torsdag 8 oktober 2015
Oktober
Då var vi inne i oktober, har i och för sig redan skrivit inlägg redan men inte kommenterat det något :) Oktober är höst, en fin månad tycker jag och det inte bara för att det är "min" månad utan för det är så fint när det är klarblå himmel och en massa sprakande vackra färger på träd och buskar. Som de på bilderna som jag knäppte i helgen då solen lyste.
Sen kunde jag inte låta bli att ta med några kort på min vackra, fina, lilla mjuka kille, mattes lilla filosof, som älskar högar att sitta på och saker att hoppa i. Här hittade han en kartong. Perfekt tyckte han!
Bakade en mazarinkaka i helgen. God, enkel att göra så den ska jag försöka komma ihåg att baka vid fler tillfällen.
Mazarinrutor
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
140 g mandelmassa
3/4 krm bittermandelolja (ca 8 droppar)
4 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk
Glasyr:
4 dl florsocker
1 msk citronsaft
2-3 msk vatten
Vispa smör och socker poröst med elvisp. Vispa ner äggen.
Riv mandelmassan och rör ner den i smeten tillsammans med bittermandeloljan.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner blandningen i smeten. Tillsätt mjölken och rör till en slät smet.
Klä en liten långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 25 minuter. Låt svalna.
Blanda florsocker med citronsaft och vatten till lagom konsistens och rör till en jämn glasyr.
Bred glasyren över den kalla kakan. Låt stelna och skär i rutor.
Min form var nog ca 22x28 cm, nästa gång ska jag prova göra den i en större form jag har, de blev väldigt höga, fint det med men ska se hur "platta" de blir i en annan form.
Jag hade inte så mycket mandelmassa hemma så jag tog det jag hade (ca 80 gram), och smaken var helt ok, men kan nog bli ännu lite godare med lite mer sånt.
Nu när jag läser receptet igen så ser jag att det står 1/4 del också efter 4:an på mjölmängden, jag tog nog bara 4 av farten... hur många droppar bittermandel del blev vet jag inte, fick inte riktigt till det, ska nog försöka hälla upp det i måttet nästa gång.
Jag hällde i några droppar röd hushållsfärg i glasyren för att få den lite rosa, hade lite rosa tema på mitt fikabröd i helgen :)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar