fredag 25 mars 2016
Långfredag
När jag var yngre så var detta en riktigt låååång dag, det hördes ju till och med på namnet tyckte jag. Nu spenderade jag nog de flesta långfredagarna i vår fjällstuga de första 11 åren av mitt liv, vi brukade fira påsken där och det kunde ju vara en solig fin dag så jag kunde vara ute i snön och leka, kanske ägna mig att pimpla, så länge den lusten nu varade :) eller så kanske vi hittade på något annat skoj. Eller bara var helt enkelt. I dag många år senare har jag tillbringat långfredagen hemma, städat badrummet och sen plockat lite här och där. Fixat i ordning en helgskinka till middagen och även våffelsmet så vi åt en våffla som avslutning på påskmiddagen. Är det våffeldagen så är det. Det får bli någon våffla i morgon också för vi orkade inte äta så många, men det kan vara gott det med.
Skrev om en snabb liten kaka i förra inlägget. Recept kommer som mamma önskade, i fall andan faller på för lite bakning så kan det vara bra att ha något enkelt recept på lut.
Klickkakor med choklad & ingefära ca 20 st
50 gram mörk blockchoklad
75 gram smör
½ dl socker
1 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk malen ingefära
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka chokladen för hand eller i matberedare.
Rör matfett och socker poröst i en bunke.
Tillsätt ägget.
Blanda mjölet med bakpulver och ingefära. Rör ner blandningen i smeten tillsammans med chokladen.
Klicka ut smeten till ca 20 stycken kakor på en bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Låt dem kallna på galler.
Vill man variera smaken på kakorna så kan man byta ut ingefäran mot kanel eller kryddnejlika.
Smeten går att göra i matberedare också. Hacka chokladen först och tillsätt sedan resten av ingredienserna, smöret skuret i kuber. Arbeta snabbt ihop till en jämn smet.
GLAD PÅSK!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Vilken fin bild med den stora kycklingen och den lilla i äggskalet och godiset. Tack för receptet, så jag ska pröva att göra dem här framöver. Jag gjorde iordning en smet med Gammeldags frasvåfflor, som vi åt på våffeldagen. De var frasiga och goda med grädde och din hjortronsylt. Ha det så bra och kram från oss.
Skicka en kommentar