söndag 10 mars 2019

Kort vinterpromenad





Fint väder i helgen, i alla fall en del av dagen. I dag hann jag ut en liten sväng i alla fall i det vackra vintervädret. Tog en promenad ner till sjön, knäppte några kort och sen gick jag hem och tog en fika med lite skidskytte på teven :)

Söndagsmiddagen i dag blev hemgjord pizza, länge sedan vi åt det, det är ju himla gott. Och inte lika fett som köpevarianten, förstår inte varför det är så stor skillnad på det som det är, men känslan är att det är mycket nyttigare med hemgjord i alla fall...

Ska skriva receptet på frallorna med torrjäst som jag gjorde förra helgen i stugan till vasaloppsfrukosten. Jag hittade det när jag googlade runt och det här är från ett radiopragram, Meny.
Gör en deg på kvällen och låt den jäsa över natten i kylskåpet. Nästa morgon är det bara att skära degen i bitar, strö över frön och grädda. Enkelt!

Nattfrallor med torrjäst ca 16 st

10 dl (ca 550 g) vetemjöl
1 rågad tsk torrjäst
2 strukna tsk salt
5 dl kallt vatten +
1 msk olivolja
(blandade frön, 1-2 dl sammanlagt av sesamfrö, solroskärnor eller pumpafrön)

Mät upp mjöl, torrjäst och salt i en skål och rör om väl.
Slå på kallt vatten och häll i lite olja.
Arbeta ihop till en (ganska lös) deg. Täck bunken väl och låt degen jäsa i kylen ca 8 timmar.

På morgonen: lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Värm ugnen till 250°.
Häll upp degen på väl mjölat bakbord, platta till degen lite försiktigt (knåda inte).
Skär den först i tre långa delar, dela sedan varje del till portionsbröd och lägg ut dem på plåten.
(Strö över rikligt med blandade frön).
Grädda frallorna direkt i ca 12 minuter eller tills de har fått fin färg.

Jag har inte så många olika blandade frön i stugan men tog och la dit några pumpakärnor på frallorna innan jag gräddade dem, men just bara pumpafrön blev inte så gott tyckte jag, de smakade inte så roligt. Så därför har jag skrivit det inom parentes, man gör ju som man vill. Jag pillade bort dem och de smakade bra utan också.
De smakar godast nybakade eller äts så fort som möjligt. Annars får man nog frysa in de som blir över.

Inga kommentarer: