tisdag 21 januari 2020

Kladdkaka på en tisdag



I dag blev det kladdkaka, bara sådär. Inte något speciellt som firas men sonen önskade/ville ha så ja, jag bakade en :)
Tog mitt äldsta recept på kladdkaka, namnet på receptet är inte ens kladdkaka.

Fransk chokladtårta
100 gram smör
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
2 ägg
ca 2½ dl socker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull, tag av den från värmen.
Rör ner alla andra ingredienser och rör tills allt är väl blandat.
Häll smeten i en smord form, gärna med löstagbar kant.
Gräddas i nedre delen av ugnen.

Hur länge den ska stå inne får man prova sig fram, i mitt recept som jag en gång skrivit så står det att den ska gräddas i ca 30 minuter.
Jag har sen satt dit en liten post-it lapp där jag skrivit att den ska gräddas i 15 minuter i 225 grader, och under det max 25 minuter 150-175 grader...
Själv gräddade jag min i varmluft på 150 grader i omkring 11 minuter i dag.
Då hade kanten börjat stelna medans resten var lösare. Så fick den stå svalt ett tag.

Prova sig fram helt enkelt till hur man vill ha den, och alla ugnar är ju olika.
Efter jag tagit bilden så försvann lite mer :)





Inga kommentarer: