söndag 26 juni 2022

Långledigt i stugan






I samband med nationaldagen i början av juni så blev det lite långledighet och det spenaderade jag och maken i stugan, vi passade på att gå en vandring på sommarleden där vi hade fikapaus med renar som sällskap och vi spande efter hjortronblommor som fanns då i början av juni. Vid en annan tjärn där vi varit förut och plockat hjortron hade vi ett litet stopp och tog en paus samt kollade hur det ser ut att bli om någon månad kanske. Vi hoppas att förutsättningarna varit de bästa  så det blir lite i år igen.

Hjortronsylt är ju himla gott, det är brunsås också, för att skriva om något helt annat. För några veckor sedan blev det köpeköttbullar , kokt potatis och brunsås till middag, när man behöver middag snabbt. Egentligen var det såsen som styrde middagen då jag höll på i kylen så lyckades jag välta en förpackning med creme fraiche som sprack, så här kommer receptet på en god brunsås.

Världens godaste brunsås

3 dl vispgrädde
1½ dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk soja
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp, lått puttra i fem minuter, red av med mjölet och smaka av med salt och peppar.

Till detta serverar jag en annan sylt, lingonsylt såklart, fast just denna gång hade jag rårörda lingon, men det är inte lika gott tycker jag.
Sonen förklarade i alla fall att om han skulle leva på en maträtt hela livet så var detta en kandidat :) Säger han som äter allt, typ. Men jag håller med honom, gott är det.

Inga kommentarer: