Det är ju inte så att jag följer recept till punkt och pricka när jag lagar mat, jag lägger till och drar ifrån. Efter önskemål om receptet på marinaden som de tjocka revbenen fick ligga i väldigt länge den här gången så ska jag skriva ner det här.
I kokboken så står det att det är till tunna revbenspjäll, men jag har alltid haft det till tjocka... Hur som helst det kallas:
Kinesiskt revbenspjäll 6-8 port
ca 2 kg revben
Marinad:
2 dl kinesisk soja
1 tsk grovmalen svartpeppar
4 st krossade vitlöksklyftor
1½ tsk salt
3/4 dl brun farin
2 msk senapspulver
Blanda samman alla ingredienser , pensla köttet rikligt med marinaden på båda sidor. Lägg köttet i en plastpåse och ställ det kallt till nästa dag.
Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek det i 200 grader i 30-40 minuter. Öka till 250 grader de sista 10 minuterna. Köttet är färdigt när benen lossnar lätt från köttet. Täck ev med aluminiumfolie om ytan ser för mörk ut. Låt vila en stund innan det skärs upp.
Det var originalet då...
Senapspulver har jag inte, sist rörde jag i 2 msk dijonsenap men annars har jag helt enkelt bara hoppat över det. De andra ingredienserna har jag använt, men sist hade jag i 1½ dl soja och ½ dl matolja. Men annars har jag inte haft i matolja utan bara soja. Någon gång har jag nog haft slut på brun farin så då tog jag råsocker istället... Ja det blir som det blir men jag tycker det brukar bli helt ok i alla fall.
Eftersom jag har tjocka spjäll så brukar jag ha dem i 175 grader, 30 minuter i mitten av ugnen, bensidan upp. Vänd dem därefter och stek det ytterligare 1-1½ timme. Kan spädas lite med vätska mot slutet och ösa stekytan med lite sky.
Köttet är färdigt när benen nätt och jämnt lossnar från köttet.
Ta ut och låt köttet vila i aluminiumfolie 10-15 minuter.
I dag blev det fiskgratäng, maken gjorde väldigt mycket mos i går till dessa revbenspjäll så det fick bli en gratäng. Hittade ett nytt recept som jag provade., nya enkla fiskrecept är ju alltid bra om man kan hitta och prova, och att det blir gott. Sen var det den där köttfärslimpan jag skulle ge mig på och prova då den här veckan...
Ha en fortsatt bra vecka!