Då har vi återigen ändrat till sommartid och det var mycket ljusare i kväll, skönt på sitt sätt men det är ett otyg det där att ändra fram och tillbaka. Känner mig inte så trött som jag ju borde vid den här tiden på kvällen.
I går snöade det en hel del i alla fall på förmiddagen. Så i dag när solen sken och det var 7-8 grader kallt var det en riktigt fin vinterdag. Jag hann inte ut helt i det vackra vädret men lite sol fick jag på en promenad som jag tog mitt på dagen. Lite kallt då det blåste lite också så att njuta av någon värmande sol, ja då hade man behövt hitta en plats i lä tror jag.
I veckan kom tidningen Buffé, tycker om att få den i pappersform även om det inte är miljövänligt men tycker att det är trevligt att läsa i ett vanligt format och inte allt på datorn. Hur som så hittade jag ett brödrecept som jag tog tag i och provade redan i helgen. Ett nattjäst bröd, det är himla smidiga bröd det. Det här hällde man i en gryta så jag tog min runda emaljerade järngryta.
Grytbröd
25 gram färsk jäst (eller 6 gram torrjäst)
5 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl
1½ dl dinkel- eller finmalet rågmjöl
3/4 msk salt
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet, lös upp jästen.
Tillsätt mjöl och salt, rör till en lös deg.
Häll degen i en bakpappersklädd gryta eller form (ca 20 cm i diameter).
Täck grytan med en fuktig kökshandduk och låt jäsa i kylen över natten.
Ta fram grytan och låt stå framme i rumstemperatur i 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör några snitt i brödet och strö över lite mjöl.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
Jag hade jäst hemma, visste också att den hade passerat i datum, men är det inte alltför länge sedan så brukar det gå att änvända och här skulle inte ett helt paket gå åt så när jag var på affären köpte jag ingen ny. När jag tog fram jästen så visade det sig att båda hade möglat rejält! Så det gick inte att använda alls, som tur var har jag ett lager med torrjäst som kom till användning :)