I januari känns det som man mest knäpper kort när det är vackert väder :)
Valde den här från slutet av januari då vi bland annat hade ett ute kalas för lilla loppan. Det var kallt men soligt och fint. Kanske att det blir något liknande i år, pandemin är ju inte över utan fortsätter som bara den.
Fina frostiga mönster skapar naturen alldeles själv som på detta kort.


I februari så var vi som vi ofta är numera i stugan, och en promenad på isen är aldrig fel.


I mars så somnade lilla pappa in efter kort tid på lasarettet :( så jag var en del i Stockholm innan han gick bort. Vi var till Skogskyrkogården och hittade en fin plats där snödropparna blommade och tände ett par ljus.

I april så hamnde vi rusningstrafik a´la fjällen :)
Man får inte ha bråttom när man hamnar bakom dessa helt oberörda djur. De går inte åt sidan i första taget, men det är alltid lika skoj att få se dem.


April bjöd på en Stockholmsresa igen, denna gång var vi där hela familjen och plockade i pappas lägenhet. En sista kväll för att titta på solnedgången från takterrassen i huset hann vi med. 


I början av maj var vi till fjälls igen, inte riktigt badväder, men det skulle bli.
Nedan en bild från när jag satt en stor del av en arbetsdag i bilen och jobbade när jag väntade på maken som var inne på lasarettet för en ljumskbrocksoperation.


I slutet av maj så tog vi ett sista farväl av pappa, vi åkte hem med honom och det var alldeles lagom "pappaväder" sol men inte för varmt och heller inte för kallt.
Dekorationen gjorde jag med lite hjälp, och den blev fin tycker jag och den stod sig rätt länge ändå.


Juni inledde jag med att vara hemma hos mamma och S, bra det där med att kunna arbeta på distans :)
Jag hjälpte dem med att få ner potatisen också, det var några år sedan nu men takterna satt i :)


Vi var också och träffade den här lilla tjejen som skulle komma att bli vår nya familjemedlem lite senare.


Mjukis tog en tupplur i ett betongrör, det var nog svalt och skönt där inne. Numera står betongröret i en rabatt vid garaget.


Juli inleddes med en helg i stugan och det var strålande väder och vi passade på att sola och bada.


Senare på semestern så tog vi en tur söderut, Österlen närmare bestämt där vi hälsade på min bästa vän som precis flyttat in på en fin gård. Här kikar Mjukis ut från övervåningen i huset som vi bodde i.


I Skåne gjorde vi små utflykter som en tidig morgon till nationalparken Stenshuvud.
Hann med att besöka ett vattenfall, såklart! Ingen semester utan vattenfall ;) 
Bad vid en fin strand och lite annat.


I augusti hade jag för ovanlighetens skull några dagars semester tillsammans med min syster. Vi åkte till stugan. Och såklart blev det mer vattenfall! Hon har inte sett dem så då tog vi små dagsutflykter till några av dem och även till ett som jag inte besökt tidigare.

Vi åkte till Grövelsjön också, där blev det dock ingen längre utflykt, svårt att få parkering när många hemestrar i fjällen, man måste vara ute i tid då. Så det får bli en annan gång. Men just här var det tomt på vägen.


I slutet av augusti tog jag upp potatisen som jag hade satt i en kruka uppe i stugan, blev några stycken i alla fall.


Fin höstpromenad i september, varje årstid har sin tjusning här uppe.


Lilla Selma, eller Helmut som hon också ofta kallas (bara ett av alla smeknamn hon har) kikar ut bredvid pumporna som sonen odlat i år, en del blev riktigt stora.


I slutet av oktober var vi ute och övningskörde med lilla loppan och tog en paus vid Hjortnäs brygga, grått och ruggigt men vi fick en bensträckare och lite frisk luft.


Ännu en bild från en vacker dag i stugan, denna från början av november.


 En sista suddig bild från december på Selma ute i snön vid julgranen. Hon är inte så förtjust i snö och att vara ute så länge, hon tycker det är kallt. Än så länge är hon bara ute i koppel tillsammans med oss.

                                                     

tisdag 4 januari 2022

Svartvitt och rödbetssallad





 

Lite bilder från i går då jag tog en skidtur på isen där de gjort spår, fotade lite och man kan tro att det var i svartvitt jag fotade men det var det inte. Utan det skapade naturen och gårdagens väder alldeles själv!

Senare på eftermiddagen åkte vi hemåt för jobb i dag, nu är det tack och lov en riktig kortvecka, i morgon är det halvdag och min plan är att börja tidigt och då även sluta tidigt när mina 4 timmar är gjorda. Sen är jag ledig ända till nästa onsdag, så skönt.

Skrev tidigare om att jag gjort egen rödbetssallad, tänkte lika bra att skriva ner receptet så jag har det.

Rödbetssallad

1 burk (ca 600 gram) inlagda rödbetor i skivor

½ rödlök

1 litet äpple

1½ dl creme fraiche eller gräddfil

½ dl majonäs

½ msk grovkornig senap

salt & peppar

Låt rödbetorna rinna av. Skär dem i mindre bitar.

Skala och finhacka lök och äpple.

Blanda creme fraiche, majonäs och senap, tillsätt rödbetor, lök och äpple.

Blanda väl och smaka av med salt och peppar.


Jag tog lite mer creme fraiche för jag ville ha det lite mer krämigt, man får prova sig fram litegrann till hur man vill ha den. Gör den gärna åtminstone dagen före så den hinner stå till sig.

lördag 1 januari 2022

Gott Nytt År






2022

Dags att lära sig och skriva ett nytt år, 2022.

Årets första dag, det bästa med den, att om man gör tillräckligt med mat på nyårsafton så får man slippa laga mat i dag och äta goda rester ☺️

Vi hade en ganska traditionsenlig tre rätters nyårsmiddag, varmrätten är den samma som de senaste åren.

Till förrätt blev det en god laxröra och efterrätten var en after eightpannacotta.


Laxröra 4 port

1/2 liten rödlök

1 dl creme fraiche

1 msk pressad citron

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

150 gram gravad lax eller kallrökt

1/2 dl dill, färsk eller fryst

Blanda creme fraiche, pressad citron, salt och peppar i en skål. 

Finhacka rödlöken och tillsätt den i röran o h blanda.

Tillsätt hackad dill.

Skär laxen i små bitar och tillsätt den. Blanda och ställ kallt till serveringen.

Rösta, om man vill, ett gott bröd, lägg en klick laxröra på och servera, om man vill med en citronskiva på. 


God fortsättning!