onsdag 2 februari 2022

Grovt dinkelbröd



Bröd behövdes, ja nu fanns det i frysen att ta in men det får bli en annan gång för jag kände för att baka matbröd. Hade en påse med dinkelmjöl, fullkorn. På baksidan fanns ett recept som jag bakade två limpor av i söndags då brödet också var slut  ☺️ så nu gjorde jag slut på mjölet och fick bröd till i morgon. Ja nu har ett halvt bröd redan gott åt såg jag...

Här är receptet på en limpa, jag dubblade det rakt av för att få två när man ändå håller på. 


Grovt dinkelbröd (1bröd)

250 gram dinkelmjöl fullkorn 

250 gram vetemjöl 

1,5 dl naturell yoghurt

1,5 dl vatten

25 gram jäst

2 msk olja

2 tsk salt

2 tsk honung 

Lös jästen i det uppvärmda vattnet (ca 25°).

Tillsätt alla ingredienser men spara 10% av dinkelmjöl. 

Arbeta degen i maskin minst 5 minuter och tillsätt ytterligare dinkelmjöl efter behov, degen ska klibba en aning mot händer och bakbord. 

Låt degen jäsa i ca 30 minuter i rumstemperatur. Slå luften ur degen och forma den till ett bröd. Lägg brödet i en smord eller bakpappersklädd form på 1,5 liter och låt efterjäsa i ca 30 minuter under bakduk i rumstemperatur. 

Värm ugnen till 220° (200° i varmluft). 

Snitta brödet, pensla med vatten och grädda brödet i ca 25-30 minuter. 


Inga kommentarer: