fredag 18 maj 2012

Ljuvligt



I går förutom lite innebandy så hann jag med att rensa lite ogräs, och ta lite kort på hur våren i trädgården är just nu. Ljuvliga små vita blommor är det på plommonträdet. Hoppas det bär frukt senare i sommar också. Behövs lite mer värme nu bara så lär det sätta fart ännu mer i trädgården.

Det bllir en del fika när det är helg och ledigt mitt i veckan, bakade lite i helgen, så till dagens fika blir det bland annat dessa småkakor.

Havresnitt ca 50 st

150 gram smör
1½ dl socker
2 dl havregryn
1 dl kokos
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 msk vatten

Rör smör och socker poröst.
Rör i havregryn, kokos och vetemjölet blandat med bakpulver.
Tillsätt vatten bara om det behövs för att få ihop degen.
Dela degen i 4 delar och rulla ut till smala längder, lika långa som plåten.
Lägg två och två på bakpappersklädda plåtar. Längderna flyter ut under gräddningen.
Gräddas mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Jämna eventuellt till kanterna med en kniv, skär längderna i lite sneda bitar när de svalnat något.

torsdag 17 maj 2012

Långhelg

Foto: Fredrik Sandin Carlson

Härligt med våren och alla ledigheter som blir. Baka kanske inte min syster gör men för hennes skull (dvs jag tycker att hon ska baka...) lägger jag in ett recept på filmjölkslimpan som hon fick äta när hon var här i helgen.
Receptet är från Leila och hennes receptet är detta
Jag gör oftast så här.

Leilas filmjölkslimpa
4½ dl filmjölk eller yoghurt
1 dl mörk sirap
1 dl lingonsylt
2 dl 4-kornskross
1 dl havregryn
2½ dl rågsikt
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön (hela eller krossade)
1 dl solrosfrö
1½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda filmjöl och sirap i en annan bunke.
Rör ner de torra ingredienserna, och lingonsylten i filmjölksblandningen, rör ihop allt till en geggig röra.
Häll i en bakpappersklädd form, grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 45 minuter.

Nu är det dags att ta tag i den här dagen, ska väcka barnen för det är innebandy som gäller i helgen för sonen. Vi övriga får såklart hänga med.

Trevlig sjuttonde maj!

lördag 12 maj 2012

Mer kycklingrecept

Idag får det bli ett till kycklingrecept. Blev sen middag idag och hade ingen aning om vad jag skulle hitta på. Vi hade kyckling igår, och den förpackningen med stora fina färska filéer tog vi inte alla igår så det blev kvar att fixa en middag idag också.
I går strimlades kycklingen och stektes, kryddades med lite chili flakes. Så la vi den tillsammans med lite grönsaker, salsa och gräddfil i tortillabröd som vi bredde färskost på. Hade med pepparrotssmak som blev väldigt gott.

Idag blev det ett recept från ICAs sida. Lånar bilden från dem också.


Krämig pasta med kyckling och grönt
300 g pasta
300 g kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 liten purjolök à 125 g
150 g sockerärter
1 msk grillkrydda
olja
2 msk färsk rosmarin
2 dl crème fraiche
1 påse babyspenat (70 g)
svartpeppar
ev lite hyvlad parmesanost

Gör så här
1.Koka pasta enligt anvisning på förpackningen.
2.Skär kycklingfilé i strimlor. Skala och skär vitlöksklyftor i skivor. Skala och strimla lök och purjolök. Strimla sockerärter.
3.Blanda kycklingen med grillkrydda. Stek i olja i en stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt vitlöken och färsk rosmarin, fräs ytterligare någon minut tills kycklingen är klar. Ta upp och lägg på tallrik.
4.Häll olja i stekpannan och fräs det strimlade 2-3 minuter.
5.Häll av pastan och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt crème fraiche och värm försiktigt.
6.Blanda i grönsaksfräset, kycklingen och babyspenat. Krydda med svartpeppar. Garnera ev med lite hyvlad parmesan.

Som vanligt gör jag ju inte alltid som det står, men idag blev det nästan i alla fall som det står i receptet. Gul lök och rosmarin hade jag inte hemma så det hoppade jag över. Parmesan glömde jag att ta fram, men det här är något som både jag och barnen och min syster tyckte var gott så jag gör det gärna igen. Då kan ju maken få smaka också, han var på jobbfest så han fick äta på hotellet i kväll...

torsdag 10 maj 2012

Pysseltjej

Min lilla loppa hon är en riktig pysseltjej hon! Idag när jag kom hem så hade hon gjort choklad klubbor. I en av sina tidningar så finns det ett recept som hon hade läst och följt, alldeles själv. Efter hennes önskemål så skriver jag receptet här:

Färggranna klubbor

Fördela strössel i botten på en isform, här använde hon en form som hon fått för att göra egna suddisar. Se till att det inte blir för tjockt lager.

Smält 100 gram choklad i en skäl med vattenbad (här smälte hon det i micron...hon visste att hon inte skulle få lov att göra detta själv på spisen!)

Klicka i den smälta chokladen i formen.

Sätt en lite pinne, hon tog tandpetare, i mitten av varje chokladform.

Ställ kallt i minst 30 minuter. När chokladen stelnat kan man försiktigt lossa klubborna från formen.


Vi har inte smakat dem än, jo skrapat ur den smälta chokladen som var kvar i bunken förståss! Den var god :) hon tog både geishachoklad och bakchoklad, så hur många gram det blev egentligen har jag ingen koll på. Geishachokladen var öppnad annars så är väl den ungefär 100 gram vill jag minnas.


Published with Blogger-droid v2.0.4

onsdag 9 maj 2012

Sommarbilder




Idag så har det mest regnat, så jag har eldat i kaminen i kväll, skönt med lite värme. Längtar efter sommar, sol och värme, så därför fick det bli lite fina sommarbilder hemifrån.
Till middag blev det pannkakor, med vispgrädde och sylt. I jordkällaren hos svärmor hade jag visst ställt en burk med hallon och vinbärssylt som fick följa med hem därifrån sist. Gott med lite sommar smaker!
I går gjorde jag vitkålsstuvning, gott det också. Till det stekt korv.
Frågan är nu vad jag ska hitta på för något i morgon, tror jag får sova lite på saken och hoppas jag kommer på något.
Jag som tänkt att jag skulle baka lite har inte fått så mycket sådant gjort, än... Bakade Herman i och för sig och en av dem gjorde jag som en mjuk pepparkaka med lingonsylt i. Jättegod blev den, så det är en variant som kan provas kanske.

lördag 5 maj 2012

Maj månad

Några dagar in i maj, den började soligt och varmt men nu är det lite annat. Igår var marken täckt av blöt snö och snö och regn föll hela dagen. Emellanåt var det STORA flingor. Ser inte ut att vara något bättre i dag förutom att det än så länge inte snöat utan bara regnat. Får se vad vi hittar på idag.

Maj månad innehåller förutom en födelsedag i vår familj en hel del namnsdagar att komma ihåg. Oftast är det ju att komma ihåg att höra av sig, men de som vi har här hemma brukar vi fira med en namnsdags fika så att fylla på med fikabröd är något som behöver göras framöver.


Ha en fin lördag!


Published with Blogger-droid v2.0.4

tisdag 1 maj 2012

Buffékyckling

Tillbaka igen efter spännande innebandymatcher, efter att ha kämpat och vänt en del matcher till sin fördel och gått obesegrade så åkte de ut í semifinalen. Tufft, men det var en jämn match det också och det är trots allt nyttigt att förlora emellanåt också.

Soligt och fint är det idag, har suttit och mosat till mig i solen, var så trött när jag kom hem så jag sov visst lite :)

Valborg var lugn, vi tog en promenad efter stranden på campingen där vi bodde, barnen lekte och sen hem för att försöka komma i säng hyffsat tidigt. Till middag åt vi laxpajen, god var den!
Kycklingen som sagt tyckte jag blev riktigt god, bra sommarmat, lika bra jag tar ch skriver in receptet här så jag kommer ihåg, för inte kommer jag ihåg vilken sida jag hittade receptet på när jag vill göra det igen. Dey är från Kronfågels sida och är till en buffé, jag hade 1 kg kyckling och gjorde marinaden till det, tänkte att det kan aldrig vara fel... hade nog en 6 st filéer i den påsen.

Festlig buffékyckling 10-12 portioner

8 st kycklingfiléer
Salt och peppar

Marinad
3 msk olja
1 tsk honung
Fint rivet skal (utan det vita) från 1 citron
Saft av 1/2 citron
2 msk hackad timjan
Några rädisor
Några svarta oliver
2-3 tsk chili/limekrydda (Santa Maria)

Tillagning

Bryn kycklingfiléerna runt om och krydda väl med salt, peppar och paprikapulver. Låt dem eftersteka i 150° C, i ugn tills en kärntemperatur på ca 72° C. Vira in dem i folie och låt ligga i ca 10 min.
Blanda samman marinaden, (smaka av med en aning salt och nymald svartpeppar). Skiva filéerna och häll marinaden över de ännu lite ljumma filéerna. Vid servering strös hackad timjan, rädiskvartar och oliver över.
Det sista med timjan, rädisor och oliver hade jag inte, oliver går bort hur som men det andra hade jag inte hemma men kan tänka mig att ha det vid tillfälle. Chili/lime krydda hade jag inte heller.

I morgon är det dags för jobb igen, kort vecka med måndag på onsdag så det blir väl helt snurrigt. Vädret ska i alla fall vara bra så jag tänker försöka cykla till jobbet.