fredag 31 mars 2023

Påskpyntat



I februari så trodde jag ju att de redan hade börjat påskpynta nere i korsningen här hemma. Fast så var det ju inte utan det var inför alla hjärtans dag, men nu, nu är det pyntat inför påsken i alla fall! Inte så mycket, men lite, alltid något.

Veckans väder har varit fint men kallt. Ner mot minus tio och mer än så på morgonen och inga varma vindar alls. I dag tog jag mig ut för att knäppa kort på pyntet på lunchen och det var på med handskarna direkt för det var kallt. 

Inte var det lätt att komma i väg heller, båda katterna var ute och först följde Mjukis efter mig så honom fick jag bära in. Då upptäckte Selma mig och skulle efter. Hon är inte lika lätt att få tag på så det slutade med att hon var kvar på framsidan och jag gick ut genom altandörren istället och tog baksidan. När jag kom hem så satt hon på bron och tittade så fint så då blev det bild på henne med. 

söndag 26 mars 2023

Sommartid och grytbröd




Då har vi återigen ändrat till sommartid och det var mycket ljusare i kväll, skönt på sitt sätt men det är ett otyg det där att ändra fram och tillbaka. Känner mig inte så trött som jag ju borde vid den här tiden på kvällen. 

I går snöade det en hel del i alla fall på förmiddagen. Så i dag när solen sken och det var 7-8 grader kallt var det en riktigt fin vinterdag. Jag hann inte ut helt i det vackra vädret men lite sol fick jag på en promenad som jag tog mitt på dagen. Lite kallt då det blåste lite också så att njuta av någon värmande sol, ja då hade man behövt hitta en plats i lä tror jag.

I veckan kom tidningen Buffé, tycker om att få den i pappersform även om det inte är miljövänligt men tycker att det är trevligt att läsa i ett vanligt format och inte allt på datorn. Hur som så hittade jag ett brödrecept som jag tog tag i och provade redan i helgen. Ett nattjäst bröd, det är himla smidiga bröd det. Det här hällde man i en gryta  så jag tog min runda emaljerade järngryta.

Grytbröd

25 gram färsk jäst (eller 6 gram torrjäst)
5 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl
1½ dl dinkel- eller finmalet rågmjöl
3/4 msk salt

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet, lös upp jästen.
Tillsätt mjöl och salt, rör till en lös deg.
Häll degen i en bakpappersklädd gryta eller form (ca 20 cm i diameter).
Täck grytan med en fuktig kökshandduk och låt jäsa i kylen över natten.
Ta fram grytan och låt stå framme i rumstemperatur i 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör några snitt i brödet och strö över lite mjöl.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

Jag hade jäst hemma, visste också att den hade passerat i datum, men är det inte alltför länge sedan så brukar det gå att änvända och här skulle inte ett helt paket gå åt så när jag var på affären köpte jag ingen ny. När jag tog fram jästen så visade det sig att båda hade möglat rejält! Så det gick inte att använda alls, som tur var har jag ett lager med torrjäst som kom till användning :)

onsdag 15 mars 2023

Sparktur runt sjön





Marssolen lyste även i helgen, på söndagen tog vi, eller egentligen var det bara maken för han åkte dit innan mig, tag i och frostade av frysboxen i lillhuset. Det gick snabbt och enkelt så jag hann inte dit innan det var klart. 
Vi passade på att ta en sparktur runt sjön när vi var där och sen satt jag en liten stund vid uthusväggen i solen. Sen åkte jag hem och fixade lite mat, hade tagit upp en stor bit ryggbiff ur frysen och den räckte till vi fick stekt biff, klyftpotatis och ratatouille på lördagen och på söndagen gjorde jag en gryta av en del. Resten stektes i skivor för att ha till middag och matlåda nu i veckan.

Vad gör då bilden med grönsakerna här? Ja jag blev så glad när jag på fredagen var på Ica Maxi och hittade den frukt och gröntlådan på en svinnvagn, framför allt över att det var över två kilo paprika i den! Kilopriset på paprika är här hemma på Hemköp 99 kr/kg... Att det var så mycket paprika såg jag inte men med tanke på att det var en del kände jag att det fick bli en ratatouille, eller en variant av det i alla fall. Gott och så får man passa på... Svampen använde jag i grytan som jag gjorde på söndagen och lite frukt har hamnat i magen. Det var fler blodapelsiner än vad som är på bilden, det var ett oöppnat nät där en av dem var lite skadad bara. Så ibland ska man ha tur att lyckas komma över någon sån där, sen att man får äta en massa paprika, det kunde ha varit värre om det hade varit så mycket av något som man inte riktigt vet vad man ska göra med :)

tisdag 14 mars 2023

Vintersol



Bilder från förra helgen då jag på söndagen försökte ta mig runt på älven i obefintliga skidspår i blåsten. Att det blåste visste jag men att de inte hade kört upp skidspåren på älven visste jag inte. Så det blev inte så lång tur som det kunde ha blivit. Men jag fick lite luft och sol så hoppas jag att det blir spår där igen så jag kan njuta av en runda i lika soligt och fint väder, men mindre blåsigt en annan gång.

Det har fortsatt att vara fint, men kallt, förra veckan hade vi rejält kallt. Lite snö har det kommit också, men inte är det mycket och under är det snorhalt fortfarande. Samt att man vill inte ha alltför mycket snö i dessa tider då det i morgon är mitten av mars och man vill få mer en känsla av att våren är på gång.

lördag 11 mars 2023

Trevlig kväll!


Lördagskväll, ett litet kvällsinlägg med en glad svamp. 

Redan nästan mitten av mars ☺️ man kanske inte kan säga så men dagarna har rullat i väg snabbt. 

Mars är en vårmånad, men nja jag tycker inte det, kanske för att jag vuxit upp längre norrut och där är våren sällan så tidig som i mars. Och tycker sällan den är det här där jag bor nu också. I veckan har det varit kallt, - 18° var det en morgon. Snö har det också kommit i veckan. Även vackra fina soliga dagar har det varit. I dag med men jag har spenderat dagen inne. Finns alltid att göra! Ska försöka ta mig ut i morgon tänkte jag, vet dock inte hur vädret ska vara då, kanske inte alls lika fint som i dag.

Mellofinal ikväll, vi hade popcorn, polly och påskägg (i choklad, sen i fjol) och det var den som var segertippad som vann, Loreen. Bra låt, fanns fler som var bra. 

måndag 27 februari 2023

Norrsken



Vilket norrsken det var i kväll! Det började redan då solen färgade himlen t ena hållet här hemma. Och det var riktigt starkt för det mesta. Nu har jag inte ägnat kvällen åt just att titta heller utan det blev en grundlig städning av kylen och så har jag tittat på "Husdrömmar" innan jag tog hand om ett berg av byttor som behövde diskas efter min utrensning. Sen gick jag ut igen för att titta, och försökte fota. Men tyckte inte det blev någon bra bild jag fick till. Den bästa är den här, men inte så fin färg och lite suddigt nästan (i alla fall de andra som jag inte visar). Helt plötsligt när jag fotade hadf den ändrat inställning och tog ett foto med blixt, så trädet var det som kom med.

Oavsett så är det häftigt att se det bara genom att gå ut hemma på gården. 

söndag 26 februari 2023

14 år!




I dag har vi firat den här goa killen som blivit 14 år! Han har firats med några presenter och sång. Vi fikade med nybakad Herrmann och firade både Mjukis och att vi eller tjejerna såklart tagit VM-guld i sprintstafetten på skidor!

Förutom Herrmann åt vid banankladdkaka till efterrätt så han har firats rejält ☺️

Till middag i dag åt vi tunna revbensspjäll och morgondagens middag är redan förberedd, en kreolsk gryta. Skönt att ha det klart. Inte ofta det blir så, har tappat stinget känns det som, känns inte som jag varken har tid eller ork ibland. Men mat blir det ju varje dag för det även om fantasin inte är på topp.

Ny vecka igen i morgon, börjar veckan med att jobba hemifrån, då får jag lite sovmorgon, skönt att inleda veckan på det viset ibland.