lördag 31 mars 2018
Glad Pådk
Glad Påsk 🐣
Här i fjällen njuter vi av det vackra härliga vädret som man kan ha i fjällen. Sol och blå himmel, lagom kallt på dagarna desto kallare på nätterna.
I stugområdet så har det varit lite aktiviteter i dag. Jag och maken gick tipspromenaden och köpte lite lotter. Någon vinst blev det inte men vi fick en promenad i det fina vädret. Grillad korv och kaffe med en bulle smakade också gott ute i solskenet.
Bilden visar mitt strösseltema jag skrev om tidigare. Nej kära syster, den stora burken jag köpte räcker inte alls långt om lilla loppan hittar den... Just nu finns det kvar, så vi får se om det blir någon mer bakning eller kanske till lite glass.
måndag 26 mars 2018
I väntan på
I väntan på att all snö ska försvinna, denna bild knäppte jag för några veckor sedan nu vid en promenad nere på sjön. Har inte varit där sedan dess så hur det ser ut nu vet jag inte riktigt. Vi har en hel del snö kvar som sagt men det märks att det töar när det är soliga och fina dagar. Snart är det soliga, fina och varma sommardagar och den lilla husbåten får ge sig av ut igen på sjön.
I går gjorde jag våfflor, jag brukar variera mig lite mellan vilka recept jag gör, har dels farmors gamla recept med väldigt mycket smör i och sen två recept ur Ica-Förlagets stora kokbok som jag använder ofta. Nu hade jag grädde som behövde användas så då blev det detta recept.
Spröda frasvåfflor
3 dl vispgrädde
2 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl
1 krm salt
Vispa grädden tjock.
Blanda samman vatten, mjöl och salt till en slät klimpfri smet.
Rör ner grädden.
Hetta upp våffeljärnet och pensla det med lite smält matfett.
Grädda våfflorna vackert gyllenbruna.
Jag serverade grädde och hjortronsylt till, mums!
söndag 25 mars 2018
Strösseltema
Min bakning här hemma har fått ett tema till denna påsk, strössel. Köpte strössel förra helgen och eftersom det finns en liten loppa som kan göra slut på det fortare än kvickt så gäller det att passa på att göra det man tänkt sig innan det är slut. Så i går bakade jag de goda strösselkakorna och i dag blev det en Silviakaka. Trodde jag skrivit ned receptet här men det hade jag visst inte, tror att jag använde receptet hos Matplatsen, men är inte helt säker. Jag skriver i alla fall ner det här hos mig också nu.
Silviakaka
3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
1½ dl vatten
Topping:
100 gram smör
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
en skvätt pressad citron
strössel (eller kokos)
Sätt ugnen på 175 C (vanlig ugn).
Klä en form med bakplåtspapper eller smöra/bröa.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna för sig och tillsätt sedan i smeten tillsammans med vattnet.
Häll smeten i formen och grädda ca 25-30 min.
Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt smälta.
Vispa till en slät kräm och häll den sedan över den kalla kakan.
Strö över strössel och låt stelna något innan ni skär den i bitar.
Sommartid igen och vi går mot ännu ljusare tider. Härligt, även om snön ännu ligger rätt djup här hemma.
Nu ser jag fram emot soliga fina dagar, gärna nu i påsk då det är några dagars extra ledigt. Det ska bli skönt.
I dag har vi, och säkert många andra, ätit våfflor. Gjorde även en soppa, så det blev lite matigare.
En rask söndagspromenad blev det i kväll, men nu börjar det bli dags att göra sig klar för kvällen, ny vecka i morgon igen.
måndag 19 mars 2018
Gotta
Ja dessa kakor innehåller ju lite gotta då det är en bit center i varje kaka, de provade jag att baka i dag efter jobbet då jag tyckte vi behövde något gott till namnsdagsfikat som vi haft i kväll.
När jag letade en lämplig form till kakorna så blev det en liten inventering, eller i alla fall ett konstaterande.
Jag har väldigt många bullformar.
Skulle verkligen behöva baka en hel del bullar för att minska ner på lagret. Får hoppas jag får något ryck och gör en omgång. För det är ju himla gott med en bulle till kaffet.
Nu är maken hemma igen, han har tillbringat helgen i stugan. Själv har jag tillbringat helgen hemma, med besök av min syster så jag har umgåtts med henne. Barnen har gjort saker för sig. Det var vår helg. Fint väder har vi i alla fall haft.
Nu till receptet på centerkakorna.
Centerkakor 26 st
100 g mjukt smör
1 dl muscovadosocker
1 dl strösocker1 ägg
1 krm vaniljpulver
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
26 bitar center (ca 1 1/2 rulle)
Blanda smör och de båda sockersorterna tills allt blandats väl.
Tillsätt ägget och rör om. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
Klä en minimuffinsform (om du har, jag har det inte så jag satte formarna på en plåt) med små pappersformar.
Forma degen till 26 små bollar. Lägg i en boll i varje pappersform. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Tag ut formen och tryck i en bit center i varje kaka. Du behöver inte göra ett hål först, chokladen kommer att tryckas ner fint i kakan. Grädda i cirka 3 minuter till. Tag ur kakorna och strö över valfritt strössel.
Tror att mina blev lite för små, var lite osäker på hur mina formar var och hur man skulle göra dem, så nästa gång får jag nog göra dem lite större så centern försvinner ner lite mer i själva kakan. För mina ser inte riktigt lika fina ut som de gör där jag hittade receptet. Det kan man se här.
söndag 11 mars 2018
Havrerutor med nougattäcke
I går tittade jag ut och insåg att det kommit massor med snö, eller i alla fall att det hade byggts på sedan jag sist knäppte en bild och visade de fina snögubbarna som i vinter hamnat på altanen och där har stått och blivit helt översnöade, nästan. Snögubbarna är marshallhållare i fall någon undrar...
I alla fall så har de ena nästan försvunnit helt och den andra syns lite fortfarande. Mer snö väntas...får se hur mycket mer det blir här.
I dag har jag bytt gardiner så nu är det lite ändrat i nästan alla fönster. För att rulla upp hissgardinerna så var jag på Clas Ohlson och handlade rör för elkablar för några kronor. Funkade fin fint!
Bakade havrerutor också, med nougattäcke. De blev riktigt goda. Vet att mamma och jag bakade en gång för längesedan, vilket recept vi använde då kommer jag inte i håg men denna gång använde jag i alla fall ett från recepten.se
Havrerutor med nougattäcke
100 g smör
4½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1 msk vetemjöl
2 msk ljus sirap
250 g nougat
Sätt på ugnen på 200°C.
Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen när ungefär hälften av smöret smält och låt resten av smöret smälta av värmen runtomkring.
Ta fram en ugnsform 20x30 cm och klä den med bakplåtspapper.
Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl Tillsätt det smälta smöret och sirap och rör till en jämn smet.
Platta ut smeten till ett jämnt lager i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills kakan fått gyllene färg.
Låt kakan ligga kvar i formen. Ta fram nougaten.
Hyvla eller skär med kniv längs kanten på nougaten och lägg sedan nougatbitarna på kakan så att den smälter.
Bred ut nougaten till ett jämnt lager. Gör gärna mönster med en gaffel.
Låt nougaten stelna i kylskåp ca 20 minuter.
Använd sedan en vass och bra kniv för att skära ut kakorna. Var försiktigt så att inte kakan spricker.
Den fina lilla gröna formen eller vad det nu kallas köpte jag på Myrorna i fredags då det blev dit lunchpromenaden gick. Jag storhandlade för hela 18 kr, kom hem med tre saker. Förutom formen en kudde och en redningsbägare. Det var fina fynd tyckte jag.
torsdag 8 mars 2018
Morotssås
Å hej vad tiden sprang iväg!
Redan torsdag och den här arbetsveckan är snart slut. Förra veckan var en kort vecka, vilket var skönt. Det blev några härliga dagar i fjällen. Det var inte lika kallt hela tiden, det var mest kallt på kvällen, natten och morgonen. Sen var det fint på dagarna. Vi tog små rundor där vi mest gjorde ingenting och jag tog en skidtur en dag. Ledig helt enkelt.
I veckan har jag gjort en morotssås, som går bra att äta till pasta. Morötter hittar man rätt ofta till bra pris så då passar jag på att köpa en del och just det som jag tog rätt på denna gång var sånt som var dags att göra något med.
Morotssås
4 rivna morötter
1 gul lök
2 dl creme fraiche
1 burk krossade tomater
tomatpuré
1 dl vatten
1½ tärning grönsaksbuljong
smaka av med salt, vitpeppar, oregano, basilika, vitlök
Riv morötterna. Hacka löken. Fräs morötter och lök i en kastrull.
Tillsätt creme fraiche, krossade tomater, vatten, tomatpuré, buljong. Låt koka i hop.
Smaka av med kryddorna efter smak. Jag har rätt mycket vitlök kvar av solo vitlöken så jag hade i två stycken såna. Oregano gillas inte alltid av alla (har hemma till exempel finns det nån) så den hoppade jag över. Det blev gott ändå! Vegetariskt är det i alla fall och det försöker jag bli bättre på att laga i alla fall någon gång.
Bilderna är från förra helgen, snö finns det gott om som synes.
torsdag 1 mars 2018
Mycket snö
Då är det lite sportlovsledigt för hela familjen tillsammans. Efter mycket väderrelaterade frågor denna vecka på jobbet så vaknade jag upp till strålande sol från en blå himmel, och - 35°...
Här i stugan är det som sagt väldigt kallt så vi får se vad vi hittar på här. Snö har vi här i alla fall både här i stugan och hemma som snögubben som står hemma ute på altanen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)