måndag 6 juli 2020

På vår gård i kväll


På vår gård står den här maskinen, andra skaffar robotgräsklippare och vi en sån här :) Skämt å sido så är det inte vår, såklart. Men säsongsjobbar man på kommunen med att klippa gräs så gör man. Han ska tydligen fortsätta klippa gräs runt omkring här på byn i morgon sonen så för att inte behöva åka till jobbet i morgon bitti har han lämnat den där maskinen och en stor gräsklippare (som står i garaget under natten) här hemma för att starta direkt. Och det är ju bra.

I går tömde jag ur tre upp och nervända fil och yoghurtförpackningar som stod i kylen med slattar som (oftast) bara lämnas. Jag brukar skrapa ur dem och får oftast ihop en frukost på det viset men i går tog jag och bakade istället. En kaka som jag gör då och då, ibland oftare och ibland blir det lite längre mellan gångerna. Det var ett tag sedan sist, men den är snabb, enkel och god. Första gången jag skrev om den var för 10 år sedan här.
Jag har ett minne av den och min pappa för nu rätt många år sedan. Jag tog med en som jag bakat så vi skulle ha lite gott till fikat tänkte jag, och ibland så gör jag lite varianter på den, speciellt om jag bakat philadelphiabullarna för då får man en hel del fyllning kvar (som man såklart kan äta bara som den är...) men jag tog helt enkelt och gjorde lite hål i kakan och fyllde den med det goda.
Pappa undrade var jag hade köpt kakan :) så det var ett gott betyg, det tog ett tag att få honom och förstå att det faktiskt var jag som bakat den.
Min variant i går var att den ena förpackningen var vaniljfil, en vanlig fil och en vaniljyoghurt och det gick alldeles utmärkt att ta det.
Godast tycker jag att det blir om man stöter kardemummakärnor och har i men det går bra att ta vanlig malen också om man bara har det eller inte orkar stöta några kärnor med morteln.



Kardemummakaka

150 gram smör
2 dl filmjölk
1 ägg
1½ dl socker
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk malen kardemumma (1 tsk nymortlade kardemummakärnor)
Pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret, häll filen i kastrullen, rör om.
Häll över det i en bunke och tillsätt resterande ingredienser och blanda ihop allt.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant.
Strö över rikligt med pärlsocker.
Ställ formen i nedre delen av ugnen och grädda i ca 30 minuter.

1 kommentar:

ML sa...

Bra att man kan ta med sig jobbet hem, då får man ju lite sovmorgon ;).
Mmmm den kakan var det länge sedan jag åt, den är jättegod. Nu när man inte kommer någonstans kanske jag måste testa att göra den själv.
Saknar er jättemycket.
Kram syrran