söndag 8 februari 2015
Söndag
Hade tänkt skriva lite om maten och matkassen vi provat i veckan som gått, men det får bli i ett senare inlägg.
Veckan som kommer får det bli planering själv igen, har bland annat ett nytt recept på en pastagratäng på gång som ska provas i veckan.
Förra veckan åt vi lax och då gjorde jag hollandaisesåsen igen, så då blev det två äggvitor över, första gången jag provade så frös jag in dem och hade en tanke på att jag skulle baka något till kalasen som varit för lilla loppan, men det blev inte så. De får vara kvar i frysen ett tag till och antingen tar jag fram dem och bakar det jag gjorde i dag på dem, blev matbröd.
Ljust matbröd med äggvita
50 gram jäst
4 dl mjölk
2 st äggvitor
1 tsk salt
1 tsk socker
5 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl special (jag tog manitoba cream som jag har hemma just nu för att prova och baka med det)
Smula ner jäst i en bunke.
Värm mjölken till ljummen, blanda ner i jästen och rör om.
Häll i äggvitan från två ägg.
Blanda i de torra ingredienserna.
Arbeta ihop degen tillräckligt länge för att få den fast och smidig.
Lägg en handduk över och låt jäsa i en halvtimme.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar, vilka formas till två bröd.
Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 25 minuter.
Grädda bröden i 225 grader i nedre delen av ugnen i 15 minuter.
Korten är de jag knäppte igår, tyvärr försvann solen bakom trista moln lagom till vi for i väg, det var så fint innan. Nåja, några kort med min kamera blev det som sagt.
Nu ska jag ta och sova, ny vecka väntar i morgon.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar