lördag 31 mars 2012

Kyligt idag

I morse så var det lite snö ute när man kikade ut. Kallt var det också, i och för sig så är det ju mars sista dag och fortfarande vinter, egentligen. Men eftersom man vänjer sig snabbt och det känns som vår så var det lite snöpligt ändå. Nu sken ju solen idag, men ack så kallt och blåsigt. Ja kyligt och inget skönt väder alls.
I dag så blev dagens middag skomakarlåda, sonen har tjatat om det ett tag nu... Får se vad det blir att hitta på i morgon både i middagsväg och i övrigt. Kanske är det inte lika kyligt.
Published with Blogger-droid v1.7.2

onsdag 28 mars 2012

Pyssel



Jag är ju inte så pysslig, önskar jag vore det. Nu är väl i och för sig bakning en form av pyssel också får jag tycka då :) för att inte låta helt opysslig!
Önskar jag skulle sätta mig och pyssla ihop en sån här söt liten figur. Har inte virkat på evigheter, men det skulle vara kul. Visar istället de fina teckningar som barnen ritat på samma figur och satt in i varsin ram. Det var helt omöjligt att få till en bra bild, så den bästa var de här med blixten som speglar sig. Försökte scanna in men det var också helt omöjligt, den ville inte alls som jag ville den där scannern...

Lite bakning har jag gjort, har ju en Herman som lever, det var dags att baka med honom igår igen och provade ett nytt recept. För det visade sig att några äpplen fanns inte här hemma, de var alla uppätna. Så det blev en morotskaka av honom istället. Den blev god, och kul att prova en annan variant. Även om jag tycker jättemycket om den som jag gör annars med nötter och choklad. Det får bli nästa gång igen.

Veckans mat:
Måndag: thaisoppa och vitlöksbröd
Tisdag: pasta med pastasås med broccoli och kyckling ( a la kylskåpsrensning)
Onsdag: ugnsstekt falukorv och potatismos
Torsdag: våfflor, vi åt inga i söndags på våffeldagen så det vill jag ha i morgon

söndag 25 mars 2012

Vårtecken





Nu dyker de upp, det ena vårtecknet efter det andra
* Vi har ätit middag på vår inglasade del av altanen i fredags!
* Studsmattan har kommit upp!
* Har hängt ut tvätten!
* En tur i trädgården och det ena vårtecknet efter det andra ser man komma fram ur jorden och på träden!

Nu över till något helt annat, gjorde ju köttfärslimpa i veckan som jag skrev att jag tänkte göra. Den blev god, hade i lite sylt i smeten och sedan stoppade jag i fetaost lite här och där i den efter ett tips som jag fått.
Så nu kommer jag nog våga prova att göra det igen.

Ha en bra vecka!

tisdag 20 mars 2012

Marinad

Det är ju inte så att jag följer recept till punkt och pricka när jag lagar mat, jag lägger till och drar ifrån. Efter önskemål om receptet på marinaden som de tjocka revbenen fick ligga i väldigt länge den här gången så ska jag skriva ner det här.
I kokboken så står det att det är till tunna revbenspjäll, men jag har alltid haft det till tjocka... Hur som helst det kallas:

Kinesiskt revbenspjäll 6-8 port
ca 2 kg revben
Marinad:
2 dl kinesisk soja
1 tsk grovmalen svartpeppar
4 st krossade vitlöksklyftor
1½ tsk salt
3/4 dl brun farin
2 msk senapspulver

Blanda samman alla ingredienser , pensla köttet rikligt med marinaden på båda sidor. Lägg köttet i en plastpåse och ställ det kallt till nästa dag.
Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek det i 200 grader i 30-40 minuter. Öka till 250 grader de sista 10 minuterna. Köttet är färdigt när benen lossnar lätt från köttet. Täck ev med aluminiumfolie om ytan ser för mörk ut. Låt vila en stund innan det skärs upp.

Det var originalet då...
Senapspulver har jag inte, sist rörde jag i 2 msk dijonsenap men annars har jag helt enkelt bara hoppat över det. De andra ingredienserna har jag använt, men sist hade jag i 1½ dl soja och ½ dl matolja. Men annars har jag inte haft i matolja utan bara soja. Någon gång har jag nog haft slut på brun farin så då tog jag råsocker istället... Ja det blir som det blir men jag tycker det brukar bli helt ok i alla fall.
Eftersom jag har tjocka spjäll så brukar jag ha dem i 175 grader, 30 minuter i mitten av ugnen, bensidan upp. Vänd dem därefter och stek det ytterligare 1-1½ timme. Kan spädas lite med vätska mot slutet och ösa stekytan med lite sky.
Köttet är färdigt när benen nätt och jämnt lossnar från köttet.
Ta ut och låt köttet vila i aluminiumfolie 10-15 minuter.

I dag blev det fiskgratäng, maken gjorde väldigt mycket mos i går till dessa revbenspjäll så det fick bli en gratäng. Hittade ett nytt recept som jag provade., nya enkla fiskrecept är ju alltid bra om man kan hitta och prova, och att det blir gott. Sen var det den där köttfärslimpan jag skulle ge mig på och prova då den här veckan...

Ha en fortsatt bra vecka!

söndag 18 mars 2012

Herrmann och kubb




Nu har jag äntligen bakat mina kubb, så i helgen har det blivit gofika med hembakt. Bullarna och toscakladdkakan från förra helgen har det gått åt en del av, men nu i helgen så har jag fyllt på med lite annat då eftersom det var dags att även baka Herrmann som jag väckte till liv förra veckan.
Helgen har sprungit i väg, som vanligt och så mycket annat har det inte blivit gjort än det vanliga. I fredags så var vi till storstan och gick på en liten mässa, efter det besök på en mattaffär så vi kom hem med en ny matta. Passade på att avsluta besöket med ett restaurangbesök, thaimat blev det.

Dagens middag gjorde jag i ordning redan i morse, tillagade en hel kyckling i min lergryta. Har förberett morgondagens middag genom att lägga tjocka revben i marinad tills i morgon. Så i morgon blir det revbenspjäll och potatismos. Gott!
Tänkte att tisdagen middag ska bli köttfärslimpa, har aldrig gjort det själv, så ska prova det. Är ju smidigt att göra i ugnen också, så jag hoppas det blir bra.
Vad resten av veckan ska bjuda på är ännu inte helt klart, paj kanske.

Åter till bakningen, angående kubb recept, har ett som jag skrivit här för länge sedan, när jag kollade på det så hade jag inte skrivit gradantal på ugnen och hur länge de skulle vara inne så jag googlade runt och kom fram till att det fanns väldigt många olika variationer på kubbrecepten. I mitt som jag har fått från mamma så är det inte ägg i, men det är det i många andra. Hur som så gjorde jag efter "mitt" recept som jag brukar. Men jag ska kanske prova ett annat med ägg i någon gång också och se om det är någon skillnad. Här är mitt recept:

Berits kubb ca 30 stycken
3 dl fil
3 dl socker
3 tsk hjorthornsalt
1/4 flaska bittermandelolja
125 gram smält smör
8 dl vetemjöl (man kan ha i lite mer)
Rör ihop allt och dela degen i bitar. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Gräddas i 225 grader i 8-10 minuter.

onsdag 14 mars 2012

Vår


Nu känns det som vår, och det är bara mitten av mars. Men bakslag kan ju komma än, men inte är det mycket snö kvar nu inte och flera plusgrader på dagarna och en värmande sol. Klagar inte, men lite ovanligt :) Inte mycket till vinter i år.

Förra veckan bakade jag endel som jag skrev, bland annat dessa bullar i långpannan. Goda som sagt och smidigt. I veckan har jag pratat om kubb, så nu har jag blivit sugen på att baka det. Får se om det kanske blir, i morgon... eller en annan dag. Nu blev jag sugen igen, får nog bli ett kubb bak ändå, så jag får äta några.

I går blev det stuvade makaroner och köttbullar till middag. Och dagens middagstips får bli fläskpannkaka, vad som serveras i morgon har vi inte kommit fram till än. Inspirationen är inte på topp, vet inte riktigt när den kommer. Får hoppas att den kommer tillbaka.
I kväll blir det lite tv tittande, sitta framför kaminen, ska bli skönt, känner mig lite frusen. Så nu ska jag hänga lite tvätt så det är gjort.

söndag 11 mars 2012

Nya recept


Nu har det bakats lite igen! Alltid gott med fikabröd, har lite svårt att motstå hembakat kaffebröd...
När vi åkte på semester förra veckan så köpte jag med mig en veckotidning och i den fanns smarriga recept på lite olika mjuka kakor att göra i långpanna, så igår provade jag att baka ett av recepten, kladdkaka med toscatäcke, ingen "smal" kaka direkt... men god :)
I fredags provade jag att göra philadelphiafyllda bullar i långpanna. Goda blev de också, fast jag fick en del fyllning kvar och den gjorde jag slut på idag, hade den på dessa muffins.
Muffins ja, jag är ju ingen sån muffins eller cupcake människa har jag kommit på. Oftast blir resultatet "sådär" när jag får för mig att prova och då är det inte så kul, men så får jag för mig emellanåt att prova ändå. I dag så gjorde jag helt enkelt halva receptet av denna sockerkaka och fyllde så många muffinsformar som det räckte till. Tittade i en av mina kokböcker och där så var just muffins receptet att göra en sats av denna sockerkaka, och det passade mig alldeles utmärkt att göra så. Så för en gångs skull så blev jag riktigt nöjd! Resultatet kan man se, riktigt fina om jag får säga det själv.
Dagens middag blev också ett nytt recept, en vitlöksdoftande kycklinggryta, gott.