tisdag 14 september 2010

1 liter mjölk


Ett sent kvällsinlägg, borde egentligen gå och lägga mig men jag tänkte hela förra veckan att jag skulle skriva något men det blev aldrig tid till det så nu gör jag det trots att jag borde sova.
Veckans matsedel är:
Måndag: ris och kassler
Tisdag: spagetti och köttfärssås
Onsdag: grahamspannkakaor (och stekta kasslerbitar till för lite matigare och nyttigare)
Torsdag: inte bestämmt än, något med fisk kanske
I kväll har jag tagit rätt på en liter mjölk, det blev förutom pannkakorna som äts i morgon, tekakor, har vid någon tidigare bakning av dem tagit något kort på dem. Kanske inte så vackra, men goda, här kommer receptet.
Tekakakor 20 st
50 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
3 msk honung
1 äggula (fast jag tar ibland ett helt ägg också)
13-14 dl mjöl
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt honung, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i 20 bitar och forma dessa till bullar. Låt jäsa i 5 minuter.
Kavla ut till runda kakor och nagga dem. Låt jäsa i 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Spraya in vatten i ugnen och ställ in bullarna, grädda dem mitt i ugnen i 8 minuter.
Jag gör dem inte så där jättestora så jag får ut fler än 20 stycken, det beror ju på hur stora man vill ha dem.
På den andra bilden ser man korgen med tomater som ligger inne för att mogna. En del av dem är uppätna nu, gott med egna tomater. Bilden har min lilla hjälpreda tagit, hon springer omkring och knäpper en massa kort, så röran runt omkring får ni också se...

Inga kommentarer: